Slăbeşte sănătos urmând sfaturile specialiştilor: cum evităm mâncatul pe fond emoţional

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În spatele mâncatului compulsiv se află emoţii pe care încercăm să le depăşim prin satisfacerea poftelor. Nutriţioniştii ne învaţă să slăbim sănătos fără a cădea în capcana propriilor provocări emoţionale şi frustrării restricţiilor alimentare.

Ori de câte ori vorbim de persoane supraponderale sau obeze ne concentrăm mai mult asupra kilogramelor suplimentare, a dietelor ce trebuie urmate şi a problemelor de sănătate ce vin la pachet odată cu greutatea. Psihologii spun însă că nu trebuie să rezolvăm doar afecţiunea, ci şi lucrul ce a provocat-o. Iar pentru asta nu trebuie să evităm să cerem ajutor specializat.

„Când eşti supraponderal sau obez greutatea este o consecinţă, un simptom al unei probleme de alimentaţie. Însă această problemă are de obicei o cauză de natură emoţională – o stimă de sine scăzută, lipsa autocontrolului, nevoia de atenţie. Rădăcinile problemelor pot, de multe ori, să se întindă până în copilărie. Neştiind ce să facem cu emoţiile negative încercăm să le rezolvăm prin mâncare. Mâncând evităm, de fapt, confruntarea cu emoţii prea puternice, ne oferim un pic de confort, o recompensă. Ceea ce simţim atunci când avem nevoie de mâncare este de fapt tristeţe, teamă, respingere,  singurătate. Avem nevoie să fim măcar buni cu noi înşine, iar mâncarea este un surogat facil. Oferindu-ne asta ne simţim un pic mai iubiţi“, susţine psihologul Simona Popescu.

Înainte să pleci pe drumul dietei, psihologii spun că trebuie să-ţi setezi şi să înţelegi foarte bine câteva lucruri. Înainte de orice, nu-ţi crea aşteptări nerealiste. Nu doar că e aproape imposibil să slăbeşti câteva zeci de kilograme într-o lună sau două, dar e şi teribil de periculos. Obezitatea morbidă care pune viaţa pacientului într-un pericol iminent este singura excepţie de la regulă şi aici, oricum, medicii sunt singurii care trebuie să intervină. În al doilea rând renunţă la ideea de a urma o dietă drastică. Ai toate şansele să abandonezi rapid şi să revii rapid la greutatea iniţială sau chiar mai mult decât atât. Dieta trebuie să te educe, să te înveţe să urmezi un stil de alimentaţie corect şi sănătos.

„Observă tot ce nu a funcţionat până acum, ca să ştii ce să nu mai repeţi. Aminteşte-ţi ce te-a ajutat când ţi-a fost greu, cine te-a ajutat şi ce resurse ai avut. Fă-ţi speranţe realiste, setează-ţi obiectiv pe termen lung şi foarte lung – scopul nu e doar să slăbeşti, ci să îţi menţii greutatea obţinută şi să păstrezi obiceiurile alimentare de dinainte. Toate acestea cer timp“, adaugă psihologul Simona Popescu.

„Orice dietă drastică sau care presupune înfometare va crea, în primul rând, carenţe nutriţionale grave, ce atrag cu ele probleme de sănătate majore. În al doilea rând va duce la o încetinire drastică a metabolismului, ceea ce presupune că ulterior organismul va absorbi ca un burete tot ce va primi. Celulele grase se vor umfla, vor deveni toxice şi se vor depozita în ţesuturi“, este de părere Luiza Eacobescu, nutriţionist Toman Diet România

Specialiştii în nutriţie spun foarte clar: o dietă echilibrată şi de succes presupune echilibru. Trebuie să ofere organismului toţi nutrienţii necesari şi să respecte fără abatere regula celor 3 mese principale şi 2 gustări pe zi, astfel încât nivelul glicemiei să rămână constant şi să nu apară senzaţia leşinătoare de foame.

„Mâncarea trebuie să fie cât mai variată şi naturală. Alegeţi o sursă de proteină de calitate, pentru că aceasta conferă senzaţia de saţietate, ajută la slăbitul din masa de grăsime şi în acelaşi timp ajută la menţinerea musculaturii şi regenerării celulare. Evitaţi consumul alimentelor procesate şi de zahăr şi eliminaţi sau reduceţi consumul de alcool. Acesta din urmă afectează ficatul, principalul organ în metabolizarea grăsimilor. Şi nu în ultimul rând, învăţaţi şi respectaţi asocierea corectă a alimentelor“, recomandă  nutriţionistul Luiza Eacobescu.

Şi nu uitaţi să apreciaţi părţile pozitive ale unei diete: începi să te mişti mult mai uşor, starea de sănătate se îmbunătăţeşte iar hainele se aşează mai bine.

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite