Singura lucrare a lui Van Gogh dintr-un muzeu din România, expusă timp de şase luni la Bucureşti

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Culegătoarea de morcovi a lui van Gogh a fost desenată în 1885
Culegătoarea de morcovi a lui van Gogh a fost desenată în 1885

Desenul în cărbune "Culegătoarea de morcovi", singura lucrare de Vincent Van Gogh aflată într-un muzeu din România, va fi expus timp de şase luni, începând din 13 iunie, la Muzeul Colecţiilor de Artă din Bucureşti.

Desenul a fost retras temporar în depozitele muzeului în anul 2014, potrivit normelor de conservare internaţionale, fiind extrem de sensibil la efectele luminii. Lucrarea face parte din Colecţia de artă comparată Alexandra şi Barbu Slătineanu.

Desenul în cărbune "Culegătoarea de morcovi" a fost realizat în anul 1885 de Vincent Van Gogh (1853 - 1890) şi achiziţionat, din câte se pare, de Alexandru Slătineanu din magazinul celebrului negustor de artă Ambroise Vollard, potrivit unui comunicat remis Mediafax de Muzeul Naţional de Artă al României din Bucureşti. 

Incontestabil cea mai valoroasă piesă de artă occidentală din colecţie şi singura lucrare de Vincent Van Gogh dintr-un muzeu din România, lucrarea se va regăsi în expunerea instituţiei muzeale timp de şase luni.

culegatoarea de morcovi van gogh

În Colecţia de artă comparată Alexandra şi Barbu Slătineanu se află peste 400 de obiecte create în spaţiul românesc, occidental şi oriental. Intenţia donatorilor de a sublinia specificitatea creaţiei artistice româneşti în context universal se traduce prin sintagma "colecţie de artă comparată" care precede numele colecţiei.

Doctorul Alexandru Slătineanu (1873 - 1939) a pus bazele acestei colecţii alături de soţia sa, Irina, pictoriţă amatoare, şi de doctorul Ioan Cantacuzino. Fiul său, Barbu Slătineanu (1895 - 1959), a fost un cunoscător avizat al ceramicii populare româneşti şi a publicat mai multe studii în reviste de specialitate. Interesul acestuia pentru artă a fost întreţinut de soţia sa, Alexandra Slătineanu (1895 - 1979), fiica diplomatului Alexandru Lahovari.

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite