Barbie, păpușa care a cucerit lumea, împlinește 65 de ani | INFOGRAFIE

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În prima reclamă tv, difuzată chiar în 1959, o tânără promitea că într-o zi va fi exact ca Barbie: „Până atunci, știu ce voi face: Barbie, frumoasă Barbie, mă voi face să cred că eu sunt tu“.

Barbie, cea mai îndrăgită păpușă de pe Planetă. FOTO: Shutterstock
Barbie, cea mai îndrăgită păpușă de pe Planetă. FOTO: Shutterstock

În martie 1959, păpușă pe nume Barbie s-a lansat pe piața americană de jucării, purtând un costum de baie cu dungi albe și negre, buze roșii și părul blond, strâns în coadă. Pe numele ei complet Barbara Millicent Roberts, și cu cei aproximativ 28 de centimetri, Barbie a fost prima păpușă cu trăsături de adult din SUA produsă în serie. Ea avea să devină unul dintre cele mai emblematice jucării din istorie – doar în primul an s-au vândut peste 300.000 de păpuși, iar în ultimii 65 de ani, cifrele arată că Mattel a vândut peste un miliard de exemplare, fiind cel mai profitabil produs al companiei.

La început a fost... Barbie

Barbie a fost creația lui Ruth Handler, cofondatoare (împreună cu soțul ei, Elliot) a companiei de jucării Mattel, Inc. Inspirată de fiica lor, Barbara, care se juca cu păpuși de hârtie, pe care le imagina ca fiind femei adulte, Handler și-a dat seama că era o nișă neumplută în piață pentru o jucărie care le permitea fetițelor să-și imagineze viitorul. Se spune că aspectul lui Barbie a fost modelat după o păpușă numită Bild Lilli, care, la rândul ei, a fost inspirată de un personaj german de benzi desenate. Comercializată inițial ca un cadou pe care bărbații îl puteau cumpăra din magazinele de tutun, păpușa Lilli a devenit ulterior extrem de populară printre copii. Mattel a cumpărat drepturile de comercializare, iar Handler și-a creat propria versiune.

Jucăria a devenit rapid atât de populară încât avea nevoie de propriul anturaj. În 1961, Barbie și-a găsit un iubit, Ken, numit, poate în mod ciudat, după Kenneth, fiul lui Handler. În 1963 a primit-o pe Midge, cea mai bună prietenă – care avea să dispară după 1967, revenind în anii 1980 împreună cu un soț, copii și o întreagă linie de jucării „Happy Family“, care o includea chiar și pe Midge însărcinată (cu uter detașabil) –, iar în 1964, o soră mai mică, Skipper. Au urmat, de-a lungul anilor, şi alţi fraţi: Stacie, Chelsea, Krissy, Kelly, Tutti şi Todd. În 1962, compania a lansat prima Barbie Dreamhouse, Barbie reprezentând în acel moment tinerele femei într-un mod cu totul nou, inedit, devenind un simbol al independenţei.

Barbie președinte!

Barbie a punctat multe borne culturale și politice, nu de puține ori fiind câte un scandal în jurul ei. Spre exemplu, deși pentru mulți Barbie era prea convențională – cu proporțiile și originile ei improbabile ca o păpușă care aspiră să se căsătorească cu Ken –, pentru mulți era prea progresistă. Într-adevăr, încă din 1968, la nouă ani după apariția ei pe piață, Mattel și-a prezentat prima păpușă de culoare, Christie, o prietenă de-ale lui Barbie. Christie a apărut într-un moment oportun, marcând o bornă importantă în politica americană: adoptarea Legii drepturilor civile care interzicea discriminarea rasială.

Click pe imagine pentru a deschide fotografia la rezoluție maximă (se deschide în fereastră nouă)
Click pe imagine pentru a deschide fotografia la rezoluție maximă (se deschide în fereastră nouă)

Dacă mulți erau îngrijorați că Barbie era prea sexy, au existat adevărate preocupări în rândul mișcării feministe – care a luat un avânt cu totul nou în anii 1960 și 1970 – că Barbie ar fi un model anti-feminist, ba chiar asociată de multe ori cu o femeie de moravuri ușoare. Cu toate acestea, Barbie era deja o femeie muncitoare. La doar un an de viață, în 1960, ea lucra ca designer de modă (într-un costum roz cu fustă-creion), iar în anul următor a mai preluat trei locuri de muncă: stewardesă, asistentă medicală (cu diplomă) și o balerină. De-a lungul primului său deceniu, Barbie și-a asumat nenumărate vocații: de la jucătoare de tenis la astronaut până la ideea vagă de „fată de carieră“. Barbie nu a avut doar joburi stereotipic feminine: în 1973 a fost chirurg, iar în 1991 s-a alăturat Forțelor Aeriene și Marinei. În 1992, ea a devenit o business woman, cu propriul birou și, tot atunci, și-a depus pentru prima dată candidatura la președinție – de fapt, de atunci, o face în fiecare an electoral. Până acum, în cei 65 de ani de viață, Barbie a avut peste 250 de cariere.

Barbie a întrupat și celebrități, modele pentru fetițele din toată lumea: de la actrițe și cântărețe – prima celebritate Barbie a fost lansată în 1967, reprezentând fotomodelul Twiggy – până la colecții puternic feministe, care au adus în prim-plan femei care au schimbat istoria: una dintre cele mai recente, lansată în 2018, a fost „Inspiring Women“, ce cuprinde trei femei inovatoare, Amelia Earhart, Frida Kahlo şi Katherine Johnson.

O fată ca oricare alta

În 2016, Compania Mattel a prezentat colecţia intitulată „Barbie Fashionistas“, un răspuns la criticile adunate de-a lungul anilor că păpuşile Barbie nu reflectă cu exactitate diversitatea femeii moderne. Pentru această colecţie au fost realizate păpuşi Barbie cu patru tipuri de corp, şapte tonuri ale culorii pielii, 22 de culori de ochi şi 24 de coafuri. Astăzi, Barbie este fabricată în 35 de nuanţe de piele, 97 de stiluri de coafură şi nouă tipuri de corp, care poartă mărimi mari, dar şi neutre din punctul de vedere al genului.

Ruth Handler, creatoarea păpușii Barbie. FOTO: Wikipedia
Ruth Handler, creatoarea păpușii Barbie. FOTO: Wikipedia

De asemenea, Mattel a venit în susținerea diversității, sprijinind și fetițele cu probleme de sănătate din toată lumea. În 2012, venind în sprijinul fetelor tinere cu cancer, a fost creată Ella, prietena lui Barbie, rămasă fără păr, în urma unui tratament de chimioterapie. Fabricate pentru prima dată în 2012, păpuşile Ella au fost create doar într-un număr limitat şi au fost distribuite direct spitalelor. Răspunzând la o petiţie a mamei unui pacient cu cancer, Mattel a acceptat în 2014 să producă mai multe Ella Barbies. Prima păpușă Barbie într-un scaun cu rotile a fost lansată în 1997, deși era „Becky“ și nu Barbie. Abia în 2019 a existat o gamă completă de păpuși Barbie cu membre protetice și scaune cu rotile. În aprilie anul trecut, Mattel a lansat prima Barbie cu sindrom Down.

Una dintre principalele critici aduse păpușii care a cucerit lumea este că reprezenta pentru fetele din toată lumea un model al frumuseții fizice greu de obținut: înaltă, cu talia subțire, bustul proeminent, părul lung și blond. În 1963, unele păpuși erau însoțite de o carte de diete pe care se putea citi simplu: „Nu mânca“ – o încurajare care a dus la tulburări de alimentație serioase, precum anorexia și bulimia, care s-au moștenit până astăzi. Abia în 2016, Barbie a căpătat noi proporții: minionă, înaltă și cu forme rotunde (curvy).

Manifest cinematografic

Barbie a cucerit și lumea cinematografiei prin pelicula omonimă regizată de Greta Gerwig, cu Margot Robbie în rolul celebrei păpuși și Ryan Gosling în rolul lui Ken. Filmul prezintă criza existențială a celebrei păpuși care își dorește să fie o fată obișnuită și nu să trăiască într-un tărâm de poveste. Firul narativ conturează clar multe dintre consecințele societății patriarhale, dar și ale feminismului. Probleme cu care se confruntă orice femeie din lume au fost comprimate cum nu se poate mai bine într-un monolog impresionat, interpretat de actrița America Fererra, care a fost nominalizată la Oscar pentru rolul secundar din „Barbie“. Filmul a strâns numeroase nominalizări și premii importante, însă cele mai multe trofee le-a adus melodia „What was I made for?“ a lui Billie Eilish. După o campanie de marketing masivă, filmul a fost cel mai vizionat din 2023 și s-a clasat pe locul 14 din toate timpurile. Acum, filmul „Barbie“ poate fi vizionat pe platforma de streaming online HBO Max.

Magazin



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite