Psihologul Aurora Liiceanu: „Elena Udrea a pierdut foarte mult din popularitate când a distribuit un filmuleţ despre pantofii ei”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Vineri, de la ora 13.00, invitată în studioul „Adevărul Live” a fost psihologul, scriitorul şi cercetătorul Aurora Liiceanu. Discuţiile au vizat cartea „Valurile, smintelile, păcatele. Psihologiile românilor”, ediţia a doua, noua sa apariţie editorială la editura Polirom.

O incursiune psihosociologică fină în lumea urbană şi rurală a României postdecembriste, marcată de convulsiile tranziţiei.

În volumul „Valurile, smintelile, păcatele. Psihologiile românilor", probleme în relaţiile de cuplu sau la locul de muncă, dificultăţi în educarea copiilor, conflicte cu vecinii… Românii obişnuiţi se confruntă cu numeroase probleme, şi de cele mai multe ori îşi spun fără rezerve povestea, fie în speranţa că vor primi o soluţie, fie doar pentru a-şi vărsa oful. Aurora Liiceanu i-a ascultat atît pe bucureşteni, în cadrul unei emisiuni de tip hotline, cît şi pe cei din mediul rural, la ei acasă, în satul Surani. 

Subiecte tabu, obiceiuri, credinţe şi superstiţii, toate se regăsesc în poveştile celor intervievaţi, pe care autoarea le analizează în încercarea de a clarifica modul în care oamenii de rînd percep şi se confruntă cu obstacolele vieţii.

Orice exces dăunează. Elena Udrea a pierdut foarte mult din popularitate când şi-a făcut un filmuleţ despre pantofii ei, în număr foarte mare. Oamenilor simpli nu le pică bine să vadă atâta exces, a spus Aurora Liiceanu.
Oamenii simpli au vorbe de duh foarte profunde.  Femeile se împart în două feluri: unele adună ca albinele, altele împrăştie ca găinile, mi-a spus cineva o dată în Maramureş.

Din cuprinsul cărţii fac parte capitolele: De-ale tinereţii valuri • Eroismul iubirii şi dezastrul ei • Mamele: copiii noştri şi copiii altora • Pasiuni nepermise, mirajul străinătăţii • Iubitele şi nevestele de străini • O copilărie oropsită naşte ambiţii mari • Femeia în trei etape: discreţia schimbării • Ce-şi doreşte o fată de la ţară.

Aurora Liiceanu a absolvit Facultatea de Psihologie din cadrul Universităţii Bucureşti, în  1963. A fost pe rând psiholog la Institutul Naţional de Criminologie;  cercetător senior la Institutul de Filosofie şi Psihologie „Constantin Rădulescu-Motru", din cadrul Academiei Române; membru în Asociaţia Psihologilor din România; membru fondator al Societăţii de Antropologie Culturală din România. A publicat cărţi precum:  „Rănile memoriei. Nucşoara şi rezistenţa din munţi", „Dincolo de bine, dincoace de rău. Despre iubire", „Care pe care - femei şi bărbaţi", „Prin

perdea". 

image
Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite