De ce trăiesc femeile mai mult decât bărbaţii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Materialul genetic al femeii  determină o speranţă de viaţă mai mare
Materialul genetic al femeii determină o speranţă de viaţă mai mare

Speranţa de viaţă în cazul femeilor are temei ştiinţific: s-a descoperit că longevitatea este programată genetic.

În bătălia sexelor, femeile sunt câştigătoare. Cercetătorii japonezi au ajuns la concluzia că acestea trăiesc în medie cu cinci ani mai mult decât bărbaţii.

Potrivit unui studiu, puiul de şoarece „născut" din două mame trăieşte cu o treime mai mult decât cel rezultat dintr-o mamă şi un tată, arată „The Daily Mail".

Experimentul ştiinţific

O echipă de medici de la universităţile din Tokyo şi Saga au reuşit să producă în eprubetă şoricei al căror ADN provenea de la două femele.

Motivaţia lor ştiinţifică a fost să înţeleagă de ce, la majoritatea speciilor animale, femela trăieşte mai mult decât masculul, pornind de la ipoteza că diferenţa de longevitate ar putea avea o bază genetică legată de sex.

De aici, ideea că un animal care ar moşteni ADN de la două femele ar trebui să trăiască mai mult. În lipsa unor voluntari pentru experimentul lor, cercetătorii au ales şoarecii pentru a-şi verifica ipoteza.

Au început prin a captura un şoricel femelă de o zi, de la care au luat ovule imature pentru a le transforma în spermatozoizi imaturi pe care i-au injectat în ovulele mature ale altor femele adulte.

Concluzia studiului

Oamenii de ştiinţă au reuşit să obţină embrioni viabili care s-au transformat în şoricei cu o viaţă normală.

Aceştia au atins în medie 841 de zile, cu aproape o treime mai mult decât media, cei cu o mamă şi un tată, care trăiesc circa 600-700 de zile.

Diferenţa i-a determinat pe cercetătorii japonezi să confirme ipoteza unei origini genetice a duratei vieţii legate de sex.

adevarul.es Spania: Pentru că speranţa de viaţă este ridicată, pensionarea s-ar putea face mai

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite