Superoameni descoperiți de știință: o mutație genetică rară le oferă un avantaj ieșit din comun

0
0
Publicat:

Majoritatea oamenilor dorm de obicei între șapte și nouă ore pe noapte. Știința spune că unii oameni se pot simți complet odihniți și gata de acțiune cu doar patru ore de somn.

Insomnie - lipsa somn - femeie in pat FOTO Shutterstock

Deși sună ca o superputere, aceasta este o realitate genetică. Cercetătorii au fost mult timp interesați de persoanele care dorm, în mod natural, perioade scurte de timp. Un studiu recent a dezvăluit acum unul dintre factorii genetici care contribuie laacest lucru. Universitatea din California, San Francisco, a identificat o mutație genetică specifică denumită SIK3-N783Y, relatează publicația Interesting Engineering.

Șoarecii, folosiți în cercetări

Pentru a afla ce face această mutație genetică, cercetătorii au folosit șoareci. Ei au creat șoareci care aveau aceeași mutație SIK3-N783Y. Live Science a raportat că șoarecii dorm de obicei aproximativ 12 ore pe zi, ceea ce este mult mai mult decât oamenii.

Rezultatul cercetării a fost unul interesant. La fel ca oamenii care aveau această mutație, șoarecii modificați au dormit considerabil mai puțin decât cei normali. Aceștia au dormit cu aproximativ 31 de minute mai puțin în fiecare zi.

O mutație în kinaza indusă de sare 3 (SIK3-N783Y) este identificată la un subiect uman care prezintă trăsătura naturală de durată scurtă a somnului. Un model de șoarece purtător al acestei mutații omologe demonstrează o durată redusă a somnului, confirmând cauzalitatea mutației cu trăsătura de somn", a scris echipa în lucrarea de studiu.  

Scanările creierului șoarecilor au arătat că proteinele din gena mutantă erau active la nivelul conexiunilor dintre celulele creierului (sinapse). SIK3 produce o proteină kinază care semnalizează alte proteine, iar acest lucru influențează, probabil, cantitatea de somn de care avem nevoie.

Această descoperire adaugă încă o piesă la puzzle-ul geneticii somnului. Anterior, oamenii de știință au identificat alte patru gene legate de tiparele de somn mai scurte. Această nouă descoperire ridică numărul total la cinci.

Consecințe ale somnului insuficient

Somnul insuficient poate avea consecințe negative, cum ar fi lentoarea, uitarea și creșterea problemelor cardiace. În timp ce majoritatea adulților au nevoie de șapte până la nouă ore de somn, somnul scurt natural funcționează bine cu doar patru până la șase ore și chiar aceste persoane „se simt mai rău” cu un somn mai lung.

Dr. Ying-Hui Fu, coautor al studiului, sugerează că organismul acestor oameni ar putea fi pur și simplu mai eficient în procesele de refacere care au loc în timpul somnului.

În timp ce ne odihnim, corpul nostru lucrează din greu la desfășurarea unor procese vitale precum detoxifierea și repararea oricăror daune.

Pentru restul dintre noi, care avem nevoie de cele opt ore de somn, înțelegerea geneticii celor care dorm puțin în mod natural ar putea avea implicații semnificative.

Oamenii de știință speră că, prin deslușirea acestor mecanisme genetice, pot dezvolta tratamente mai bune pentru milioanele de persoane care se luptă cu tulburările de somn.

Știință

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite