Calea Lactee pierde stele, iar cercetătorii nu ştiu ce forţă le aruncă în Univers

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Galaxia Calea Lactee îşi va pierde câteva stele în curând, acestea scăpând din câmpul gravitaţional al acesteia, iar cercetătorii nu ştiu de ce se întâmplă asta. Stelele în cauză, unele de mare viteză, se grăbesc se părăsească galaxia cu o viteză de circa 2,4 milioane de kilometri pe oră.

Calea Lactee este o galaxie care se roteşte în jurul axei sale o dată la fiecare 200 de milioane de ani şi profitând de această mişcare de rotaţie câteva stele se pregătesc să o părăsească, cel puţin asta cred cercetătorii în acest moment. Începând cu 2005, cercetătorii au descoperit 18 stele de mare viteză pentru a căror ieşire din galaxie cred că au explicaţie, dar un nou grup de 20 de astfel de stele nu se conformează primei teorii, scrie Time.

„Ce se întâmplă cu aceste stele? Nu ştim“, a spus Lauren Palladino, absolventă a Universităţii Vanderbilt şi autoarea lucrării în care sunt descrise aceste stele. Cele descoperite până acum au trei caracteristici comune: sunt mari şi foarte luminoase, se deplasează cu circa 2,4 milioane de km/h - viteza minimă de care are nevoie un corp pentru a ieşi din Calea Lactee e de 1,6 milioane km/h - şi toate aceste stele de până acum porneau din centrul galaxiei.

O explicaţie pe care cercetătorii au găsit-o cu privire la stelele de până acum e că au fost, cândva, în pereche. Au fost stele care au orbitat una în jurul celeilalte până când una dintre ele a fost absorbită în gaura neagră din Calea Lactee, dar cea de-a doua şi-a menţinut inerţia şi, ajutată de gravitaţia găurii negre, intră în cursă spre ieşirea din galaxie. Palladino şi colegii săi au început să cerceteze şi alt tip de stele, unele de dimensiunea Soarelui, dar care şi ele se deplasează spre exteriorul Căii Lactee.

Stelele din centrul Căii Lactee văzute cu telescopul Spitzer.

image

Au şi descoperit câteva exemplare, dar când le-au urmărit traiectoriile au observat ceva nou. „Veneau din diverse direcţii. Niciuna dintre ele nu a pornit din centrul galaxiei“, a spus aceasta. Teoria pe care mizează acum este că sunt, în fapt, stele care au părăsit Andromeda, galaxia apropiată galaxiei noastre, şi au ajuns în Calea Lactee. Alte teorii menţionează şi că ar putea fi stele accelerate de explozia unor supernove sau care au scăpat dintr-un grup de stele pe principiul prin care una dintre cele două stele a scăpat de gaura neagră. 

Dacă ai fi pe o planetă care orbitează în jurul unei astfel de stele, n-ai vedea nimic diferit. Durează milioane de ani până când acestea părăsesc galaxia. Dacă ai trăi suficient, ai prinde momentul în care stelele de pe cer dispar treptat, iar în miliarde de ani steaua în cauză ar putea ajunge în altă galaxie. Asta dacă nu dispare între timp.

Află mai multe: 

FOTO NASA surprinde „Mâna Lui Dumnezeu“ într-o nebuloasă aflată la 17.000 de ani-lumină distanţă de Terra

Universul pe dos: cum ar fi dacă extratereştrilor le-ar fi frică de oameni?

Cercetătorii din Republica Moldova ar putea lansa în spaţiu primul satelit artificial

Știință



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite