#MediciBuni – Dr. Nagy Attila, MedLife: „Nu există un tratament care să vindece sindromul ovarelor polichistice, dar există multiple metode prin care putem controla simptomele”
0Sindromul ovarului polichistic (SOP) este o afecțiune hormonală care afectează femeile de vârstă reproductivă. De obicei, începe în timpul adolescenței, dar poate apărea și mai târziu. Potrivit datelor Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), de acest sindrom suferă aproximativ 8-13% dintre femeile aflate la vârsta de reproducere.
„În practica mea încep să întâlnesc din ce în ce mai des acest sindrom, de multe ori la un control de rutină, fără acuze din partea pacientei”, a precizat dr. Nagy Attila, medic specialist ginecolog în cadrul MedLife Târgu Mureș. Sindromul ovarului polichistic este o problemă semnificativă de sănătate publică, fiind cea mai frecventă cauză a anovulației și o cauză principală a infertilității. Până la 70% dintre cazuri rămân nediagnosticate și acest lucru se întâmplă peste tot în întreaga lume.
SOP este asociat cu o varietate de probleme de sănătate pe termen lung, care afectează bunăstarea fizică și emoțională. Poate provoca dezechilibre hormonale, menstruații neregulate, niveluri în exces de androgeni și chisturi în ovare. Perioadele neregulate, de obicei cu lipsa ovulației, pot face dificile încercările de a rămâne însărcinată. „Incidența acestui sindrom este variabilă, dar este aproximată la 10%, fiind clasată între primele afecțiuni endocrinologice la femeile de vârstă fertilă”, a precizat dr. Nagy Attila. Ginecologul a explicat ce se întâmplă în SOP: „ovarele femeilor de vârstă fertilă produc o cantitate anormală de hormoni masculini denumiți hormoni androgeni. Cele trei caracteristici sunt: menstruațiile neregulate, excesul de hormoni masculini și ovare de aspect polichistic la evaluarea ecografică”.
Mamă cu SOP, risc de opt ori mai mare pentru fiică să aibă același diagnostic
Deși cauza nu este elucidată încă, medicii au identificat mai mulți factori care joacă un rol important în dezvoltarea sindromului ovarului polichistic. De exemplu, rezistența la insulină, dar și prea multă insulină afectează ovulația (procesul prin care ovocitele sunt eliberate din ovar), inflamația, excesul de androgen interferează cu ovulația. De asemenea componenta ereditară – anumite gene pot fi implicate în SOP, dar și un istoric familial poate fi un factor determinant.
Medicii buni știu că există o întrepătrundere a factorilor genetici și a celor de mediu care concură la apariția acestui sindrom, așa că sunt atenți la femeile care au în familie cazuri de SOP. Fiica unei femei diagnosticate cu acest sindrom are un risc de opt ori mai mare de a fi diagnosticată cu aceeași afecțiune, iar sora unei femei diagnosticate cu SOP are un risc de 40% să dezvolte boala.
Ecografia, principala investigație paraclinică
Dr. Nagy Attila a lucrat în Ungaria încă din anul III de rezidențiat și a continuat timp de 7 ani, ca medic de gardă în zone urbane mici. „Deși sistemul medical este ușor diferit de cel din România, cred că cel mai mult m-a ajutat să văd care sunt cu adevărat situațiile de urgență, să fac un triaj între cazurile critice și cele care pot fi temporizate și să acționez rapid, dar eficient pentru a rezolva situația sau a redirecționa pacientul către o unitate superioară”, a povestit medicul, care s-a orientat către obstetrică-ginecologie, unde a și rămas. „Este o specialitate complexă care include atât partea medicală, cât și cea chirurgicală și în cadrul căreia pot să aleg să mă supraspecializez în subdomenii precum ecografia ginecologică, infertilitate, sindromul de menopauză sau estetica și funcționalitatea ginecologică”, a spus dr. Nagy Attila, care lucrează în România și aplică tot ce a învățat în străinătate.
Ecografia ginecologică îl ajută pe medic în diagnosticarea mai rapidă a multor afecțiuni, inclusiv a SOP. Ecografia determină aspectul ovarelor și al uterului, fiind una dintre investigațiile necesare, după ce medicul face anamneza amănunțită a pacientei despre istoricul menstruațiilor și regularitatea acestora, apoi un examen clinic care poate depista prezența pilozității excesive și a acneei.
„Diagnosticul pozitiv al SOP este unul interdisciplinar, implicând atât medicul ginecolog, cât și pe cel endocrinolog. Principala investigație paraclinică este ecografia ginecologică, unde diagnosticul de confirmare îl reprezintă prezența unor ovare mărite în volum, cu multipli săculeți plini cu lichid (> 10-12), de dimensiuni < 1cm, denumite ovare micropolichistice. Se mai efectuează analize de laborator care pot releva o glicemie crescută, un nivel elevat de hormoni androgeni sau colesterol mărit”, a explicat medicul.
SOP nu trebuie ignorat, poate avea multiple complicații!
Simptomele sindromului ovarelor polichistice pot diferi de la o persoană la alta. De asemenea, se pot schimba în timp și apar adesea fără un factor declanșator clar. „Simptomele nu sunt întotdeauna prezente, motiv pentru care multe paciente se adresează destul de târziu medicului ginecolog. Când sunt prezente, pot varia de la ușoare la severe, pot include tot tabloul sau doar o parte din următoarele: menstruații neregulate, scăderea frecvenței menstruațiilor (bradimenoree/ oligomenoree) sau chiar oprirea lor (amenoree secundară), exces ponderal, infertilitate, pilozitate accentuată pe față și corp denumită hirsutism și acnee”, a descris dr. Nagy Attila.
Medicii americani de la Yale susțin că Sindromul ovarelor polichistice este, de obicei, detectat la femeile cu vârsta cuprinsă între 20 și 30 de ani, dar primele semne pot fi evidente la fetele mai tinere, inclusiv la cele care nu au început încă menstruația.
Ignorat și netratat, sindromul de ovare polichistice poate duce la apariția a numeroase complicații, printre care infertilitate, diabet gestațional (afecțiune care apare în timpul sarcinii și afectează creșterea și dezvoltarea fătului, dar și sănătatea mamei), sindrom metabolic (care include hipertensiune arterială, valori crescute ale colesterolului și niveluri crescute ale glicemiei), apnee de somn și cancer endometrial.
Nu există tratament care să vindece ovarele polichistice, dar pot fi controlate simptomele
Chiar dacă această afecțiune cronică nu poate fi vindecată, unele simptome pot fi îmbunătățite prin modificările stilului de viață, prin administrarea unor medicamente și tratamente de fertilitate.
„Nu există un tratament care să vindece sindromul ovarelor polichistice, dar există multiple metode prin care putem controla simptomele. Abordarea este una holistică, începând cu modificarea stilului de viață. Aceasta presupune o alimentație sănătoasă și integrarea activității fizice în programul zilnic. În cazul pacientelor supraponderale, o scădere în greutate poate ameliora semnificativ tabloul clinic și paraclinic, de cele mai multe ori, funcția gonadică restaurându-se fără alte intervenții. Tratamentul medical presupune supresia hormonilor androgeni, controlul rezistenței la insulină, ameliorarea profilului metabolic și chiar inducerea ovulatorie la pacientele care au ca obiectiv obținerea unei sarcini”, a afirmat ginecologul.
Aproximativ 50% dintre femeile din S.U.A. cu ovare polichistice sunt obeze. O pierdere de 10% a greutății corporale poate ajuta la regularizarea ciclului menstrual și la îmbunătățirea șanselor de a rămâne însărcinată, după cum susțin medicii americani care semnalează că o femeie din 10 cu vârsta reproductivă are ovare polichistice.
„În această meserie trebuie să te mulezi pe fiecare pacientă în parte și să încerci să înțelegi că fiecare afecțiune, deși poate părea identică, se poate prezența diferit și trebuie tratată că atare. Chiar dacă pacientele se prezintă pentru o rezolvare medicală, de cele mai multe ori ele apreciază, în primul rând, faptul că le ascult întregul istoric medical, că le acord suficient timp în cadrul consultației și că le expun mai multe variante terapeutice în funcție de nevoile lor fizice, psihice, economice sau de cuplu”, a mărturisit ginecologul.
Cel mai frecvent mit întâlnit: imposibilitatea obținerii unei sarcini
Atunci când are în fața sa o femeie cu SOP, dr. Nagy Attila își propune ca prim obiectiv terapeutic să restabilească ovulația, inhibând secreția de hormoni masculini. „Cel mai frecvent mit întâlnit este acela legat de imposibilitatea obținerii unei sarcini. Chiar dacă pentru unele paciente alterarea fertilității reprezintă principala problemă, pentru altele nu. Unora nu le afectează capacitatea de a rămâne însărcinate. Dacă în urma tratamentelor nu se observă o ameliorare a funcției reproductive, atunci femeia se redirecționează către un centru de infertilitate”, a afirmat medicul.
Studiile arată că până la 70% dintre femeile cu ovare polichistice au probleme de fertilitate. Din fericire, există însă mai multe opțiuni de tratament al infertilității, de la medicamente, până la tehnici avansate de fertilitate care utilizează hormoni injectabili, inseminare intrauterină sau fertilizare in vitro.
„Cea mai mare greșeală a pacientelor, în general, este neprezentarea la medicul ginecolog, din rațiuni de frică și jenă, de obicei. Pe locul doi se află amânarea momentului conceperii după 30 de ani, ca tendința globală, și ignorarea prezenței SOP ca factor agravant în obținerea sarcinii. Recomandarea mea este ca fiecare femeie, de la debutul vieții sexuale și până la 65 de ani, dacă nu prezintă alte indicații, să se prezinte la un consult ginecologic anual, iar cuplurile care nu reușesc să obțină o sarcină în decurs de un an, este indicat să facă un consult preconcepțional amănunțit”, a concluzionat dr. Nagy Attila.
Surse:
https://www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/polycystic-ovary-syndrome
https://www.womenshealth.gov/a-z-topics/polycystic-ovary-syndrome
https://www.yalemedicine.org/conditions/polycystic-ovary-syndrome
**
Acest articol este susținut de MedLife, cea mai mare rețea de servicii medicale private din România, și își propune să fie o sursă de informare și inspirație pentru o viață sănătoasă și echilibrată.
Sănătatea reprezintă principala sursă de fericire a românilor. La MedLife, fericirea oamenilor ne bucură și ne motivează să oferim soluții medicale la cele mai înalte standarde.
Indiferent de specialitate, la MedLife găsești oricând medici buni, a căror expertiză este completată de cele mai avansate tehnologii din domeniul medical și o infrastructură modernă, asigurând o îngrijire personalizată fiecărui pacient.
Află mai multe detalii despre toate serviciile pe www.medlife.ro.