Motivul pentru care tinerii din ziua de azi sunt mai uituci decât părinţii lor
0Vremurile actuale, „sufocate“ de stres şi de viteză, afectează sănătatea mintală şi îi fac pe tineri să devină mai uituci decât proprii părinţi. Cel puţin asta arată rezultatele unui sondaj realizat recent.
Cercetătorii americani au descoperit că progresul tehnologic şi social cauzează tulburări la nivel psihic, motiv pentru care generaţia actuală este mai uitucă, pe zi ce trece, în comparaţie cu predecesoarea ei. Concluziile unui sondaj condus de centrul american The Trending Machine au arătat că 39 % din populaţia tânăra a Americii îşi uită, zilnic, telefonul, parola la e-mail, cheile de la maşină sau portofelul.
Astfel, 15 % din subiecţii intervievaţi, cu vârste cuprinse între 18 şi 34, uită ce zi este în comparaţie cu doar 7% din respondenţii ce au depăşit pragul de 55 de ani. Mai mult, 14% din participanţii la studiu au recunoscut că uită unde îşi pun cheile de la maşină, în timp ce procentul scade până la 8% în cazul oamenilor trecuţi de prima tinereţe.
Scenariul se păstrează şi în cazul problemelor de igienă persoanală. În acest sens, 6% din respondenţii cu vârste până în 34 de ani uită să-şi facă duş, în timp ce doar 2% din publicul matur, trecut de 50 de ani, se confruntă cu această situaţie.
Ce-i „distruge“ pe juniori?
Patricia Gutentag, consiler în probleme familiale, susţine că stresul este principala cauză a amneziilor cu care se confruntă tinerii din ziua de azi. „Tenisiunea la nivel psihic duce la uitare, stări de depresie şi incapacitatea de a raţiona“, a punctat specialistul. „Am diagnosticat mai mulţi tineri cu sindromul ADHD decât bătrâni, ceea ce ne face să credem că utilizarea tehnologiei laolaltă cu stilul de viaţă haotic sunt principalii vinovaţi“, a mai adăugat Gutentag.
De asemenea, există diferenţe notabile între sexe în ceea ce priveşte deficitul de atenţie. Astfel, 43% din reprezentantele sexului frumos au admis că îşi rătăcesc frecvent lucrurile, în timp ce doar 31% din bărbaţi se confruntă cu această problemă.
Chiar şi regiunea geografică joacă un rol important la nivel psihologic, avertizează experţii. Un studiu recent a arătat că oamenii care trăiesc în nord-est sunt mai uituci decât locuitorii stabiliţi în zonele de vest.