Opt pelicule de la Cannes ajung în România, prin Independenţa Film
0Opt dintre filmele selectate la cea de-a 67-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film de laCannes (14-25 mai), dintre care cinci sunt incluse în competiţia oficială a evenimentului, vor fi aduse anul acesta în cinematografele româneşti de distribuitorul Independenţa Film.
Astfel, publicul român va putea viziona cinci dintre filmele selectate în competiţia oficială a Festivalului Internaţional de laCannes: "Deux jours, une nuit/ Two Days, One Night", de Jean-Pierre şi Luc Dardenne, cu Marion Cotillard, "Adieu au langage/ Goodbye to Language 3D", de Jean-Luc Godard, "The Search", de Michael Hazanavicius, cu Annette Bening, "Jimmy's Hall", de Ken Loach, şi "Maps to the Stars", de David Cronenberg, cu Julianne Moore, John Cusack şi Robert Pattinson.
De asemenea, cinefilii vor putea vedea filmul "Coming Home", de Zhang Yimou, prezentat în afara competiţiei la ediţia de anul acesta a Festivalului de la Cannes. Din secţiunea Un Certain Regard, va fi adus pe marile ecrane româneşti lungmetrajul "The Salt Of The Earth", de Wim Wenders, iar din Quinzaine des Réalisateurs, "Queen & Country", de John Boorman.
"The Search", de Michael Hazanavicius (premiat cu Oscar în 2011 pentru filmul "Artistul"), cu Annette Bening, prezintă povestea unei femei care lucrează pentru un ONG şi leagă o relaţie specială cu un tânăr din Cecenia devastată de război.
"Maps to the Stars", de David Cronenberg, cu Julianne Moore, John Cusack şi Robert Pattinson, prezintă o incursiune în lumea complicată a Hollywoodului şi a culturii occidentale, populată de celebrităţile pline de orgolii, împreună cu oamenii lor de casă.
"The Salt Of The Earth" este cel mai recent film al regizorului german nominalizat la premiile Oscar Wim Wenders, care prezintă portretul lui Sebastião Salgado, cunoscutul fotograf brazilian, văzut prin ochii a două persoane, cineastul Juliano Ribeiro Salgado, fiul care încearcă să înţeleagă mai bine de ce tatăl său a stat mai mult plecat de-acasă, şi autorul documentarului, un mare admirator al operelor acestuia.
"Queen & Country", de John Boorman, este o dramă autobiografică, ce se desfăşoară în anii 1950. Un tânăr englez din Londra se alătură armatei britanice pentru a lupta în războiul din Coreea. Pentru acest lungmetraj, anul trecut, regizorul britanic a filmat timp de şase săptămâni şi în România, la Castel Film.
Actriţa Ana Ularu, pe ecranele de la Cannes
Printre proiecţiile Festivalului de la Cannes se numără şi scurtmetrajul „L1-L5“, regizat de Letiţia Roşculeţ şi produs de Cloud9film, care o are în rolul principal pe Ana Ularu. Producţia a fost selectată la Cannes, în secţiunea Short Film Corner.
Short Film Corner este conceput ca o piaţă pentru scurtmetraje şi de aceea participarea nu echivalează cu o selecţie în cadrul secţiunilor competitive ale Festivalului de Film de la Cannes.
Inspirat din fapte reale, "L1-L5" spune povestea adevărată a regizoarei Letiţia Roşculeţ. Abordat într-un unghi subiectiv, filmul urmăreşte 60 de zile din viaţa unei femei care, după un accident de maşină, învaţă să retrăiască viaţa altfel.
Potrivit comunicatului, un proiect personal curajos, "L1-L5" reprezintă o victorie a personajului. Prezentată cu umor şi sinceritate, povestea regizoarei este completată de performaţa actoricească a Anei Ularu.
"«L1-L5» a reprezentat pentru mine un proiect foarte curajos, o poveste puternică şi emoţionantă. Deşi eram în mijlocul altor filmări, scenariul m-a atras atât de mult încât am decis să ignor oboseala şi să lucrez cu echipa minunată de oameni care a făcut ca acest film să existe. Mă bucur că povestea de supravieţuire şi forţa cazului real din care este inspirată şi-a găsit o concluzie în formă artistică. Îi mulţumesc Letiţiei pentru că m-a ales", afirmă actriţa Ana Ularu.
Lansată în anul 2004, secţiunea Short Film Corner este un eveniment adresat exclusiv industriei cinematografice. Această secţiune oferă producătorilor şi regizorilor posibilitatea de a-şi prezenta filmele selecţionerilor de festivaluri, agenţilor, cumpărătorilor şi de a pune bazele unor viitoare colaborări.