Războiul civil din Sri Lanka, descris într-o poveste cu fantome. Cartea „Cele şapte luni ale lui Maali Almeida”, lansată la Bookfest 2023

0
Publicat:

Cel de-al doilea roman al lui Shehan Karunatilaka, câștigător al Premiului Booker 2022, s-a lansat în România, în cadrul celei de-a XVI-a ediții a Salonului Internațional de Carte Bookfest. Povestea, o satiră înfiorătoare și amuzantă, deopotrivă, prezintă Războiul Civil din Sri Lanka, relatat din perspectiva unui fotograf de război mort.

„Cele şapte luni ale lui Maali Almeida”, Shehan Karunatilaka
„Cele şapte luni ale lui Maali Almeida”, Shehan Karunatilaka

Acțiunea romanului „Cele şapte luni ale lui Maali Almeida”

Acțiunea este plasată în Colombo, în anul 1990, iar povestea este relatată din perspectiva lui Maali Almeida, un fotograf de război, cartofor și aventurier. El se trezește mort, în ceea ce pare a fi un birou de vize în ceruri, notează site-ul bookzone.ro.

Trupul său, dezmembrat, se scufundă în lacul Beira și nu are idee cine l-a ucis. Într-o țară în care socotelile sunt făcute de escadroane ale morții, sinucigași cu bombă și bătăuși de profesie, lista suspecților este deprimant de lungă, drept dovadă, numeroasele fantome din jurul lui.

Dar chiar și în viața de apoi, timpul se scurge pentru Maali. Are șapte luni, adică șapte faze ale lunii, șapte nopți, pentru a-i contacta pe cei mai iubiți oameni din viața lui și pentru a-i conduce către fotografiile care vor zgudui Sri Lanka.

Premiul Booker 2022

Dacă Premiul Nobel pentru Literatură sărbătoreşte un autor, Booker Prize e distincţia pentru calitatea literară de excepţie a unei cărţi.

Este un thriller metafizic, o comedie neagră despre viața de apoi care dizolvă nu doar granițele dintre genuri, ci și dintre viață și moarte, dintre corp și spirit, dintre est și vest. Este o joacă filozofică cu totul serioasă, care îl duce pe cititor în inima întunecată a lumii — ororile sângeroase ale războiului civil din Sri Lanka. Odată ajuns acolo, cititorul descoperă și tandrețea, frumusețea, dragostea, loialitatea și urmărirea unui ideal care justifică fiecare viață umană, a spus Neil MacGregor, președintele juriului Booker Prize, despre romanul lui Shehan Karunatilaka.

Booker Prize este unul dintre cele mai importante premii literare din lume, acordat anual unei cărţi publicate în limba engleză. E un eveniment de mare anvergură, care presupune un juriu ales dintre cele mai importante personalităţi literare britanice (autori, agenţi, editori) şi care, pe lângă premiul de 50.000 de lire sterline, e o platformă importantă de recunoaştere internaţională pentru câştigători.

Printre laureaţii ediţiilor predecente se regăsesc nume precum Kazuo Ishiguro, Margaret Atwood sau Salman Rushdie.

Romanul Cele şapte luni ale lui Maali Almeida a fost anunțat drept câștigător al Premiului Booker 2022 pe data de 17 octombrie a anului trecut, în cadrul unei ceremonii, la Londra.

Cartea a fost, recent, tradusă în limba română și a fost lansată de editura Bookzone, în cadrul Bookfest 2023.

Despre autor

Shehan Karunatilaka este considerat unul dintre cei mai importanți autori din Sri Lanka. Pe lângă romanele sale, a scris cântece rock, scenarii și povești de călătorie.

La romanul Cele şapte luni ale lui Maali Almeida a lucrat timp de aproximativ 7 ani, iar romancierul Kurt Vonnegut i-a servit drept sursă de inspiraţie.

Shehan Karunatilaka s-a născut în 1975 în Sri Lanka, a studiat literatura engleză în Noua Zeelandă și a locuit apoi în Londra, Amsterdam și Singapore.

A lucrat în publicitate şi în presă, scriind articole pentru publicaţii celebre, printre care: The Guardian, Rolling Stone, National Geographic și Economic Times. De asemenea, a fost basistul trupelor Independent Square, Powercut Circus şi Brass Monkey Band.

A debutat pe scena literară, în anul 2011, cu romanul „Chinaman”, cu care a câştigat nenumărate premii, inclusiv Gratiaen Prize, Commonwealth Book Prize, DSC Prize for South Asian Literature şi o nominalizare la Shakti Bhatt Prize.

Cele şapte luni ale lui Maali Almeida, al doilea roman al său, a impresionat întreaga lume literară, câștigând mult râvnitul Booker Prize.

Booker%20Waterstones 8 jpg

Nu există multe romane care să-ți amintească în același timp de Agatha Christie, Salman Rushdie, Raymond Chandler, John le Carré și Stranger Things – dar acesta o face. Rezultatul e o lectură neașteptat de captivantă”, notează The Times.

Războiul Civil din Sri Lanka

Mai bine de un sfert de secol, Sri Lanka, cunoscută până în 1972 sub denumirea de Ceylon a fost martora unui conflict sângeros. Războiul Civil din Sri Lanka a avut loc începând cu anul 1983, până în 2009.

Tigrii au intrat într-un conflict armat cu armata singhaleză, tamilii înregistrând 200 de morţi. Tensiunile au continuat şi anii următori între Tigri Tamili şi Guvern, lucru care a atras atenţia internaţională, potrivit Historia.

În 1987, forțe de menținere a păcii indiene au fost desfășurate în nordul Sri Lankăi cu scopul de a estompa tensiunile dintre tabere și a supraveghea încetarea ostilităților. Trupele indiene au fost retrase la doar trei ani după momentul 1987, odată cu escaladarea violențelor din tamili și singhalezi.

Norvegia a avut, de asemenea, o încercare eșuată de mediere a conflictului, în anul 2002. Aceasta a dus la o criză politică şi alegeri parlamentare anticipate. Pacea părea de neatins, mai ales în condiţiile în care, în 2005, ministrul de Externe al Sri Lankăi a fost asasinat de către tamili.

După toate aceste eşecuri, Guvernul a cerut ajutor internaţional şi, astfel, în mai 2009, Tigri Tamil au fost înfrânţi, iar nordul ţării a fost eliberat de sub ocupaţia lor. Tot atunci a fost omorât şi liderul lor, Velupillai Prabhakaran.

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite