Jocurile video sunt o treabă serioasă: ne ajută creierul mai mult decât credeam

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cei mai mulţi se tem de jocurile video pe motiv că doar incită la violenţă şi dă dependenţă. Totuşi, o echipă de cercetători s-a gândit să folosească această dependenţă în beneficiul consumatorilor de jocuri video şi rezultatele sunt suprinzătoare

Există mai bine de un miliard de gameri în lume, iar aceştia aduc anual peste 100 de miliarde de dolari venituri companiilor producătoare, fiind una din cele mai profitabile afaceri la momentul actual. Cercetătorii au încercat să găsească o legătură directă între jocurile video şi nivelul ridicat de violenţă, însă au eşuat şi până la un studiu concludent rămân doar speculaţii.

Pe de altă parte, există jocul “Underground”, creat de un chirurg şi care încearcă să îi facă pe gameri să înţeleleagă şi să simuleze o operaţie chirurgicală. Deşi pare infantil iniţial, pentru că trebuie să ghidezi personajul principal şi animalul său de companie robotic afară dintr-o mină, jocul este cât se poate de bine gândit. Rezultatele celor care deprind tehnica operaţiei sunt mai bune inclusiv la testele care le testează abilităţile chirurgicale în viaţa reală, scrie BBC.

Cercetătorii insistă că aspectul pozitiv principal pentru fanii jocurilor video este încetinirea declinului mental la bătrâneţe, indiferent de genul de jocuri preferat. În acest sens, profesorul Adam Gazzaley, de la Universitatea din California, a creat împreună cu echipa sa de programatori “Neuroracer”, destinat pensionarilor care şi-au îmbunătăţit considerabil memoria şi atenţia după 12 ore de joc.

Super Mario nu este doar o bucurie pentru copii

Un alt caz este al profesorului Daphne Bavelier de la Universitatea din Geneva. El a comparat abilităţile vizuale ale gamerilor cu cele ale persoanelor care nu se joacă. În acest test, subiecţii au fost puşi să urmărească mai multe obiecte în mişcare. Evident, gamerii s-au descurcat mai bine la acest capitol, ceea ce arată că jocurile contribuie la creşterea vigilenţei şi atenţiei distributive.

Simone Kuhn de la Institutul de Studiere a Comportamentului Uman “Max Planck” a cercetat efectele jocurilor asupra creierului, pe o perioadă de două luni, folosind scanarea cu rezonanţă magnetică pe subiecţii care jucau Super Mario 64 DS. A remarcat că activitatea cerebrală în trei zone ale creierului crescuse. Asta s-a întâmplat în cortexul prefrontal, hipocampusul şi cerebelul, iar toate acestea au funcţii în orientare în spaţiu şi locomoţie. Kuhn consideră şi că navigarea în acest joc reprezintă un factor important, deoarece  partea superioară este 3D, iar harta din partea inferioară 2D şi deplasarea se face în dreapta, evitând obstacole.

Ca o concluzie, jocurile video poate nu salveaza vieţi, dar cu siguranţă n-au doar un efect negativ asupra omului. Duse la extrem, pot genera dependenţă sau alienare, dar folosite în scopuri utile precum învăţarea unor noi activităţi sau tehnici se pot dovedi unul dintre cele mai bune lucruri date de accesul la tehnologie. În definitiv, orice lucru în cantitate prea mare te poate ucide.

<a href="https://www.facebook.com/adevarultech" target="_blank" rel="nofollow">Hai pe Facebook ca să ştii ce-i nou şi când nu eşti pe site!</a>

Tehnologie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite