VIDEO Senzaţia muzicii clasice pe YouTube: pianista Valentina Lisitsa

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Valentina Lisitsa este o pianistă de origine ucraineană, stabilită în Statele Unite ale Americii, care şi-a câştigat un nume în muzica clasică datorită internetului – publicul său a fost format în primul rând din internauţi – peste 100.000 de fani –, după care s-a transformat în succes în sălile de spectacol.

Pe 5 noiembrie, Lisitsa va veni pentru prima dată în România şi va interpreta lucrări de Beethoven, Chopin, Rahmaninov şi Liszt, într-un recital extraordinar pe scena Ateneului Român. Concertul de la noi din ţară face parte dintr-un turneu internaţional: înainte de a veni în România, Lisitsa va mai fi concertat la Berlin, Köln, Taipei, Washington, New York şi urmează să ajungă în America de Sud şi în Statele Unite. 

Valentina Lisitsa, în vârstă de 43 de ani, a concertat alături de câteva dintre cele mai mari orchestre ale lumii, pe unele dintre cele mai importante scene internaţionale: Carnegie Hall (New York), Royal Albert Hall (Londra), Avery Fisher Hall (New York), Musikverein (Viena). Anul trecut semna cu casa de discuri Decca, una dintre cele mai bine cotate case de discuri de pe piaţa internaţională a muzicii clasice. 

Valentina Lisitsa este pasionată de compoziţiile lui Rahmaninov şi de cele ale lui Beethoven, ale căror interpretări înregistrate şi postate pe YouTube i-au adus milioane de vizualizări şi, implicit, de fani. A fost supranumită chiar „urmaşa lui Rahmaninov“, adaptată la evoluţia tehnologică actuală. 

La începutul anului 2013, canalul său de YouTube depăşise 60 de milioane de vizualizări. În prezent, una dintre cele mai populare încărcări ale sale, „Sonata lunii“ de Beethoven, are peste 5 milioane de afişări. 

Lisitsa povesteşte cum a început auto-promovarea sa pe YouTube. „În 2007 eram doar o altă pianistă blondă din Rusia. Nu aveam audienţă sau concerte. Eram acasă, împreună cu fiul meu şi mă întrebam ce o să fac cu viaţa mea. Atunci am pus o înregistrare pe YouTube“. Această primă filmare o arăta pe Valentina Lisitsa interpretând Studiul pentru pian opus 39 nr. 6. Clipul video a devenit viral, lucru care i-a dat curaj Valentinei să mai publice şi alte înregistrări, cântând la pian lucrări de Liszt şi Ceaikovski. 

Apoi, a început să aprofundeze diverse strategii de marketing online, pentru a-şi evidenţia cât mai bine munca. „Nu este de ajuns să creezi cea mai bună capcană de şoareci, este nevoie şi s-o promovezi corespunzător“, a învăţat Valentina. 

Auto-promovarea este încă privită cu scepticism de către industria muzicală, însă pianista speră că succesul ei va schimba prejudecăţile din această zonă. „Noi, muzicienii, ne dorim o audienţă mai mare, un public mai numeros. Mă uit la cei de pe YouTube care îmi ascultă înregistrările – este vorba despre oameni care provin din ţări în curs de dezvoltare, care nu au acces la marile săli de concerte ale lumii. Este o evoluţie şi îmi doresc să creez o legătură cu aceşti fani“, a mărturisit Valentina. 

În luna martie, Valentina Lisitsa a lansat alături de cunoscuta London Symphony Orchestra primul CD cu integrala concertelor pentru pian de Rahmaninov într-o interpretare extrem de apropiată de însuşi interpretările compozitorului. Chiar la începutul acestei luni, a scos pe piaţă un LP special, cu lucrări de Liszt, pentru care a înregistrat şnur, fără editări, astfel încât sunetul imprimat să fie asemenea unei interpretări live. „Valentina Lisitsa este un artist serios. Ce o defineşte e fervoarea şi dorinţa cu care se apleacă asupra partiturii pentru a ajunge la esenţa unei piese muzicale“, scria The Daily Telegraph

Urmăriţi un interviu cu Valentina Lisitsa, acordat pentru o televiziune olandeză. 

Putem considera că Valentina Lisitsa este deja cu un pas înainte: e artistul cu cel mai mare impact în mediul online. Doar pe canalul YouTube pe care şi l-a creat singură, încă din anul 2007, interpretările ei au o medie de 50.000 de vizualizări pe zi, echivalentul unui recital live în faţa unui stadion plin de oameni. Este un artist cu viziune: îmbină neconvenţionalul şi puterea proiectelor inedite pentru a face cunoscută muzica marilor compozitori, aşa cum mărturisea într-un interviu. În anul 2006 a iniţiat, cu susţinerea Decca, o serie de concerte de muzică clasică în cluburile de noapte din Berlin: proiectul s-a numit The Yellow Lounge şi a avut ca scop atragerea publicului tânăr spre muzica clasică. A cântat la Paris şi la Londra pentru trecători, la pianele instalate pe stradă – “Street Pianos”.  

Cântă la pian de la 3 ani

Născută la Kiev, în Ucraina, şi stabilită, din 1991, în Statele Unite ale Americii, Valentina Lisitsa a început să cânte la pian de la vârsta de 3 ani şi jumătate, urmând apoi cursurile unei şcoli de muzică pentru copii supradotaţi. După ce a renunţat să aibă un manager şi şi-a creat singură căi de promovare - printre înregistrările postate pe YouTube se numără acces video full la sesiuni de repetiţii de câte 14 ore pe zi, timp de două săptămâni – Valentina Lisitsa face astăzi înconjurul lumii cu recitaluri şi concerte live şi răspunde singură tuturor fanilor – doar pagina de Facebook are peste 30.000 de likeuri.  

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite