TIFF-ul îşi păstrează clasa

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Între 28 mai şi 6 iunie, la Cluj-Napoca se va desfăşura cea de-a noua ediţie a celebrului Festival Internaţional de Film Transilvania. Trei filme de Wim Wenders, în prezenţa marelui regizor german, precum şi cele mai recente pelicule ale lui Cristi Puiu şi Radu Muntean, recent prezentate la Cannes, se numără printre atracţiile ediţiei din acest an.

Invitatul special al celei de-a noua ediţii a Festivalului Internaţional de Film Transilvania (TIFF) este celebrul regizor german - totodată scenarist, director de imagine şi producător -Wim Wenders, unul dintre cele mai importante nume ale cinematografului european postbelic.

Masterclass cu Wim Wenders

Wim Wenders, preşedintele Academiei Europene de Film din 1996, este un reprezentant de bază al aşa-numitului Tânăr Cinematograf Vest-German, mişcare-manifest care a marcat istoria filmului în anii '70 (alături de alţi cineaşti ca R.W. Fassbinder, Werner Herzog,
Volker Schlöndorff, Margarethe von Trotta, Edgar Reitz). Publicul TIFF va avea ocazia să-l întâlnească pe artistul german, în vârstă de 65 de ani, la proiecţiile din cadrul secţiunii 3x3, precum şi în cadrul unui masterclass care se anunţă de neratat.

Impresionanta filmografie a cineastului cuprinde peste 50 de titluri de lung şi scurtmetraj, produse în toate colţurile lumii şi premiate la festivaluri prestigioase (Palme d'Or în 1984 pentru „Paris, Texas", Leul de Aur la Veneţia, în 1982, sau Premiul Academiei Europene de Film, în 1988, pentru „Cerul deasupra Berlinului"). Dintre acestea, spectatorii TIFF vor putea să urmărească trei filme de referinţă, în cadrul tradiţionalei secţiuni 3x3: „Don't Come Knocking" (2005), „Until the End of the World" (1991) - care va fi proiectat la Cluj-Napoca în varianta director's cut, într-o proiecţie-maraton de peste patru ore şi jumătate - şi documentarul „Nick's Film" (1980), despre moartea regizorului american Nicholas Ray.

Zilele Filmului Românesc

Un alt punct de atracţie tradiţional al TIFF-ului sunt Zilele Filmului Românesc (ZFR), care au loc în ultima parte a festivalului. Un număr-record de 18 lungmetraje şi 19 scurtmetraje au fost selecţionate pentru ediţia din 2010, majoritatea fiind proiectate la Cluj în premieră absolută.

ZFR începe în forţă joi, 3 iunie, cu unul dintre filmele selecţionate în secţiunea „Un Certain Regard" a Festivalului de la Cannes: „Aurora", în regia lui Cristi Puiu. Drama, care trimite reverenţios la capodopera mută a lui F.W. Murnau, gravitează în jurul lui Viorel, un bărbat de 42 de ani, divorţat, fără serviciu, care decide într-o zi să pună capăt nesiguranţei din viaţa lui. Interpretul lui Viorel este chiar regizorul Cristi Puiu. Acesta revine la TIFF după marele succes din 2005, cu „Moartea domnului Lăzărescu".

„Marţi, după Crăciun", de Radu Muntean, este un alt film românesc care ajunge la TIFF direct de la Cannes, unde este prezentat în premieră mondială, în cadrul aceleiaşi secţiuni ca şi filmul lui Cristi Puiu. Protagonist este Mimi Brănescu, în rolul lui Paul, un bărbat aflat în dificila situaţie de a alege între soţie şi amantă. Radu Muntean continuă astfel linia începută cu precedentul său film, de sondare a problemelor existenţiale cu care se confruntă generaţia ce se îndreaptă spre vârsta de 40 de ani.

O competiţie spectaculoasă

Selecţia de lungmetraje a secţiunii ZFR mai cuprinde titlurile: „Medalia de onoare" (regia Peter Călin Netzer) şi „Felicia, înainte de toate" (regia: Răzvan Rădulescu & Melissa de Raaf), ambele aflate în competiţia TIFF 2010, „Portretul luptătorului la tinereţe", debutul în lungmetraj al lui Constantin Popescu, „Mănuşile roşii" (regia Radu Gabrea), bazat pe romanul lui Eginald Schlat-tner, şi „Caravana cinematografică" (regia Titus Muntean), o comedie neagră plasată în România anilor '50, ecranizare după nuvela lui Ioan Groşan, piesă clasică a prozei optzeciste.

Totodată, 12 filme de lungmetraj vor lupta pentru câştigarea Trofeului Transilvania. Competiţia TIFF din acest an promite să fie una extrem de spectaculoasă şi diversă, fiind alcătuită preponderent din debuturi regizorale, premiate sau selecţionate la festivaluri internaţionale de prestigiu precum Cannes, Veneţia, Locarno, Rotterdam, Salonic, Sarajevo sau Varşovia.

Evenimente speciale

La 29 mai, ora 20.00, Cinema Republica va fi gazda unui eveniment extraordinar: filmul mut „Metropolis", de Fritz Lang, va rula în varianta sa restaurată şi completă, cu un soundtrack live, compus special pentru versiunea integrală a filmului de muzicianul şi artistul media Antonio Bras. „Metropolis", inclus în patrimoniul UNESCO, a fost lansat în 1927.

În seara zilei de 31 mai, de la ora 20.30, sala Auditorium din cadrul UBB îşi aşteaptă publicul la un experiment audio-vizual cu totul inedit: „13 Most Beautiful Songs... a Soundtrack for Andy Warhol's Screen Tests", un proiect iniţiat şi susţinut de cunoscutul pianist şi compozitor de jazz Lucian Ban (SUA/România), în colaborare cu Mat Maneri (SUA), Silent Strike (România) şi Dan Băsu (România). Proiectul propune un soundtrack inedit pentru legendarele screen tests ale artistului Andy Warhol. Filmate între 1967-1970, testele lui Warhol prezintă portretele a diferiţi artişti, dansatori, muzicieni, actori.

Info

Festivalul Internaţional de Film Transilvania

Unde: Cluj-Napoca, cinematografele: Republica, Victoria, Cinema City, Echinox, Taverna, Iulius Mall, Auditorium UBB, Piaţa Unirii, Fabrica de pensule

Când: 28 mai-6 iunie

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite