Ruşii au creat bomba nucleară care putea declanşa Al Treilea Război Mondial

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Bombele nucleare au speriat planeta în secolul al XX-lea.
Bombele nucleare au speriat planeta în secolul al XX-lea.

Cele două bombe atomice de la Hiroshima şi Nagasaki au oprit Japonia din cursa ei în Al Doilea Război Mondial. Puţini ştiu însă că URSS a avut o bombă şi mai puternică.

Cea mai puternică bombă nucleară detonată vreodată, cu un nor atomic de opt ori mai înalt decât vârful Everest şi cu o energie degajată de 50.000 de kilotone, este “Bomba Ţarului” şi pe toată durata lunii septembrie va fi expusă la Moscova. Aceasta a fost testată de ruşi în anii ’60 şi este de 1.400 de ori mai puternică decât bombele nucleare lansate de Statele Unite ale Americii asupra Japoniei în al Doilea Război Mondial luate împreună. 

Pe 30 octombrie 1961, URSS a detonat “Bomba Ţarului” deasupra arhipelagului Novaya Zemlya din nordul Rusiei. Denumită oficial bomba cu hidrogen AN602, aceasta a fost concepută să elibereze o energie echivalentă cu 100 de megatone de dinamită, dar aceasta a fost redusă în final la 50 de megatone. Totuşi, bomba nu a avut niciun scop de natură militară.

Puterea a fost atât de mare, încât la o secundă de la detonare, lumina produsă putea fi văzută la o distanţă de peste 2.000 de kilometri, iar norul nuclear s-a ridicat la o înălţime de aproximativ 64 de kilometri. După explozie, suprafaţa insulei a fost modificată, iar pietrele s-au topit. Unele rapoarte arată că din cauza exploziei s-au spart ferestre în nordul Finlandei şi în Norvegia.

Vezi toate detaliile despre această armă incredibilă pe care URSS, din fericire, n-a folosit-o împotriva vreunei ţări

Știință



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite