Ce ar trebui să ştii despre 5G: Va fi pentru generaţia mereu conectată

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Din 2014, 4G a început să se extindă. În 10 ani, vom fi uitat deja acest standard şi ne vom pregăti pentru 5G. Ce va aduce însă noua treaptă a vitezei şi a telecomunicaţiilor?

Dacă 3G a fost despre Internet bun, iar 4G este despre viteze similare celor atinse prin WiFi, când vine vorba de 5G va fi totul despre experienţă. Totul îţi va părea în permanenţă conectat, fără întârzieri şi fără să crezi că s-a blocat dispozitivul sau că a picat reţeaua. 5G este conexiunea pentru lumea „tuturor gadgeturilor“, de la telefon şi tabletă pe care le avem şi acum la ceasuri inteligente, accesoriile casei inteligente şi multe altele. Business Insider trece în revistă toate noutăţile pe care le-ar aduce 5G.

În prezent, 4G a putut fi dezvoltat pe actuala infrastructură 3G cu diverse actualizări de costuri mai mici sau mai mari. Totuşi, când vom trece la 5G va însemna o infrastructură mai bună, va însemna protocoale diferite. Deocamdată, 5G e în dezvoltare în câteva locuri din lume şi detaliile nu sunt încă puse la punct, dar dacă trecerea de la 3G la 4G a însemnat nevoia unei viteze mai mari de conectare, trecerea la 5G va însemna atât viteză, cât şi un suport pentru atâtea dispozitive pe care un om le va controla.

„Dacă spui că viteza este ceea ce ar trebui să ne preocupe cu privire la 5G, atunci nu ai înţeles utilitatea. Utilizatorul final nu ţine seama de aşa ceva. Lui îi pasă ca aplicaţia pe care o foloseşte (n.r.: nu neapărat un software, ci ceea ce face) să se comporte aşa cum doreşte“, a spus Tod Sizer, vicepreşedinte pentru programul de cercetare a conexiunilor wireless al Alcatel-Lucent Bell Labs.

În prezent, discutăm de cam două-patru dispozitive, în medie, per individ conectate la Internet: telefon, tabletă, televizor, computer (desktop sau laptop). Când vom avea nevoie de 5G, vom discuta de cel puţin 20 de dispozitive, iar peste jumătate dintre acestea vor fi diverse accesorii de uz casnic sau personal, precum un termostat inteligent, un ceas inteligent sau un senzor din pantofii sport care îţi monitorizează activitatea fizică.

În viitor, fiecare om va avea între 10 şi 100 de dispozitive care vor lucra pentru el. Tod Sizer

Desigur, pe măsură ce conexiunea 5G se va dezvolta, se vor dezvolta şi bateriile de capacitate mai mare pentru a oferi o autonomie mai bună. Nu poţi folosi cu succes un ceas, dacă după două zile s-a oprit. De asemenea, Sizer spune că un pas înainte ar fi şi ca producătorii să „spargă“ folosirea bateriei în funcţie de nevoi. Emailul, spre exemplu, trimite mici pachete de date spre server. Astea pot fi gestionate mai bine separat de fluxul obişnuit dintr-un smartphone.

În ciuda promisiunilor cu privire la calitatea 5G şi ce va aduce în vieţile noastre, vorbim de o infrastructură ale cărei baze abia se vor pune în următorii ani, în ciuda testelor regionale. Prin 2025 am putea vedea şi folosi primele astfel de reţele. „Ca să desfăşori o astfel de reţea wireless, ai nevoie de investiţii masive şi de efort din partea tuturor. Iar asta înseamnă că investiţia se recuperează în timp, o investitie care se ridică la miliarde şi miliarde de dolari sau euro“, a mai spus Sizer.

Totuşi, acest lucru e clar că se va întâmpla. Şi ca o analogie între ce avem şi ce vom avea, Sizer aminteşte de vremea în care telefoanele fixe erau la comun. „Cei născuţi în anii 2000 nu îşi vor aduce aminte de vremea în care telefonul era fix şi nu puteai accesa Internetul de oriunde. Pentru aceşti oameni, care nu ştiu ce înseamnă să nu fii conectat, creăm viitoarea reţea“, a mai spus el.

Tehnologie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite