Ce riscuri există dacă urinezi în duș - explicația specialiștilor

0
Publicat:

Nu ar trebui să fie o surpriză faptul că unii oameni fac pipi în duș. De fapt, mulți o fac. Deși nu există o statistică fixă, veți vedea estimări potrivit cărora între 61% și 80% dintre oameni spun că au mai făcut acest gest. Dar există vreun risc dacă urinezi în duș? Iată ce au de spus experții.

Urina vă poate afecta sănătatea deoarece nu este sterilă.
Urina vă poate afecta sănătatea deoarece nu este sterilă.

În primul rând, urina nu este sterilă, în ciuda a ceea ce ți s-a spus. Ca urmare, vă poate afecta sănătatea.

„Unele bacterii, cum ar fi cele care cauzează o infecție a tractului urinar, pot fi găsite în urină”, spune Kandis Daroski, un fizioterapeut pentru sănătatea pelviană la Hinge Health, pentru Yahoo Life. „Teoretic, dacă ai avut o tăietură deschisă și ai urinat la duș, acea bacterie ar putea intra în tăietură și provoca o infecție”.

Ea avertizează, de asemenea, asupra agravării simptomelor de incontinență urinară, care este o nevoie bruscă și puternică de a urina, și a vezicii urinare hiperactive, menționând că, pentru unii, apa curentă de la duș ar putea fi un factor declanșator. „Urinarea în duș pentru că aveți nevoia bruscă și intensă ar putea crea obiceiuri urinare proaste, care pot agrava simptomele de incontinență urinară”, spune ea.

Dar nu vă îngrijorați dacă ocazional vă faceți nevoile la duș. Daroski spune că infecția este „foarte rară”.

Un urolog este de acord, considerând chiar că este un lucru bun pentru mediu. „Nu există niciun risc pentru sănătate dacă faci pipi la duș”, spune pentru Yahoo Life Dr. Fenwa Milhouse, urolog și specialist în medicină pelviană feminină și chirurgie reconstructivă. 

Ce pot face în această privință?

În primul rând,  gândiți-vă înainte de a intra în duș. „Vă recomand să respirați adânc de câteva ori și să vă evaluați adevărata nevoie sau dorință de a urina înainte de a face duș”, spune Daroski.

În continuare (sau dacă sunteți deja în duș când apare nevoia), ea vă încurajează să vă uitați unde ați plasa acel nivel de nevoie pe o scară, 1 fiind ușor și 3 fiind urgent. Dacă sunteți la 3, mergeți și folosiți toaleta. Dar dacă ești doar la 1 sau 2, ea sugerează câteva strategii care te pot ajuta să „reziști”, inclusiv cinci exerciții Kegel rapide și câteva exerciții de respirație. 

Acestea fiind spuse, Milhouse spune că oamenii ar trebui să urineze la duș dacă doresc, cu câteva avertismente. „Dacă li se pare mai dificil să urineze în picioare la duș, nu ar trebui să urineze”, notează ea, încurajând oamenii să aștepte până când se pot așeza pe toaletă. „Podeaua pelviană este mai relaxată în acea poziție”.

Dar ce se întâmplă dacă împărțiți baia cu cineva? Este politicos să  faci pipi în duș sau apa spală totul?

Daroski spune că aici comunicarea este esențială. Deși ea crede că celeilalte persoane probabil nu-i va păsa, „nu este niciodată o idee rea să întrebi, din respect”.

Din punct de vedere al sănătății, cel mai probabil și persoanele din locuință sunt bine. „Este plauzibil să fi rămas niște bacterii în urmă”, spune Milhouse. „Dar chiar și așa, este foarte puțin probabil să afecteze sănătatea colegului tău de apartament, cu excepția cazului în care are o tăietură deschisă pe talpa piciorului”. 

Concluzia: Urinatul la duș este, de obicei, în regulă și nu ar trebui să cauzeze probleme de sănătate, potrivit experților. Dar, din respect, nu strică să vă informați cu privire la această practică cu alte persoane care folosesc și ele acel duș.

Magazin



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite