VIDEO Sofia Coppola, premiată la Veneţia
0Preşedintele juriului, Quentin Tarantino, i-a oferit Leul de Aur fostei sale iubite. Autoarea lui „Somewhere“ este marea câştigătoare a ediţiei, alături de Alex de la Iglesia şi Jerzy Skolimowski.
Cea de-a 67-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film de la Veneţia şi-a desemnat sâmbătă seară câştigătorii, în cadrul unei fastuoase ceremonii de premiere, desfăşurată în Sala Grande a Palazzo del Cinema. Gala festivă a fost urmată de proiecţia, în premieră, a filmului „The Tempest", cu un Prospero feminin interpretat de Helen Mirren.
Controversele nu au ocolit această gală de premiere, majoritatea fiind date de opţiunea pentru Leul de Aur a celui aflat în „rolul" de preşedinte al juriului, cineastul american Quentin Tarantino. Speculaţiile presei italiene cum că Tarantino s-ar afla într-un „conflict de interese", fiind apropiat de mulţi dintre competitori, s-au dovedit a nu fi chiar fără de temei. Juriul prezidat de american a decis acordarea Leului de Aur peliculei „Somewhere", regizată de Sofia Coppola, indicată de presă ca ex-iubită a regizorului lui „Inglourious Basterds".
Hotărârea a fost luată în detrimentul altor pelicule apreciate, precum filmul proiectat în deschidere, „Black Swan", de Darren Aronofsky, întâmpinat cu elogii, dar care nu s-a mai regăsit în palmares.
Quentin Tarantino s-a apărat de eventualele acuze declarând că decizia juriului a fost unanimă. „Acest film ne-a încântat de la prima proiecţie şi a continuat să crească în inimile şi în minţile noastre", a spus Tarantino, care a înmânat personal trofeul vechii sale iubite, însoţind momentul de o îmbrăţişare afectuoasă.
O fiică a Hollywoodului
Leul de Aur pentru Sofia Coppola (39 de ani)
Fiică a celebrului regizor Francis Ford Coppola (căruia tânăra i-a mulţumit, în discursul său, „pentru ce m-a învăţat"), Sofia e totuşi posesoarea unei filmografii de invidiat, reuşind, până acum, să facă un hit din fiecare film al ei: „The Virgin Suicides", „Lost in Translation", „Marie Antoinette".
„Somewhere", pentru care regizoarea s-a inspirat din propria sa copilărie, aflată sub semnul Hollywood-ului, spune povestea unui actor ce îşi reanalizează viaţa marcată de alcool, droguri şi aventuri amoroase când fiica sa îi face o vizită. În rolurile principale: Stephen Dorff şi Elle Fanning.
Un alt câştigător este spaniolul Alex de la Iglesia („O crimă ferpectă"), premiat pentru regia şi scenariul peliculei „Balada Triste de Trompeta", viziune delirantă asupra Spaniei franchiste, mai degrabă criticat după proiecţie. Veteranul Jerzy Skolimowski a dat lovitura cu „Essential Killing", un thriller despre un deţinut politic care încearcă să scape de forţele americane.
Pelicula a câştigat Premiul special al juriului, precum şi Copa Volpi pentru cel mai bun actor, atribuită actorului Vincent Gallo (deşi acesta nu pronunţă niciun cuvânt în film). Gallo, care a participat în competiţie cu propriul film - „Promises Written in Water"-, a refuzat orice fel de publicitate la Veneţia şi nu a urcat pe scenă să îşi ia premiul.
Lista câştigătorilor

Alex de la Iglesia, premiat pentru regie
Leul de Aur pentru cel mai bun film: „Somewhere", de Sofia Coppola
Leul de Argint pentru cea mai bună regie: Alex de la Iglesia - „Balada Triste de Trompeta"
Premiul special al juriului: „Essential Killing", de Jerzy Skolimowski
Copa Volpi pentru cel mai bun actor: Vincent Gallo („Essential Killing")
Copa Volpi pentru cea mai bună actriţă: Ariane Labed („Attenberg")
Premiul Marcello Mastroianni acordat unui tânăr actor: Mila Kunis („Black Swan")
Premiul Osella pentru cea mai bună imagine: Mikhail Krichman - „Silent Souls", de Aleksei Fedorchenko
Premiul Osella pentru cel mai bun scenariu: Alex de la Iglesia - „Balada Triste de Trompeta"
Premiul Special Lion pentru întreaga activitate: Monte Hellman
Premiul „Luigi de Laurentiis" pentru film de debut: „Majority", de Seren Yüce
Premiul Orizzonti pentru lungmetraj: „Verano de Goliat",de Nicolás Pereda
