IBM „5 în 5“ - cum va arăta lumea peste cinci ani: viaţa ne va fi modificată de calculatoare care ne vor învăţa gusturile

0
Publicat:
Ultima actualizare:

IBM a publicat predicţiile sale pentru următorii cinci ani, o tradiţie pe care o are la finalul oricărui an. IBM se concentrează anul acesta pe educaţie, vânzări, sănătate, securitate şi oraşe. Iată cum va arăta viitorul.

Lista IBM, numită 5 in 5, se concentrează anul acesta pe sistemele care vor învăţa - sistemele vor fi cognitive, maşinile vor şti să memoreze şi să raţioneze şi vor comunica mai uşor cu noi.

Clasele vor învăţa

Două concepte se vor uni în următorii ani: digitalizarea industriei de educaţie şi emergenţa sistemelor cognitive. Potrivit lui Chalapathy Neti, cercetător la IBM, consideră că emergenţa cursurilor digitale pe internet va duce la o schimbare educaţională.

IBM consideră că şcolile viitorului vor adopta sisteme cognitive în Cloud care vor colecta şi vor analiza nu numai notele, dar şi comportamentul şi răspunsurile elevilor. Practic, cu ajutorul analizei făcute de calculatoare, profesorii vor şti mai multe despre elevi şi vor putea optimiza modul cum îi educă.

De asemenea, sistemul va putea cupla scopurile şi interesele studenţilor cu stilul lor de a învăţa, pentru a le sugera profesorilor conţinutul pe care trebuie să-l predea.

Vom cumpăra local, nu online

IBM consideră că magazinele online vor fi întrecute de magazinele locale care vor fi adaptate la nevile clienţilor. Watson, computerul minune de la IBM va deveni un asistent de shopping.

IBM Research foloseşte un soft prototip numit Virtual Stylist care analizează datele pentru a anticipa mai bine ce tip de haine s-ar potrivi pentru cineva sau ce tip de haine ar cumpăra oamenii. Practic, ceea ce vom găsi în magazin va fi fix ceea ce doream, pentru că datele online şi offline vor fi combinate.

Doctorii ne vor folosi ADN-ul pentru a ne ţine sănătoşi

În următorii cinci ani, analiza ADN-ului va permite doctorilor să ofere tratamente personalizate pentru bolnavii de cancer.

Doctorii fac deja analiza ADN-ului pentru a lupta împotriva cancerului, prin tratamente făcute special pentru mutaţiile din celulele canceroase. IBM construieşte sisteme cognitive conectate în Cloud care vor duce aceste tratamente foarte scumpe la toţi pacienţii din lume, prin analizarea şi combinarea tuturor datelor despre pacient.

Un gardian digital te va proteja pe net

Ceea ce prezice aici IBM e aproape idealist, pentru că înseamnă acces la datele noastre, iar anul 2013 a fost unul al marilor probleme de intimitate.

Folosind Cloud şi Big Data, IBM prezice că vom fi protejaţi de atacuri cibernetice prin monitorizarea comportamentului nostru, descoperirea de modele şi avertizarea noastră atunci când ceva ciudat se întâmplă.

De asemenea, IBM prezice că atunci când ne vom uita telefonul undeva, el se va bloca automat pentru că nu va recunoaşte amprentele sau prinderea străinului.

Dacă faci cumpărături de 40 de dolari la o benzinărie şi de 4.000 de dolari pentru bijuterii, care este mai suspectă? În mod normal am spune că cea mai scumpă. Dar prin analizarea profilului nostru, un computer şi-ar da seama că maşina are un rezervor aproape plin şi nu am avea nevoie de benzină, că tranzacţia s-a produs cât noi eram la birou, pentru că aşa spune GPS-ul, iar de curând căutăm un inel de logodnă. Presupunerile logice umane vor fi întrecute de maşinărie.

Oraşul care te va ajuta să trăieşti

IBM nu este prima companie care-şi imaginează un oraş ultraconectat şi care să-şi ajute cetăţenii.

Oraşele vor deveni mai inteligente şi vor înţelege nevoile oamenilor. Un oraş care să ştie când plouă, când trec trenurile şi care este programul oamenilor. Sună ca în serialul "Person of Interest", dar dacă vrem un viitor ultraconectat, atunci acesta este controlat într-o anumită măsură.

image
Știință



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite