Legenda nuieluşii pe care Moș Nicolae le-o aduce copiilor neascultători

0
0
Publicat:

Dacă Moș Nicolae le aduce copiilor cuminți dulciuri, cei neascultărori primesc în ghetuțe o nuielușă.

Daruri aduse de moș Nicolae Arhivă Adevărul
Daruri aduse de moș Nicolae Arhivă Adevărul

Originea acestei tradiţii, scrie Agerpres, este în povestea personajului legendar, care a existat cu adevărat în persoana episcopului cetăţii Mira, din ţinutul Lichia (pe meleagurile Turciei de astăzi), persoană cu credinţă neţărmurită în Dumnezeu, ce a trăit în secolul al IV-lea.

Lui Nicolae de Mira îi sunt atribuite numeroase fapte bune faţă de cei săraci şi năpăstuiţi, dar şi miracole, numele său traducându-se prin "biruitor de popor". Provenind dintr-o familie înstărită, la moartea părinţilor săi, şi-a dăruit întreaga avuţie celor nevoiaşi.

La primul sinod ecumenic ţinut la Niceea, în anul 325, Nicolae a fost recunoscut drept un mare apărător al ortodoxiei.

Sinodul a condamnat erezia lui Arie, conform căreia Iisus Hristos nu este Fiul lui Dumnezeu, ci doar un om cu puteri supranaturale.

Nicolae, ajuns episcop de Myra de la o vârstă fragedă, îngrijorat de o posibilă ruptură care putea avea loc în cadrul Bisericii, i-a dat ereticului Arie o palmă.

Astfel, potrivit bisericii, de la palma Sfântului Nicolae a rămas obiceiul ca, pe 6 decembrie, cei neascultători să fie loviţi cu nuieluşa, în semn de avertisment, scrie Historia.

În tradiţiile româneşti, Moş Nicolae apare pe un cal alb, trimitere la prima zăpadă care cade la începutul iernii, ajută văduvele, orfanii şi fetele sărace la măritat, este stăpânul apelor şi salvează de la înec corăbierii, apără soldaţii pe timp de război, motiv pentru care este invocat în timpul luptelor.

Magazin



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite