Ia românească, sărbătorită din Baia Mare până în China, chiar şi la EURO 2016

0
Publicat:
Ultima actualizare:
24 iunie este Ziua Internaţională a Iei
24 iunie este Ziua Internaţională a Iei

„Ziua Internaţională a Iei“ va fi sărbătorită pe 24 iunie atât în ţară, cât şi în Franţa, Japonia şi Statele Unite. Anul acesta, evenimentul de Ia Sibiu va fi organizat în parteneriat cu evenimentul similar din Baia Mare.

Mândrele ii din Mărginimea Sibiului şi din Ţara Lăpuşului (dar nu numai) se pregătesc de propriul festival colorat şi vesel. Sărbătoarea, ajunsă la cea de-a treia ediţie, promite, în perioada 24-26 iunie, expoziţii la Muzeul Astra, plimbări cu mocăniţa pe Valea Hârtibaciului, concerte, conferinţe şi alaiuri vesele de fete şi femei, care vor traversa pieţele pe biciclete împodobite cu flori.

În Sibiu evenimentul, începe vineri, 24 iunie, în Piaţa Mică a Sibiului cu ceremonialul de sânziene al cununei şi secerişului, legende povestite şi cântate de Florin Vasilică, şi va continua în Dumbrava Sibiului, la muzeul în aer liber, iar, mai apoi, fie cu mocaniţa pe Valea Hârtibaciului sau, mai târziu, fie la un picninc la Târgul de la Ţară, care va fi organizat la muzeul Astra din Sibiu.

Andreea Ciortea, unul dintre iniţiatorii proiectului Ia Sibiu, care anul acesta va organiza prima ediţie a sărbătorii în oraşul Baia Mare, a spus:

Aş vrea să văd femei şi bărbaţi din Sibiu care se întorc la meşteşuguri, să-şi dorească să le înveţe. Probabil că deocamdată nu suntem uniţi. Facem lucrurile dispersat. Eu cred că am uitat că suntem prea săraci ca să ne îndreptăm spre lucruri ieftine şi de proastă calitate şi am uitat să ne bucurăm.  La Sibiu şi Baia Mare am regăsit această bucurie. Vedeţi, este foarte multă bucurie în proiectele noastre.

Fiecare dintre cămăşile româneşti autentice spune o poveste, delicată şi plină de forţă, de vreme ce semnele cusute pe aceste straie vin din străvechime, din era matriarhală, şi sunt aceleaşi care apar desenate pe vasele de Cucuteni, de pildă, motive incizate, de altfel, şi pe trupurile zeiţelor din perioada matriarhală. Sunt exact aceleaşi desene care erau tatuate şi pe trupul femeilor pe atunci, semne cu sensuri precise, care se făceau în locuri anume, în zonele de fertilitate. Există tot felul de ii, începând cu cele de lucru, extrem de simple, cu foarte puţină ornamentică, până la ceva mai decoratele ii de sărbătoare şi extravagantele ii de mare sărbătoare, care sunt somptuoase, pline de ornamente şi simboluri. Tot după ie te-ar putea recunoaşte şi neamul trecut în lumea moşilor, atunci când ar fi să te revezi cu el în lumea de dincolo.

sibiu ie

România îşi promovează ia şi în Franţa la Euro 2016 în cadrul evenimentului mondial ”Les Berges de l’Europe”, care se va desfăşura pe o distanţă de 2,3 km, pe malul stâng al Senei, între Muzeul Orsay şi Podul Alma, informează Institutul Cultural Român.Cele 24 de state, cărora le-au fost repartizate suprafeţe între 50 şi 100 de metri pătraţi pe care le pot folosi şi anima zilnic, pe întreaga durată a Campionatului European de Fotbal, îşi primovează astfel cultura.

La stand vor fi prezentate două expoziţii de fotografie: una a Institutului Cultural Român, cu imagini din arhiva proprie, şi una a arhitectului Andrei Mărgulescu. În Agora, va avea loc concertul ”De la Edith Piaf la Maria Tănase”, susţinut de Jezebel (Izabela Barbu), împreună cu Alexandru Burcă, Dan Incrosnatu şi Victor Solomon, şi o prezentare a colecţiei ”Rădăcini”,  realizată de designerul Alina Mărgulescu, care are drept sursă de inspiraţie costume tradiţionale româneşti.

Concertul Izabelei Barbu, precum şi prezentarea colecţiei Alinei Mărgulescu vor fi reluate, sâmbătă, la Ambasada României în Franţa, în cadrul unui al doilea eveniment, destinat în special comunităţii diplomatice din Paris şi nu numai.

Iulia Gorneanu, reprezentant al Galeriei Galateca din Bucureşti, vorbeşte despre importanţa iei în cultura română: 

De sărbătoare, de lucru sau de ceremonial, Ia a însoţit femeia pe tot parcursul vieţii. Ca orice veşmânt tradiţional, Ia constituie o secvenţă a memoriei colective iar purtarea ei, o manifestare spirituală ce străbate timpul şi prin care se poate redescoperi istoria mitică a unui loc. Modelele iilor româneşti sunt obiect de studiu antropologic, arhitectura lor, sursă de creativitate a designerilor. IA a spart acum un secol hotarul satului, a devenit veşmânt regal graţie reginelor României, apoi a ajuns să fie purtată de celebrităţi din toată lumea.

Ziua Universală a Iei va fi sărbătorită în China, în perioada 24 - 27 iunie, la Galeria de artă folclorică din districtul Changning din Shanghai, unde va avea loc o expoziţie de costume tradiţionale româneşti şi de ii din diverse regiuni ale României, informează Institutul Cultural Român.

La finalul expoziţiei, un set de costume tradiţionale va fi donat Muzeului Baoshan, care organizează periodic expoziţii care au ca temă centrală costumele tradiţionale din întreaga lume.

Cămaşa românească se sărbătoreşte vineri şi chiar primarul Washingtonului, Muriel Bowser, a proclamat ca şi în această metropolă ziua de 24 iunie să marcheze "Ziua Universală a iei”, răspunzând demersurilor Ambasadei României în SUA, în urma iniţiativei demarate de "La Blouse Roumaine".

Peste Ocean, în Statele Unite ale Americii, primarul oraşului Washington, Muriel Bowser, a proclamat, pe 19 iunie, data de 24 iunie 2016 drept „Ziua Universală a Iei“ în Washington.

sibiu ia
Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite