Impulsurile electrice aplicate creierului te-ar putea ajuta să înveţi matematica
0
Cât de bun eşti la matematică? Oricât de bun ai fi, dacă ai putea deveni mai bun cu un impuls electric, ai accepta? Se pare că electricitatea poate stimula activitatea cerebrală mai ales în ceea ce priveşte rezolvarea ecuaţiilor matematice.
Câţiva cercetători din Marea Britanie şi Austria au realizat un studiu pe un eşantion de 25 de persoane pentru a vedea cât de bun poţi deveni la matematică, după un impuls electric aplicat într-o anumită zonă a creierului. Ei au realizat primele teste pe subiecţi, au obţinut acest rezultat şi au revenit 6 luni mai târziu, iar performanţa s-a menţinut la aceeaşi cotă, scrie PopularScience.
Stimularea electrică s-a realizat prin craniu, iar impulsurile electrice, trimise la frecvenţe aleatorii, au îmbunătăţit rezultatele pe care subiecţii le-au avut la rezolvarea problemelor matematice. Cercetătorii au aplicat impulsurile în zona cortexului prefrontal, important pentru exerciţiile de aritmetică. Studiul a presupus că 13 voluntari au beneficiat de tratament, pe când ceilalţi 12 nu, deşi li s-a spus acest lucru.
După cinci zile, cercetătorii au observat că cei care au fost stimulaţi cu impulsuri electrice s-au descurcat mai bine la exerciţiile matematice decât ceilalţi voluntari. Învăţarea mai rapidă s-a resimţit în ceea ce priveşte reţinerea informaţiilor din sfera matematicii, dar şi în calcule care le solicită oamenilor, mai ales, atenţia pentru a înţelege algoritmul prin care se realizează.
După 6 luni, 12 voluntari au revenit la un nou test. Rezultatele pentru cei stimulaţi electric s-au păstrat, au realizat cu aceeaşi uşurinţă ca înainte exerciţiile matematice. În plus, aceiaşi voluntari s-au descurcat bine şi la învăţat rapid în alte domenii bazate pe principii matematice, dar fără legătură propriu-zisă cu aceasta. Totuşi, pentru un rezultat mai serios va fi necesar un lot ceva mai mare decât acesta de 25 de oameni.