FLASH
0Capiteluri antice de exceptie, descoperite la Constanta Zona peninsulara a municipiului Constanta continua sa dea la iveala vestigii de nepretuit. In timpul sapaturilor de salvare din centrul
Capiteluri antice de exceptie, descoperite la Constanta
Zona peninsulara a municipiului Constanta continua sa dea la iveala vestigii de nepretuit. In timpul sapaturilor de salvare din centrul orasului, pe locul unde urmeaza a se turna fundatia sediului Notarilor Publici, specialistii Muzeului de Istorie Nationala sI Arheologie au descoperit un adevarat tezaur antic, cu doua piese unicat. Pe langa monede si obiecte de ceramica, sticla si metal de diferite forme sI dimensiuni, la o adancime de circa 3,5 metri s-au gasit doua capiteluri extrem de bine conservate, aproape nestirbite de trecerea veacurilor si tonele de pamant de deasupra. Faptul ca ele sunt lucrate de mesterii vechii cetati Tomis, de la Pontul Euxin, prin secolele II-VI d. Hr., adica in perioada romana si perioada bizantina, dar in maniera greceasca, le da valoare de unicat. "Este vorba de doua capiteluri in stil ionic, a caror mare particularitate este ca pastreaza canonul sculptural grecesc. Asadar, ornamentatia - nealterata - este specific greceasca, ele datand, totusi, din perioada romana timpurie. Asemenea capiteluri sunt o raritate si de o valoare patrimoniala exceptionala. Evident, au si o valoare... baneasca deosebita, lucru mai putin important acum. Capiteluri de acest fel erau folosite in epoca la ornamentarea edificiilor publice, precum temple si nu numai. Si tezaurul monetar, intins pe patru secole, descoperit aici este foarte pretios. Dar multele artefacte gasite in zona se afla deja la laboratorul Muzeului de Istorie Nationala si Arheologie, pentru restaurare. Alte surprize vor veni, probabil, la datarea si prelucrarea materialului".
National TV face campanie pentru biserica Sf. Vineri
In postul Pastelui, inaintea marii sarbatori a Invierii, National TV initiaza o campanie de strangere de fonduri sub sloganul "Iubeste-ti aproapele!", National TV cheama oamenii simpli, dar si personalitatile sa i se alature in demersul sau ca, pana in duminica de Paste, sa stranga suma de 30.000 de euro, necesara ridicarii catapetesmei bisericii Sf. Vineri din Drumul Taberei. National TV lanseaza un apel catre cei care doresc sa doneze o suma, oricat de mica, in vederea atingerii acestui scop nobil. Telespectatorilor li
s-au pus la dispozitie trei
linii telefonice si anume 0900.160.161 - pentru a dona un euro; 0900.160.162 pentru a dona doi euro si 0900.160.163 pentru a dona trei euro. Numerele sunt apelabile fara prefix, din toata tara. De asemenea, cetatenii pot trimite un sms cu mesajul "Donez" la 126/ tarif 3 USD (+ TVA) si 1268/ tarif 0,9 USD (+ TVA). Nu lipsit de importanta este faptul ca aceasta campanie initiata de National TV se bucura de sprijinul unor mari personalitati romanesti din arta, cultura, sport sau stiinta: Sergiu Nicolaescu, Geo Saizescu, Vladimir Gaitan, Dorel Visan, Gheorghe Turda, Florin Constantiniu, Doru Popovici.
Expozitie de icoane pe lemn si sticla
Centrul National pentru Conservarea si Promovarea Culturii Traditionale organizeaza expozitia de icoane pe lemn si pe sticla si arta naiva "Patimile si Invierea Mantuitorului in creatia populara contemporana", in perioada 20 aprilie - 1 mai, la Centrul National de Arta "Tinerimea Romana", strada Schitu Magureanu nr.4, Bucuresti. Expozitia va oferi publicului o selectie cu cele mai valoroase lucrari ale unor creatori contemporani din Capitala si din tara. Icoane pe lemn si pe sticla vor expune: Maria Maciuca, Corina si Alexandru Mihaescu, Fabian Gavrilutiu, Georgeta Iuga, Valeriu Stoica s.a. Pe simeze vor putea fi vazute lucrari ale artistilor naivi: Petre Mihut, Nicolae Patru, Costel Bogatu, Camelia Ciobanu s.a. Vernisajul de astazi va avea loc la ora 16.00 si va fi urmat de un minirecital sustinut de Corul de Camera "Preludiu", dirijat de Voicu Enachescu.
Emisiune radio dedicata generatiilor de muzicieni romani
Cu ocazia implinirii a 60 de ani, Societatea Romana de Radiodifuziune, prin Radio Romania Muzical George Enescu, ii dedica in 2003 marelui artist Dan Grigore un amplu spatiu de emisie sub genericul Generatii de interpreti romani. Aceasta emisiune, al carei scop este aducerea in prim-plan a celor mai importanti reprezentanti ai Scolii interpretative romanesti, poate fi urmarita de marti pana vineri, la ora 18.15, pe frecventele 97,6 si 104,8 MHz. Saptamana aceasta sunt programate inregistrari cu: dirijorul Ion Baciu (maestrul de la Orchestra Filarmonicii din Iasi in perioada 1962-1970), cornistul Ion Badanoiu, violonistul Liviu Prunaru (detinatorul a multe premii internationale, in mod constant invitat sa sustina cursuri la Academia Menuhin din Elvetia) si harpista Elena Gantolea (una dintre membrele fondatoare ale Scolii romanesti de harpa.