Muzica, terapia sufletului și a minții. Ce efect nebănuit au melodiile triste, potrivit unui studiu

0
Publicat:

Atunci când Adele a debutat în anul 2011 cu „Someone Like You”, melodia a impresionat milioane de oameni din întreaga lume. După mai bine de un deceniu, aceasta rămâne una dintre cele mai cunoscute piese ale ei. Măiestria ei artistică, precum și a multor altora care au reușit să atingă coarda sensibilă a inimilor noastre cu ritmuri lente și emoționante, reușește să aline durerea provocată de o inimă frântă, relatează CNN.

Cele mai eficiente analgezice s-au dovedit a fi melodiile triste. FOTO Shutterstock  (Arhivă)
Cele mai eficiente analgezice s-au dovedit a fi melodiile triste. FOTO Shutterstock (Arhivă)

Nu există niciun dubiu că muzica poate „vindeca” sufletul multor oameni, dar se pare că poate fi și un analgezic temporar pentru durerea fizică. 

Potrivit unui nou studiu publicat miercuri în revista Frontiers in Pain Research, ascultând melodiile preferate, oamenii ar putea să simtă mai puțină durere. Iar cele mai eficiente analgezice s-au dovedit a fi cântecele triste care prezintă în detaliu experiențe dulci-amare și încărcate de emoții. 

Nu ține loc de Tylenol (n.red analgezic) atunci când te doare capul, dar muzica te poate ajuta să te liniștești", a spus Patrick Stroman, profesor de științe biomedicale și moleculare la Universitatea Queen's din Kingston, Ontario. 

Acesta nu a fost implicat în cel mai recent studiu, însă a efectuat propriile sale cercetări privind legătura dintre durere și muzică. Spre deosebire de alte medicamente, a remarcat el, nu există niciun efect secundar sau vreun risc legat de ascultarea muzicii (trebuie doar să păstrați volumul la un nivel rezonabil). 

În cadrul studiului, 63 de tineri adulți au fost invitați să prezinte două dintre melodiile lor preferate, iar singura cerință era ca acestea să aibă o durată de cel puțin 3 minute și 20 de secunde. Una dintre ele era piesa lor preferată, iar cealaltă era melodia pe care ar lua-o cu ei pe o insulă pustie. 

Totodată, oamenii de știință i-au pus pe tinerii adulți să aleagă una dintre cele șapte melodii pe care echipa le-a considerat relaxante și care nu erau cunoscute de participanții la studiu. Piesele respective au fost: „Cotton Blues”, „Jamaicare”, „Legende Celtique”, „Musique de Film”, „Nuit Cubaine”, „Reggae Caledonien” și „Sega Mizik Ker”. 

Apoi, fiecare persoană a trecut prin trei etape de câte 7 minute în care a fost instruită să privească un ecran în timp ce asculta muzica preferată, una dintre cele șapte melodii instrumentale de relaxare (fiecare dintre ele având o durată de 6 minute și 40 de secunde) sau o versiune amestecată a ambelor melodii și a melodiei preferate. 

„Un rezultat foarte interesant”

În timpul unei serii de 7 minute, oamenii au rămas tăcuți. În tot acest timp, cercetătorii au lipit un obiect fierbinte - similar cu durerea provocată de o ceașcă de ceai fierbinte pe piele - pe partea interioară a antebrațului stâng al fiecărui participant. 

În momentul în care și-au evaluat experiențele, oamenii au fost mai predispuși să spună că au simțit mai puțină durere atunci când au ascultat cântecele lor preferate, în comparație cu cântecul de relaxare necunoscut. Nici melodiile amestecate nu au redus durerea, fapt care, potrivit cercetătorilor, a fost o dovadă că muzica este mai mult decât o distragere a atenției de la o experiență neplăcută. 

După ce i-au intervievat pe participanți cu privire la cântecul pe care l-au ascultat și la evaluarea durerii, cercetătorii au descoperit că persoanele care au ascultat cântece triste și emoționante au simțit mai puțină durere decât atunci când au ascultat cântece liniștitoare. 

Este un rezultat foarte interesant", a declarat autorul principal al studiului, Darius Valevicius, doctorand în neuroștiințe la Universitatea din Montreal. 

Muzica „reduce durerea pe care o simțim cu 10%” 

În plus, cei care au ascultat melodii triste au spus, de asemenea, că au simțit acel fior care te cuprinde atunci când asculți muzica preferată. Această senzație a fost asociată cu scoruri mai mici ale neplăcerii provocate de durerea arzătoare pe care au simțit-o în timpul experimentului 

Deși nu a cercetat existența fiorilor în cadrul acestui studiu, Valevicius a emis ipoteza că aceste senzații ar putea fi semne de control senzorial. Pentru a preveni supraîncărcarea creierului cu fiecare stimul din jurul unei persoane, creierul filtrează stimulii pe care îi consideră irelevanți. În acest caz, creierul ar putea să filtreze unele mesaje ale durerii. În timp ce corpul nostru încă simte durerea, este posibil ca mesajele care fac ca mintea noastră conștientă să perceapă durerea să nu fie transmise. 

Când oamenii ascultă muzică care le place, după estimările noastre, aceasta poate reduce durerea pe care o simțim cu 10%", a spus Stroman. 

Muzica are multe alte beneficii pentru sănătate, inclusiv reducerea stresului și un somn odihnitor. 

Știință



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite