După cât timp trebuie schimbaţi ochelarii de soare: riscurile la care ne expunem dacă îi purtăm mai mult decât este indicat

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cercetătorii susţin că o pereche de ochelari de soare ar trebui schimbată după doi ani pentru a fi siguri că lentilele încă au capacitatea de a ne proteja eficient vederea. FOTO Arhiva
Cercetătorii susţin că o pereche de ochelari de soare ar trebui schimbată după doi ani pentru a fi siguri că lentilele încă au capacitatea de a ne proteja eficient vederea. FOTO Arhiva

Ochelarii de soare ar trebui să fie înlocuiţi după o anumită perioadă de timp, conform concluziilor rezultate în urma unui studiu recent. Specialiştii susţin că actualele teste de calitate pentru ochelarii de soare nu sunt relevante şi că purtarea îndelungată a unei singure perechi de ochelari ar putea să ducă la probleme de vedere.

Lentilele ochelarilor de soare sunt afectate în timp de expunerea constantă la razele solare, iar protecţia UV scade până la nivelul în care poate deveni periculos pentru vedere să mai purtăm respectivii ochelari, arată un studiu realizat recent de o echipă de cercetători de la Universitatea din Sao Paulo, Brazilia.

Ochelarii de soare trebuie schimbaţi după doi ani

Cercetătorii susţin că o pereche de ochelari de soare ar trebui schimbată după doi ani pentru a fi siguri că lentilele încă au capacitatea de a ne proteja eficient vederea. În cazul persoanelor care locuiesc în zone însorite în cea mai mare parte a anului, cum este şi cazul Braziliei, ochelarii de soare ar trebui schimbaţi chiar mai des, nu după doi ani, a explicat profesorul Liliane Ventura, citată de publicaţia „The Independent”.

În lumina noilor date, cercetătorii brazilieni susţin că este necesar să fie reevaluate standardele testelor de calitate pentru ochelarii de soare, astfel încât să fie stabilite limitele de siguranţă pentru filtrele necesare unei protecţii adecvate.

Testele folosite în prezent în Europa, Australia, Noua Zeelandă şi anumite ţări din America de Sud estimează cât de mult se deteriorează lentilele urmare a expunerii la lumina soarelui. Aceste testări se realizează în simulatoare, unde ochelarii sunt expuşi la ultraviolete timp de 50 de ore, la o distanţă de 30 de cm de lampa cu ultraviolete, ceea ce echivalează cu o expunere de două zile la lumina soarelui, pe timp de vară, când este însorit, ori patru ore într-o zi de iarnă cu mult soare.

Riscuri la care ne expunem 

Purtarea unor ochelari de soare care nu mai protejează adecvat ochii poate duce la apariţia unor afecţiuni oculare cum sunt cataracta, pterigionul (o membrană creşte pe suprafaţa sclerei şi se extinde pe zi ce trece; afecţiunea se manifestă prin senzaţia de corp străin în ochi şi mâncărime) sau edem ocular (infiltrare de lichid sub pleoapă, care se manifestă printr-o umflătură la una sau ambele pleoape, însoţită de înroşire, de senzaţie de căldură sau de durere).

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite