Tablouri semnate de Nicolae Tonitza şi Sándor Ziffer, estimate la preţuri între 60.000 şi 90.000 de euro, într-o licitaţie organizată de Artmark

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Tablourile ”Prinţesa”, semnat de Nicolae Tonitza, şi ”Amiază în grădină”, de Sándor Ziffer, sunt estimate la un preţ situat între 60.000 şi 90.000 de euro la Licitaţia de Toamnă – ”Top 100 Mari Maeştri ai Artei Româneşti”, programată pe 2 noiembrie de Artmark.

Licitaţia aduce în lumina reflectoarelor primul eşalon al artiştilor de patrimoniu, cuprinzând artă de prestigiu şi o selecţie a celor mai bine cotaţi artişti români şi maghiari ale căror picturi au fost tranzacţionate în licitaţiile publice din România din anii `90 până în prezent. Acestora li se adaugă cele mai importante nume ale artei contemporane, tot mai prezente în licitaţiile internaţionale, potrivit site-ului Artmark.

Uleiul pe carton ”Prinţesa”, datat în 1927-1928, semnat stânga sus, cu brun, "Tonitza", cu dimensiuni de 50 × 40 centimetri, provine din colecţia istorică a familiei Buşulenga. În creaţia lui Tonitza, tema copilului şi a copilăriei în general a ocupat un loc proeminent, atingând valoarea unui simbol.

Compoziţia ”Amiază în grădină” este un ulei pe pânză cu dimensiune de 100 × 140 centimetri, semnat şi datat stânga jos, cu negru, "Ziffer Sandor, 1922". Acest tablou reprezintă una dintre cele mai însemnate realizări picturale ale artistului Sándor (Alexandru) Ziffer, dincolo de dimensiunile impresionante. Subiect intim, pânza impresionează atât prin compunere cât şi prin realizare. Registrul principal, acaparat de o scenă de familie, într-o grădină, în care sunt patru personaje într-un moment de tandreţe, este excepţional susţinut de registrul inferior. Peisajul din fundal aminteşte de avangarda germană, de peisajele lui Franz Marc sau cele ale lui Kandinsky de la sfârşitului primului deceniu al secolului trecut.

image

Portretul ”Prinţesa” (foto: dreapta) introduce privitorii într-o temă şi mai specifică a compoziţiilor cu copii realizate de Tonitza. Este cunoscut faptul că artistul a compus o serie de opere în care îşi imaginează copiii săi sau alte modele la diverse vârste, mai în vârstă sau mai tineri, în funcţie de operă. Aşa se poate explica şi acest tablou, în care Tonitza reuşeşte să confere copilului portretizat o apariţie mult mai matură decât ar spune vârsta modelului.

Între alte tablouri incluse în această licitaţie se numără: ”Trei prietene”, de Max Herman Maxy (25.000 – 35.000 de euro), ”Mioare” şi ”Ţărăncuţă cu năframă”, de Nicolae Grigorescu (25.000 – 40.000 de euro, respectiv 25.000 – 45.000 de euro), ”Coasta Dobrogeană”, de Nicolae Tonitza (25.000 – 35.000 de euro), ”Întoarcerea de la câmp”, de Nicolae Grigorescu (25.000 – 45.000 de euro), şi ”Hahamul din Moineşti”, de Ştefan Luchian (20.000 – 30.000 de euro).

Licitaţia live va începe peste 18 zile, potrivit site-ului Artmark, expoziţia acesteia putând fi văzută la casa de licitaţii din Bucureşti până pe 1 noiembrie, şi la Athénée Palace Hilton, pe 2 noiembrie. La Platul Culturii, Sala Oglinzilor din Târgu-Mureş va fi organizată, de asemenea, o expoziţie pentru această licitaţie, în perioada 25 – 26 octombrie.

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite