Ce ne aşteaptă în viitor: unul dintre cei mai mari fizicieni, despre teleportare şi teoria supremă care va explica Universul

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Michio Kaku, unul dintre cei mai respectaţi fizicieni ai vremurilor noastre, a decis că e dispus să le răspundă curioşilor şi a acceptat să facă asta pe Reddit. A generat aproape 6.500 de comentarii şi a răspuns la întrebări despre viitor, inteligenţă artificială şi viaţa pe altă planetă.

Michio Kaku este fizician şi futurolog care s-a remarcat prin susţinerea teoriei corzilor, prin numeroase lucrări, care presupune că, după cum a rezumat-o el pentru publicul de pe Reddit, toate particulele sunt vibraţii pe o bandă foarte îngustă de cauciuc. Fizica este ritmul corzii, chimia este melodia pe care o cântăm pe vibraţia corzilor, iar Universul este o simfonie de corzi. La final, este „Mintea lui Dumnezeu“, muzica spaţiului care se aude în 11 dimensiuni ale hiperspaţiului, teoria care explică totul, notează Business Insider.

Dincolo de explicaţia pe care a adus-o pentru teoria corzilor, Kaku a vorbit despre viitoarele mari inovaţii ale omenirii, iar călătoria în timp şi teleportarea nu sunt chiar pe lista scurtă. „S-ar putea să mai dureze secole până când vom reuşi să strunim aceste tehnologii. Dar în următoarele decenii vom înţelege materia întunecată, poate vom şi testa teoria corzilor, vom găsi planete pe care viaţa poate trăi şi vom crea noul tip de creier, adică amintirile noastre păstrate într-un computer înainte de a muri“, a răspuns Michi Kaku întrebării de pe Reddit. 

El a mai vorbit şi despre un pacemaker pentru creier care să le fie util suferinzilor de Alzheimer şi de alte boli neurodegenerative. Mai mult, vom putea să trăim lucruri cu care nu ne-am întâlnit niciodată, încărcându-le pur şi simplu în mintea noastră. „Secolul XX a fost al fizicii, al computerelor, laserelor, televiziunii, radioului, Internetului etc. (...) Cred că secolul XXI va fi cel în care ne concentrăm pe fizică şi biologie, o vom explora pe cea din urmă folosind-o pe cea dintâi. Cred că viitorul aparţine nanotehnologiei, biotehnologiei, inteligenţei artificiale şi fizicii cuantice“, a mai spus fizicianul.

Mesajul pe Twitter prin care Michio Kaku şi-a anunţat prezenţa pe Reddit

El a fost întrebat şi cu privire la filmul „Her“, în care un bărbat se îndrăgosteşte de un sistem de operare. „N-am văzut filmul, dar cred că e doar o chestiune de timp. În prezent, e uşor să descoperi dacă vorbeşti cu un computer sau cu un om. (Evoluţia computerelor) este o chestiune tehnică, astfel că în câţiva ani cred că vom avea ceva similar cu «Her»“, a afirmat Kaku.

Despre explorarea spaţiului şi crearea Universului

„În gândirea modernă, timpul n-a început cu Big Bang şi exista, de fapt, un multivers înainte de Big Bang. În teoria expansiunii şi în teoria corzilor, existau universuri înainte de Big Bang-ul nostru şi acestea se întâmplă tot timpul. Universurile sunt formate când două se lovesc sau scindează în unele mai mici“, a explicat fizicianul. Şi în acest Univers al nostru, creat în urmă cu câteva zeci de miliarde de ani, noi am fost prea pasivi, iar Kaku susţine că nu ne ajută prea mult asta, viaţa fiind prea preţioasă pentru a o limita la o planetă.

„Ar trebui să explorăm, în primul rând, noi moduri de a reduce costurile călătoriei în spaţiu. În loc de aceste lansatoare scumpe din prezent, poate ar trebui să ne gândim la rachete lansate cu lasere sau microunde sau chiar la lifturi spaţiale“, a afirmat Kaku. „Cred că o colonie în spaţiu va fi posibilă mult mai târziu decât au gândit scriitorii de cărţi SciFi. (...) Ne costă un milion de dolari doar să trimitem pe cineva pe Marte“, a mai spus acesta.

El a mai spus că în copilărie a fost motivat de Albert Einstein şi de serialul „Flash Gordon“. Pe Einstein îl stima pentru că voia să descopere teoria tuturor întrebărilor, teoria care să explice întreg Universul. Şi sfatul lui pentru toată lumea e să înveţe matematică. „Matematica este limbajul naturii, astfel că trebuie să îl ştim“, a spus Kaku.

Află mai multe:

Lucrarea secretă a lui Albert Einstein: cel mai mare fizician nu era de acord cu teoria Big Bang şi lucra la una nouă

Cea mai mare aeronavă a lumii decolează în 2014. Poate porni o revoluţie în transporturile pe calea aerului

80 de ani de la naşterea lui Iuri Gagarin, cosmonautul rus care a zburat acolo unde doar zeii se credea că pot ajunge

Știință



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite