Este considerată o delicatesă, însă te poate ucide. Cea mai periculoasă brânză din lume se fabrică în Europa

0
Publicat:

Sezonul vacanţelor se apropie şi, odată cu el, şi şansele de a călători şi de a experimenta cultura şi produsele culinare ale altor ţări în toată splendoarea lor.

O delicatesă locală în Sardinia, brânza cu viermi vii
O delicatesă locală în Sardinia, brânza cu viermi vii

Nu există nimic mai bun în concediu decât să mergi peste hotare și să bei o bere locală sau un vin loca, în timp ce guști cele mai bune preparate din bucătăria specifică. Ar trebui să ştiţi, însă, că nu toate produsele sunt chiar recomandate. De fapt, unele ar trebui evitate cu desăvârșire, potrivit Ladbible.

Printre acestea se numără o delicatesă de pe una dintre cele mai uimitoare insule pe care le are de oferit Europa, Sardinia. Este vorba despre un tip de brânză numită casu martzu, care e un produs tradițional ce se prepară într-un mod destul de unic.

Înainte de orice, trebuie spus că, în anul 2009, casu martzu a primit din partea Guinness World Records titlul de „Cea mai periculoasă brânză din lume”. Dar asta nu îi împiedică pe sardinezi să o producă și să o ofere gratuit, pentru că, de fapt, comercializarea ei este ilegală, ca pe o delicatesă locală.

Cum se prepară

Brânza în sine se face destul de normal, cu ingrediente standard, care formează cea mai mare parte a fazei de producție. Numai că, la un momendat, localnicii adaugă în ea viermi vii.

Acesta este „ingredientul magic”, care o face să fie o delicatesă locală, viermii eclozând în brânza și făcându-și drum prin produsul lactat. Ei consumă proteinele din brânză, ceea ce, la rândul lor, face ca produsul să fie mai cremos și mai moale. Localnicii chiar învârt casu martzu printr-un dispozitiv de centrifugare pentru a amesteca viermii cu brânza.

Paolo Solinas, un expert în alimentație din Sardinia, a explicat dragostea locală pentru cazu martzu.

„Infestarea cu viermi este vraja și încântarea acestei brânzeturi. (...) Unii ciobani văd brânza ca pe o plăcere personală unică, ceva ce doar câțiva aleși pot încerca”, a declarat acesta pentru CNN Travel.

„Întotdeauna am mâncat viermi. Pliniu cel Bătrân și Aristotel au vorbit despre asta. Ei (turiştii – n.r.) ne întreabă: «Cum faceți casu marzu?». (...) Face parte din istoria noastră. Noi suntem fiii acestei mâncări. Este rezultatul întâmplării, al evenimentelor magice și supranaturale” a declarat, la rândul său, Giovanni Fancello, un jurnalist în vârstă de 80 de ani care a trăit în Sardinia de când se ştie.

Cum se consumă

Dacă ar fi privit şi analizat la microscop interiorul oricărei brânze, s-ar putea afirma că aceasta este „un produs viu”, pentru că ea conţine o multitudine de microorganisme care ajută la fermetaţie. În cazul delicatesei din Sardinia, nu este nevoie de niciun microscop, pentru că aspectul „viu” poate fi văzut cu ochiul liber.

Casu marzu se mănâncă în mod normal cu pâine sardă (pane carasau), însoțită de Cannonau, un vin roșu puternic. Viermii translucizi, care ar trebui să fie în viață atunci când brânza este consumată, au o lungime de 8 mm (1/3 inch). Dacă viermii nu se mișcă, brânza a devenit toxică. Unii oameni preferă să îndepărteze larvele înainte; alții, în schimb, le mănâncă.

Comercializarea este ilegală

În ciuda faptului că este considerată o delicatesă la nivel local, cazu martzu este interzis în Uniunea Europeană atunci când vine vorba de comercializarea produsului.

Specialiştii în sănătate spun că o parte din larve ar putea supravieţui în stomac şi pot ajunge în intestin. Acolo pot declanşa o afecțiune numită pseudomioză, care, pe lângă faptul că este extrem de scârboasă, muștele putând creşte pe sub pielea bolnavului, este şi destul de periculoasă.

Interzis din 1962 la vânzare în forma sa tradițională chiar și în țara sa de origine, casu marzu se vinde pe  piață neagră. Ciobanii produc în continuare diverse cantități de astfel debrânză pentru piețele de nișă și o vând, de asemenea, persoanelor care o solicită. Producția anuală ilegală de casu martzu a fost estimată la 100 de tone pe an, cu o valoare cuprinsă între 2 și 3 milioane de euro.

Având, însă, în vedere utilizarea din ce în ce mai frecventă a insectelor ca sursă de proteine, gastronomii locali speră că restricțiile oficiale vor fi ridicate.

Magazin



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite