Internetul, copie fidelă a Universului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Harta Internetului se aseamănă cu galaxiile în Univers FOTO telegraph.co.uk
Harta Internetului se aseamănă cu galaxiile în Univers FOTO telegraph.co.uk

Cercetătorii au emis ipoteza că universul ar putea fi structurat asemănător creierului uman, sau chiar internetului, iar reguli similare acestora îi guvernează dezvoltarea.

Unele reguli generale par să se aplice atât la „funcţionarea” universului, cât şi pentru internet şi, similar, pentru creierul uman, au constatat oamenii de ştiinţă.

„În niciun caz nu pretindem că universul este doar un creier sau un computer global”, a spus Dimitri Krioukov, de la Asociaţia de Analiză a Datelor de pe Internet (Cooperative Association for Internet Data Analysis – CAIDA), din cadrul Universităţii California.

„Am descoperit, totuşi, că echivalenţa dintre dezvoltarea universului şi evoluţia reţelelor complexe sugerează că este foarte probabil că legi neaşteptate dar similare guvernează dinamica acestor sisteme complexe şi foarte diferite”, a adăugat acesta.

Simulările universului rulate pe supercomputere complexe au reprodus reţeaua spaţiului şi a timpului, structura acestora într-un univers aflat în acceleraţie. Graficul rezultat este remarcabil de asemănător cu multe reţele complexe, ca, de exemplu, internetul, sau chiar reţele sociale sau biologice, conform tgdaily.com.

Descoperirile cercetătorilor au implicaţii-cheie pentru ştiinţă şi pentru cosmologie, deopotrivă, a spus cercetătorul. „Am descoperit că dinamica de creştere a reţelelor complexe, la scară largă, este aceeaşi în majoritatea timpului, faptul explicând asemănarea structurală dintre acestea”, a explicat Dimitri Krioukov.

Reţeaua care reprezintă structura universului este uriaşă, din perspectiva astronomică. „Ar putea fi chiar infinită”, a completat specialistul. Chiar dacă este finită, cercetătorii au estimat că numărul atomilor din componenţa universului nu ar fi mai mic de 10 la puterea 250.

În urma acestui studiu însă, ei susţin că au dovedit matematic faptul că proprietăţile universului nu depind de dimensiunea reţelei, referindu-se la o gamă de parametri (de exemplu, vârsta).

Oamenii de ştiinţă admit că asemănarea reţelelor creierului uman sau a internetului cu cea a universului poate fi o coincidenţă. „Dar probabilitatea unei asemenea coincidenţe este extrem de mică. Coincindeţele în fizică sunt foarte rare, şi nu se produc aproape niciodată. Întotdeauna există o exlpicaţie a uneia, chiar dacă nu este evidentă, la prima vedere”, a concluzionat cercetătorul.

Știință



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite