Articol publicitar

Cum va salva fibra optică lumea?

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Tehnologia este adesea creată pentru ne a îmbunătăţi viaţa, dar uneori progresele ne afectează lumea noastră, motiv pentru care companiile de telecomunicaţii încep să devină din ce în mai ecologice înlocuind cablurile de modă veche cu tehnologia prin fibră optică.

Fibra optică oferă o mulţime de avantaje faţă de cablurile de cupru, de la conexiune mai rapidă la Internet la faptul că reţelele de fibră optică nu necesită înlocuire o dată instalate, deoarece companiile upgradează direct tehnologia ce creează impulsurile luminoase electronice prin intermediul cărora se transmit informaţii şi date.

Mai mult decât atât, fibra optică este utilizată şi în multe alte domenii, oferind posibilităţi multiple de aplicare, de la medicină şi până la industria de automobile.

Cablurile de fibră optică au un impact scăzut asupra mediu inconjurător. În primul rând, reţelele de fibră optică consumă mai puţină energie decât reţelele de cabluri coaxiale. Cabluri coaxiale consumă 3,5 waţi pentru a transmite date pe o distanţă de 100 de metri, în timp ce reţelele de fibră optică folosesc mai puţin de 1 watt pentru a transmite date pe o distanţă de 300 de metri.

Mai puţină energie consumată înseamnă mai puţină căldură generată, prin urmare, cablurile de fibră optică nu au nevoie de sisteme de răcire pentru a menţine datele la o temperatură corespunzătoare, economisind astfel echipamente şi spaţiu.

Economisind energie, fibra optică contribuie la reducerea emisiilor de CO2, deoarece cablurile de fibră optică eliberează doar 7g de dioxid de carbon pentru fiecare Gigabit de date transmis. Un studiu realizat de Ecobilan în 2008, a calculat că prin instalarea tehnologiei de fibră optică, în 30 de ani, companiile din domeniul telecomunicaţiilor ar putea reduce emisiile de dioxid de carbon cu 30 de milioane de tone doar în Europa conform planului asociaţiei FTTH (Fibre to the Home Council).

Fibra optică poate fi instalată sub apă, necesitând astfel mai puţine resurse decât sistemele subterane de cabluri terestre.

Dar mai exact cum va salva fibra optica lumea?

Cablurile coaxiale sunt realizate din cupru. Nu este un secret pentru nimeni faptul că extracţia acestui metal are un grad ridicat de contaminare a mediului înconjurător: afectează vegetaţia, apa şi viaţa biologică în apropierea zonelor miniere, datorită drenajului acidic cauzat de oxidarea sulfurilor metalice. Şi să nu mai vorbim despre efectele devastatoare suferite de către oameni: expunerea îndelungată la acest metal roşu-portocaliu poate cauza cancer pulmonar şi boli de inimă.

Fibra optică este fabricată din sticlă foarte pură, în principiu realizată din dioxid de siliciu, al doilea cel mai abundent element de pe Pământ, după oxigen. Dioxid de siliciu (SiO2) este componenta principală a nisipului şi, de asemenea, poate fi găsit în roci, argilă şi chiar apă.

Programe precum Fiber to the Home sunt puse în aplicare de către companiile de telecomunicaţii din mai multe ţări, deoarece Internetul de mare viteză este viitorul şi ei ştiu că viitorul trebuie să fie eco-friendly. Şi nu uitaţi: pentru a putea beneficiar de internet de mare viteză, aveţi nevoie, în locaţie, de un router performant.

Tehnologie

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite