Cum erau relatate în presă actele caritabile în urmă cu 100 de ani. Donațiile erau consistente

0
Publicat:

Actele caritabile au fost întotdeauna un subiect sensibil, iar presa a ajutat întotdeauna la sensibilizarea celor ce puteau dona. Presa a relatat despre ele dintotdeauna, chiar și în urmă cu 100 de ani.

Baia Mare în urmă cu 100 de ani  Sursa FOTO hoteleuropabaiamare.ro
Baia Mare în urmă cu 100 de ani Sursa FOTO hoteleuropabaiamare.ro

Mai există în arhive ziare în care sunt prezentate donații ale unor potentați ai vremii, dar și sumele care s-au strâns, ori mulțumiri adresaste celor ce au donat sume de bani.

În 1904, presa maghiară relata despre Asociația Femeilor din Baia Mare, la 42 de ani de existență la acea vreme. Datele din presa de atunci arată că asociația organiza acte de caritate de sărbători.

„Cu prilejul celei de a doua zi de Crăciun, aceasta a organizat un concert caritabil, adunând astfel 311 coroane și 60 de fileri. Tot în zona actelor de caritate, asociația a oferit ajutor lunar pentru 60 de persoane nevoiașe suma de 1472 de coronare. Muncitorii au primit și ei un ajutor în valoare de 1383 de coroane. Pe lângă acestea, 180 de copii au beneficiat de educație, respectiv supraveghere atentă în grădinițe”, arată Horia Grebleș, un pasionat de istorie care a cercetat vechile ziare, pe pagina socială Baia Mare Vintage.

Să fim mai buni de Crăciun!

În pesa vremii se mai arată că tot de sărbători, copiii de la două grădinițe au primit cadouri, dar nu doar ei. „Crăciunul pentru cei săraci s-a desfășurat la Adăpostul Maria, unde locuitorii orașului și nu numai, i-au ajutat pei cei nevoiași ca măcar de sărbători să nu simtă greutatea lipsurilor și a compasiunii celor din jur”, mai arată el.

Este amintită, de asemenea, contribuția contesei Teleky. „Activitatea asociației la vremea respectivă nu ar fi fost posibilă fără organizarea de colecte de toamnă, fără organizarea de baluri, cât și fără ajutorul contesei Gézáné Teleki, Banca de Economii Locală, Banca de Economii a orașului Baia Mare și Trezoreriei Direcției Miniere”, completează pasionatul de istorie.

Actele de caritate au fost, de asemenea, relatate și în presa românească. Despre Reuniunea Mariană „Adormirea Maicii Domnului” se vorbește în 1937. Organziația aduce mulțumiri celor care întreprinderilor, societăților comerciale și câtorva persoane particulare „datorită gestului nobil de a contribui la lista de danii în pragul sărbătorii de Crăciun pentru ajutorarea copiilor nevoiași”, mai scrie autorul.

Cât de importantă era atunci presa

„Tot aici, se aduc mulțumiri în mod special următoarelor persoane: Alexandrina Suciu, Terezia Coleceriu, Aurelia Szabou, Ana Manu, Elena Mihalca și Elena Oșianu pentru efortul depus spre a se aduna suma de 27.050 de lei. Acestei sume urma să i se adauge și donația de 6.000 de lei făcută de către episcopul Maramureșului de la vremea respectivă Alexandru Rusu”, mai citează el din presa vremii.

Articolele din ziare aveau efectul de a mobiliza oamenii să facă donații. Astfel, mai scriau ziarele, s-au mai donat rochițe pentru fetițe de școli primare, costume pentru băieți, 3.000 de lei pentru trei grădinițe și făină pentru 180 familii nevoiașe pentru cozonacul de Crăciun.

„Cele prezentate mai sus vin să întărească ideea că și atunci, la fel ca acum, existau oameni de bine, dornici să facă acte de binefacere și să îi ajute pe cei sărmani”, mai arată Horia Grebleș.

Magazin



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite