Care sunt efectele secundare ale epilării cu laser: „Nu poți face nimic pentru a o evita”

0
Publicat:

Epilarea cu laser este una dintre cele mai solicitate proceduri cosmetice la nivel mondial - dar ar putea avea efecte secundare nedorite? Aprobată de FDA, procedura este în general considerată sigură și eficientă atunci când este efectuată corect, relatează NY Post.

Multe persoane recurg la epilarea cu laser din dorința de a scăpa de părul nedorit. Foto: Arhivă
Multe persoane recurg la epilarea cu laser din dorința de a scăpa de părul nedorit. Foto: Arhivă

 Totuși, unele persoane s-au plâns de efecte secundare nedorite, cum ar fi lăsarea pielii sau - în mod ironic - creșterea excesivă a părului, ceea ce i-a făcut pe oameni să se ferească de această procedură. 

Dar cât de reale sunt aceste preocupări? 

Creșterea excesivă a părului în urma epilării cu laser - cunoscută oficial sub numele de hipertricoză paradoxală - este un efect invers rar al epilării cu laser, potrivit specialiștilor. Riscul de hipertricoză paradoxală este mai probabil să apară în rândul pacienților cu tipuri de piele mai închisă la culoare și al celor care suferă de afecțiuni precum sindromul ovarelor polichistice. 

Nu poți face nimic pentru a o evita - fie ți se întâmplă, fie nu, dar este foarte rar", a declarat Chris Bustamante, asistent medical și fondator al Lushful Aesthetics din Manhattan. 

Cercetătorii nu au reușit să afle încă motivul pentru care poate apărea acest efect secundar, dar unii au câteva teorii. 

Elizabeth Botte, medic estetician, a declarat pentru sursa citată că hipertricoza paradoxală „poate apărea rar și se crede că este cauzată de factori precum modificările hormonale sau setări incorecte ale laserului". 

Efecte secundare minore

De asemenea, au circulat zvonuri potrivit cărora epilarea cu laser a provocat lăsarea pielii, dar experții insistă că aceste afirmații sunt complet false. 

Nu este posibil ca pielea să se lase după epilarea cu laser", a declarat Bustamante. „Nu există lucrări de specialitate care să susțină acest lucru și nu este logic ca lungimile de undă utilizate pentru epilarea cu laser să afecteze laxitatea pielii." 

În schimb, Botte a explicat că pielea lăsată „poate fi un rezultat al îmbătrânirii sau al altor factori care nu au legătură cu tratamentul". 

Cu toate acestea, epilarea cu laser ar putea provoca efecte secundare minore, cum ar fi edemul folicular - inflamarea foliculului de păr care se prezintă sub forma unor mici „umflături" care dispar în 24 de ore - mâncărimi minore sau arsuri atunci când este efectuată în mod incorect. 

De asemenea, specialiștii atrag atenția asupra faptului că zonele din jurul organelor genitale, mameloanelor și areolelor, tatuajelor și ochilor sunt deosebit de sensibile și ar trebui protejate. 

Persoanele care se gândesc să apeleze la epilarea cu laser ar trebui să se informeze temeinic cu privire la clinica pe care o au în vedere înainte de a se programa - citind recenziile și punând întrebări despre tratamentul potrivit pentru fiecare tip de piele. 

Magazin



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite