Cum să eviţi ceea ce psihologii numesc „cel mai mare regret al oamenilor“
076% dintre oameni au acelaşi regret privind modul în care au trăit atunci când se află pe patul de moarte. Fiind vorba despre un fenomen în masă, psihologii au analizat motivele care duc la această situaţie.
Ia-ţi un moment şi gândeşte-te la cum ai trăit până acum. Ţi-ai urmărit visurile sau ai ales calea pe care ai considerat-o cea mai simplă? Daca ai afla că nu mai ai mult de trăit care ar fi cel mai mare regret al tău?
Potrivit unui studiu realizat de Cornell, mai mult de trei sferturi dintre oameni regretă că nu au trăit conform propriilor idealuri şi dorinţe şi au ţinut prea mult cont de standardele şi aşteptările celor din jur. Subiecţii, pacienţi bolnavi de cancer care nu mai aveau mult de trăit, au declarat că nu şi-au îndeplinit visurile, obiectivele şi aspiraţiile şi s-au concentrat foarte mult pe îndeplinirea sarcinilor zilnice şi obligaţiilor, scrie iflscience.com
Autorul studiului, Tom Gilovich, a luat în calcul numeroase cercetări anterioare, constatând că oamenii regretă lucrurile pe care NU le-au făcut şi mai puţin pe cele pe care le-au făcut. Echipa acestuia a chestionat sute de pacienţi şi respondenţi online, implicaţi în şase studii. Rezultatele ar putea să vă surprindă: mai mult de jumătate (76%) au spus că nu sunt mulţumiţi de cum au trăit.
În 2013, asistentul medical Bronnie Ware a scris o carte cu mărturii ale pacienţilor care se apropiau de sfârşitul vieţii lor.
„Când oamenii îşi dau seama că viaţa lor este aproape de sfârşit şi se uită înapoi, este uşor de calculat câte dintre visurile lor au fost duse la îndeplinire. Majoritatea oamenilor nu au onorat nici măcar jumătate dintre ele“, a spus Gilovich.
Oamenii rezolvă mai întâi acele probleme pe care le consideră urgente (sarcini de serviciu, ordinea în casă, statul cu orele la cumpărături) şi amână dedicarea timpului obiectivelor importante.
Soluţia este surprinzător de simplă. Gilovich recomandă să nu aşteptaţi „timpul potrivit“ sau „inspiraţia“ şi să uitaţi de ce ar putea crede cei din jur.
„Eşecul poate fi tradus prin lipsa acţiunii. Totul este să dai valoare timpului“, a explicat Gilovich.