INTERVIU Roxana Panturoiu, health coach: ce presupune restartarea organismului şi când e nevoie să o facem pentru a fi mai fericiţi şi mai sănătoşi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Roxana Panturoiu (dreapta), alături de Ana Radu, fondatoarele Juiceit FOTO Arhivă personală
Roxana Panturoiu (dreapta), alături de Ana Radu, fondatoarele Juiceit FOTO Arhivă personală

Roxana Panturoiu, health coach, a acordat un interviu pentru „Adevărul“ în care a explicat ce presupune restartarea organismului, când este nevoie să facem acest lucru şi cum putem găsi un echilibru prin alimentaţie şi stil de viaţă.

Roxana Panturoiu, co-fondatoarea brandului Juiceit şi health coach, ne-a vorbit despre programul New You Retreat, care ajută atât corpul, cât şi mintea şi sufletul. De asemenea, Roxana ne-a explicat de ce organismul are nevoie de restarturi şi de ce este important să conştientizăm nevoia de schimbare, precum şi legătura dintre stilul de viaţă, alimentaţie şi fericire.

„Adevărul“: Ce presupune restartarea organismului şi când este nevoie să facem acest lucru?Roxana Panturoiu: Cu toţii ştim că atunci când întâmpinăm o eroare sau instalăm o versiune îmbunătăţită de soft, calculatorul trebuie restartat. Prin analogie, organismul funcţionează în mod asemănător. Toxinele pe care corpul le asimilează zilnic, epuizarea fizică şi psihică conduc la crearea unor blocaje interne, ce pot fi soluţionate cu ajutorul unui restart. O cură de detoxifiere permite ficatului şi sistemului digestiv să ia o pauză, odihna face minuni asupra fizicului şi psihicului, iar meditaţia ne poate calma mentalul. Şi toate, dar absolut toate, sunt mai mult decât binevenite în orice moment.

De ce este important să conştientizăm nevoia schimbării?

În primul rând, fie şi pentru faptul că schimbarea este singura constantă din viaţa noastră; oricât am încerca să ne ascundem în zona de confort, tot vom fi nevoiţi să îi facem faţă. Apoi, deşi nu este un proces deloc uşor, schimbarea este cea care dă măsura evoluţiei, cea care ne transformă clipă de clipă într-o versiune mai bună a noastră. Şi cine nu-şi doreşte mai mult de la sine? Trăim, fără excepţie, într-un mediu care ne asaltează zilnic corpul cu toxine şi ne solicită organismul, în timp ce stilul de viaţă alert şi stresant ne afectează mentalul. Apare, aşadar, nevoia evidentă de a combate aceste efecte nocive prin curăţare, detoxifiere şi vindecare. Un restart ne oferă tocmai răgazul necesar pentru ca ţesuturile şi organele să se refacă, organismul să se reîncarce cu vitamine şi minerale, iar pshicul să fie din nou în formă maximă.

Cum ne putem găsi echilibrul prin alimentaţie şi stil de viaţă?

Într-o societate care ne încurajează să facem mai repede, mai mult, mai bine, devine din ce în ce mai greu să ne găsim echilibrul. Iar de cele mai multe ori, în încercarea noastră de a integra cât mai armonios cariera, familia, prietenii şi hobby-urile, uităm să avem grijă de cel mai important aspect: noi înşine.

De aici ar trebui să pornim, de la propriul echilibru trup-minte-suflet. Iar alimentaţia şi stilul de viaţă joacă un rol vital, întrucât contribuie la bunăstarea fizică şi mentală. Atunci când facem mişcare, suntem atenţi la ce mâncăm, ne ferim de excese şi îi oferim corpului nutrienţii necesari, organismul funcţionează optim şi poate face faţă oricăror provocări, la exterior, cât şi în interior.

Ce obiceiuri putem adopta pentru a găsi mai uşor echilibrul?

Se spune că frumuseţea vine din interior. Ce omite această zicală, deja devenită clişeu, este că totul vine din interior. Chiar şi echilibrul. Şi cum mentalul şi fizicul se află într-o strânsă relaţie de interdependenţă, tot ce lucrăm cu psihicul se va reflecta la exterior. Până la urmă, puterea corpului nostru depinde de claritatea gândurilor. De aici pornim, fie că optăm pentru meditaţie, yoga sau terapie.

detoxifiere organism foto juiceit

Cu ce ar trebui să începem?

Ca în orice alt demers, ar trebui să începem cu motivaţia. Atunci când mentalul nostru este pregătit să îmbrăţişeze schimbarea, corpului îi va fi mult mai uşor să acţioneze în consecinţă. Apoi, în perioada pre-detox, recomandăm eliminarea alimentelor procesate şi a celor acide din meniul zilnic, cu cel puţin trei zile înainte de începerea programului. Alcoolul, cafeina şi nicotina ar trebui, de asemenea, puse pe pauză.

Cât de importantă este alimentaţia atunci când vorbim de sănătatea fizică şi emoţională?

Într-adevăr, alimentaţia joacă un rol vital pentru sănătatea fizică şi emoţională. Însă trebuie întotdeauna corelată şi cu mişcarea. Doar atunci când există un echilibru între cele două, efectele devin vizibile. Apoi trebuie menţionat faptul că o alimentaţie adecvată nu este cea care te privează de alimente, ci aceea care te face mai puternic. Nu este nimic rău în a ne satisface, cu măsură, pofta de ciocolată sau vin roşu. E suficient, spre exemplu, să începem prin a elimina alimentele procesate şi a ne hidrata suficientă. În timp, vom dezvolta noi obiceiuri alimentare, mai echilibrate, iar rezultatele se vor simţi atât la nivel fizic, cât şi emoţional.

Care este reţeta sucului natural preferat?

Este tare greu să mă decid, însă zilele acestea câştigător este Bux Bunny. Este porţia mea de energie şi secretul unui ten hidratat şi radiant. Asta datorită ingredientelor – ananas, morcov, turmeric, lime şi măr –, care sunt bogate în vitamina A şi betacaroten. Este delicios şi nu spun asta pentru că îl facem noi.

Ce legătură există între alimentaţie şi emoţii şi ce putem face pentru a nu mai mânca pe fond emoţional?

Aproape fără excepţie, legătura dintre alimente şi emoţii s-a format undeva în copilărie sau adolescenţa mică şi, fără să conştientizăm, o alimentăm încontinuu. Spre exemplu, noi, românii, am fost învăţaţi că nu-i frumos să lăsăm ceva în farfurie, că hrana este răsplata noastră după orele lungi de muncă sau că fructele şi dulciurile se consumă după masă. Asta înseamnă că, foarte probabil, am mâncat mereu greşit sau mai mult decât ar fi avut nevoie organismul nostru. Soluţia pentru a ieşi din acest cerc vicios este de a conştientiza când anume cădem pradă acestor obiceiuri, apoi să distingem diferenţa dintre foame şi poftă. Iar în acest demers, ne este de un real folos să ţinem un jurnal alimentar zilnic.  

Dincolo de alimentaţie, ce ar trebui să facem pentru un detox emoţional?

Primul şi cel mai la îndemână pas este o seară petrecută la spa, în saună sau la masaj. În acest mod, funcţionarea sistemului nervos este armonizată prin relaxarea şi calmarea întregului organism. Putem opta apoi pentru meditaţie, tehnici de respiraţie sau yoga, care stimulează producţia de hormoni responsabili cu starea de bine şi fericirea şi ne ajută să adoptăm un stil de viaţă disciplinat şi echilibrat. În fapt, orice formă de mişcare fizică, inclusiv o plimbare în parc, este benefică pentru calmarea unei minţi prea agitate. Ca ultimă menţiune, pentru cei care sunt deschişi spre autocunoaştere, şedinţele de terapie şi consiliere pot face, de asemenea, minuni asupra emoţionalului.

Ce aduc nou programele New You Retreat?

Există programe de retreat care se bazează pe importanţa meditaţiei şi a mişcării fizice. Există programe de detox, centrate pe curăţarea organismului şi alimentaţie sănătoasă. Există cursuri şi workshopuri de wellbeing, precum şi spa-uri. Şi există New You Retreat, un concept care le înglobează pe toate într-o sinergie pentru corp-suflet-minte. Aceasta este noutatea.

Care sunt obiceiurile cotidiene mai puţin sănătoase la care v-aţi dori să renunţe participanţii la programele New You Retreat?

Mai degrabă decât a renunţa la ceva, ne încurajăm participanţii să pună pe pauză anumite alimente sau produse precum snack-urile, alcoolul sau nicotina, cu scopul de a le arăta că se poate şi altfel. Nu punem accentul pe restricţii, ci pe bucuria de a trăi un proces de wellbeing, minut cu minut, fără a conta doar rezultatul. De aici, depinde doar de ei înşişi să fie deschişi spre un nou drum.    

Care este profilul participanţilor şi cu ce gânduri pleacă după participarea la program?

De-a lungul tuturor ediţiilor am cunoscut, deopotrivă, femei şi bărbaţi, tineri sau persoane mature, corporatişti, antreprenori, persoane în funcţii de conducere sau studenţi, proaspete mămici şi taţi curioşi. Pe scurt, oameni dornici să facă o schimbare, să se descopere pe sine, să aibă un fresh start.

E drept, mulţi dintre ei devin mai deschişi către astfel de programe în urma unui declick, a unei confruntări sau impas. Dar nu este o regulă.  Indiferent de profilul lor, însă, încercăm să le însămânţăm convingerea că pot alege echilibrul, calea de mijloc. Îi încurajăm să fie mai blânzi cu ei înşişi, mai înţelegători faţă de propriile nevoi. Fără antrenamente sau diete drastice, fără extreme. Pentru că atunci când suntem împăcaţi cu sinele, suntem, de fapt, bine.

Ce feedback-uri primiţi de la participanţi? 

Pozitive sau surprinzătoare, neaşteptate sau care ne-au ridicat chiar şi nouă semne de întrebare, feedback-urile primite ne confirmă că suntem pe drumul cel bun şi ne încurajează să mergem mai departe. Iar rezultatele se văd în numărul crescător al participanţilor şi, deci, şi al ediţiilor, în testimoniale şi recomandări primite.

Pentru unii, New You Retreat a fost şocul de care aveau nevoie pentru a schimba ceva în modul lor de a fi şi a trăi. Alţii au început să privească altfel ce pun în farfurie, sau ne-au cerut sfaturi pe mai departe, sau au experimentat un delay în a procesa ce li se întâmplă. Cert este că fiecare dintre ei a fost mişcat într-un fel sau altul, iar noi nu facem excepţie.

Când va avea loc următorul retreat şi cum alegeţi locaţia şi programul?

Următorul program New You Retreat va avea loc în perioada 20-23 mai, la Atra Doftana. Întrucât lucrăm atât cu trupul, cât şi cu mintea, locaţiile au fost alese pentru a răspunde ambelor nevoi. Acolo unde oraşul nu poate oferi peisajul idilic al pădurilor, compensăm prin intimitate şi linişte. Indiferent de zonă, însă, avem nevoie de spaţii cu un înalt nivel de confort şi facilităţi: săli de antrenament, masaj, saună. De asemenea, alegem locaţii care pot fi închiriate exclusiv, pentru a facilita coeziunea grupului. Cât despre program, încercăm să acoperim prin cele două tipuri de retreat cât mai multe dintre nevoile participanţilor noştri, în funcţie de timpul şi disponibilitatea acestora.

detoxifiere organism foto juiceit

Cum arată o zi la NYR?

Echilibrată, în sensul că ne antrenăm 3 în 1: lucrăm şi corpul, şi mintea, şi sufletul. Dimineţile sunt dedicate orelor de Hatha Yoga, în cadrul cărora învăţăm să ne debarasăm de agitaţia şi stresul care ne înconjoară, în timp ce ne încărcăm cu energie pură şi linişte interioară. Ne continuăm ziua într-o „sală“ cu totul aparte, în mijlocul naturii, pentru o oră şi jumătate de mişcare benefică: Pilates Rhythm & Balance. După-amiezile ne găsesc tot împreună, la workshop-ul de cooking, unde pregătim masa de prânz, iar participanţii pot afla ce alimente sănătoase pot introduce în meniul lor zilnic pe mai departe.  Ne continuăm antrenamentul într-o atmosferă plăcută şi energică: Total Body Workout, ce ne învaţă cum să ne aflăm limitele corpului şi cum le putem depăşi prin mişcare. Apoi ne condimentăm ziua cu drumeţii în mijlocul naturii, relaxându-ne corpul şi psihicul. Iar pe final, ne luăm porţia de răsfăţ şi ne refacem rezervele de energie cu ajutorul unui masaj terapeutic.

Ce rol are mişcarea în tot acest proces?

Prin însăşi definiţia sa, mişcarea presupune să ieşi din starea de imobilitate, să porneşti, să înaintezi, să pui ceva în funcţiune. Orice mişcare fizică – fie ea yoga, pilates sau plimbare – fix asta face! Ne pune rotiţele organismului în acţiune, ne încarcă cu tonus si energie. La nivel fiziologic, mişcarea ne menţine în formă, îmbunătăţeşte sănătatea osoasă şi funcţională şi are efect pozitiv asupra activităţii cardiovasculare. La nivel psihic, ne conferă o atitudine pozitivă, ajută la eliberarea tensiunilor şi a stresului, previne insomnia şi contribuie la reglarea somnului.  

Cum încercaţi să îi convingeţi pe participanţi să nu revină la vechile obiceiuri nesănătoase?

Aşa cum am mai spus şi cu alte ocazii, New You Retreat nu este nici un bootcamp, nici un program de slăbit. Este doar startul unui vieţi armonioase. Noi le arătăm participanţilor cum pot seta bazele unui  stil echilibrat şi cât de benefice sunt efectele acestuia, le punem la dispoziţie toate sfaturile şi instrumentele necesare pentru punerea în practică şi le oferim sprijinul nostru necondiţionat. Apoi sperăm ca efortul nostru să fie mobilizator şi să îi convingă să renunţe la vechile obiceiuri nesănătoase. Odată încheiat programul, însă, depinde doar de ei să introducă mişcarea fizică şi meditaţia în rutina zilnică sau să îşi stăpânească pofta de junk food. 

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite