Din ce trăia familia regală a României în exil: „Este considerat unul dintre cei mai săraci foști regi aflați în emigrație“ VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Legenda că Regele Mihai a plecat în exil cu vagoane pline de tablouri și bijuterii este demontată de documentele găsite în arhive care demonstrează cum familia regală a României a supraviețuit vreme de 40 de ani.

Regele Mihai si Regina Ana FOTO Familia Regală a României
Regele Mihai si Regina Ana FOTO Familia Regală a României

În ziua în care se împlinesc 102 ani de la nașterea Regelui Mihai I, Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității a făcut publice documente din arhiva fostei Securități prin care descoperim o familie cu cinci copii, care este nevoită să se întreţină dintr-o fermă ori din salariul de pilot de încercare sau broker de asigurări al unuia dintre membri. Mai mult, regimul şi Securitatea s-au preocupat în permanenţă să le trimită ceea ce nu aveau nevoie.

Conform unei note informative aflăm că „Mihai de Hohenzollern este în vârstă de 52 de ani și trăiește în prezent în Elveția, locuind într-o vilă la adresa 106, Route de Suisse, 1290 Versoix-Geneva.

Până în 1957 a lucrat la Geneva în calitate de pilot de încercare și demonstrații de zbor fără vizibilitate, precum și ca instructor de zbor în cadrul societății americane de aviație Lear.

În 1957, filiala de la Geneva a societății Lear desființându-se, Mihai de Hohenzollern a deschis, în coproprietate cu un elvețian, o reprezentanță pentru desfacerea de aparate electronice.

Din 1968 lucrează la Lausanne ca reprezentant (agent) al firmei americane de bursă New York Stockbrckers Drouilla&Co, având un salariu lunar de 4.000 de franci elvețieni. În această calitate se ocupă de tranzacții de bursă ale unor foste familii regale, printre care cea a fostului rege Umberto al Italiei. Totodată, lucrează în calitate de inginer la reprezentanța de la Geneva a companiei de aviație Scandinavia“.

Din același document aflăm că „Sub aspectul situației materiale, Mihai de Hohenzollern este considerat ca fiind unul dintre cei mai săraci foști regi aflați în emigrație.

La adresa la care locuiește este proprietarul a două imobile vechi și, din salariu, ca și din dobânzile unor capitaluri depuse în bănci, realizează un venit de circa 4.000 de dolari SUA lunar, ceea ce determină ca el și familia sa să ducă o existență modestă. Are un personal de serviciu redus (1 – 2 femei“.

În general, scriau informatorii trimiși pe urmele lui, „determinat mai ales de situația sa materială, profesională și familială, Mihai de Hohenzollern duce o viață retrasă, păstrând legături numai cu familia regală a Greciei, cu unele vârfuri ale emigrației române și, sporadic, cu unele personalități străine, îndeosebi americani care vin la conferințele internaționale de la Geneva“.

Într-un alt document aflat în arhivele CNSAS, una din sursele Securității transmite: „Leon (n.r. așa cum era prezentat Regele Mihai în notele informative ale Securității) s-a plâns că se află în jenă financiară și că datorită acestei situații este nevoit să ducă o viață retrasă. Nu mai reușește nici măcar să asigure un minim necesar pentru fiicele sale, în sensul de a le scoate în lume și aceasta îl doare cel mai mult“.

La 30 decembrie 1947, Regele Mihai I a abdicat, fiind nevoit să renunţe la tron atât pentru el cât şi pentru urmaşii săi.

Magazin



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite