Planul ESA de a produce electricitate în spațiu și a o trimite la sol fără cabluri

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un obiectiv cheie al programului Solaris este de a stabili dacă este posibil să se transfere energia solară colectată în spațiu către rețelele electrice de pe Pământ.

Foto ESA
Foto ESA

Agenția Spațială Europeană va aproba săptămâna aceasta un studiu pentru a stabili dacă existența unor ferme solare uriașe în spațiu ar putea funcționa și ar fi rentabilă.

Scopul final este de a avea sateliți giganți pe orbită, fiecare capabil să genereze aceeași cantitate de electricitate ca o centrală electrică.

Consiliul de conducere al ESA urmează să analizeze ideea la sediul său din Paris, marți.

În timp ce mai multe organizații și alte agenții spațiale au analizat ideea, inițiativa Solaris ar fi prima care va pune bazele unui plan de dezvoltare a unui sistem de generare a energiei regenerabile bazat pe spațiu, transmite bbc.com.

Programul este una dintre numeroasele propuneri luate în considerare de miniștrii cercetării la reuniunea Consiliului ESA de la Paris, care va decide bugetul pentru următoarea fază a planurilor agenției spațiale pentru explorarea spațiului, monitorizarea mediului și comunicații.

Sateliți cu panouri solare uriașe ar urma să fie adevărate centrale electrice Foto ESA
Sateliți cu panouri solare uriașe ar urma să fie adevărate centrale electrice Foto ESA

Josef Aschbacher, care este directorul general al ESA, a declarat pentru BBC News că el crede că energia solară din spațiu ar putea fi de un ajutor „enorme” pentru a aborda viitoarele deficite de energie.

„Trebuie să ne transformăm în economii neutre din carbon și, prin urmare, să schimbăm modul în care producem energie și mai ales să reducem partea combustibililor fosili din producția noastră de energie”, a spus el.

În timp au existat foarte multe progrese în construcția robotică în spațiu și dezvoltarea tehnologiei pentru a transmite electricitate fără fir din spațiu pe Pământ.

ESA caută fonduri de la țările sale membre pentru programul de cercetare Solaris, pentru a vedea dacă aceste evoluții înseamnă că acum este posibil să se dezvolte energie solară la distanță în mod fiabil și suficient de ieftin pentru a o face viabilă din punct de vedere economic.

„Potențialul există și acum trebuie să înțelegem cu adevărat calea tehnologică înainte de a putea fi luată decizia de a continua cu încercarea de a construi ceva în spațiu”.

Un obiectiv cheie al programului Solaris este de a stabili dacă este posibil să se transfere energia solară colectată în spațiu către rețelele electrice de pe Pământ.

Desigur, acest lucru nu se poate face cu un cablu extrem de lung, așa că trebuie trimis fără fir, folosind fascicule de microunde.

Echipa Solaris a demonstrat deja că este posibil, în principiu, să se transmită electricitate fără fir în siguranță și eficient.

„Puterea este răspândită pe o zonă atât de mare încât, chiar și la intensitatea sa de vârf în centrul fasciculului nu va fi periculoasă pentru animale sau oameni.”

SUA, China și Japonia sunt, de asemenea, avansate în cursa pentru dezvoltarea energiei solare bazate pe spațiu și sunt de așteptat să-și anunțe propriile planuri în curând.

Știință



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite