Felix Alexa aprinde „Butoiul cu pulbere” la TNB şi montează Richard al II-lea la Seul
0Invitatul lui Cezar Paul-Bădescu la Adevărul Live a fost regizorul de teatru Felix Alexa, care a deschis stagiunea la Teatrul Naţional Bucureşti cu spectacolul „Butoiul cu pulbere”.
Piesa „Butoiul cu pulbere”, scrisă de dramaturgul macedonean Dejan Dukovski, oferă o radiografie ironică a vieţii din Balcani. Dacă numele „Butoiul cu pulbere” a fost dat Balcanilor de către Churchill, piesa lui Dejan Dukovski şi implicit spectacolul lui Felix Alexa nu se referă la situaţia macro a zonei, ci oglindeşte traiul oamenilor de rând, în care violenţa e omniprezentă.
Principalele declaraţii:
Dramaturgul Dejan Dukovski a scris piesa înainte de conflictul din Iugoslavia, a prevăzut cumva ceea ce avea să se întâmple. El a simţit toate aceste tensiuni latente, care apoi au izbucnit. Şi eu am simţit că e nevoie de acest spectacol acum.

Toate acţiunile violente sunt contrabalansate de mult umor, de mult cinism şi de o parte mult mai profundă. Spectacolul vorbeşte, paradoxal, despre fragilitate. Despre cât de uşor suntem de destabilizat. Nu ştii până la urmă cine este victima şi cine agresorul.
Am simţit nevoia să montez acest spectacol la Teatrul Naţional.
Eu sunt foarte atent cu distribuţia. În acest spectacol joacă actori cu care am colaborat foarte mult: Marius Bodochi, Răzvan Vasilescu, Marius Manole, Crina Semciuc, care este foarte talentată şi pe care am distribuit-o pentru prima dată, Florentina Ţilea, Istvan Teglaş. Sunt 11 actori foarte talentaţi în distribuţie.
Mihai Călin şi Istvan Teglaş, în "Butoiul cu pulbere". FOTO: Florin Ghioca
Lucrul la acest spectacol a fost foarte special: a trebuit ca actorii să joace foarte intens, dar în acelaşi timp fin şi rafinat. Miza spectacolului este ca aceste răsturnări de situaţie şi scene violente să fie foarte naturale.
Eu sunt foarte instinctual la repetiţii. Pot fi destul de dictator, dar nu îmi impun punctul de vedere, ci vreau o atmosferă de lucru. Unii zic că sunt un pic fanatic. Dar sunt tipicar, lucrez fiecare gest, fiecare element. Repetiţiile sunt partea cea mai frumoasă a spectacolului. Odată cu spectacolul, regizorul parcă îl pierde cumva. Dup-aia devine spectator.
România e pe muchie de cuţit tot timpul. Ne uităm în jur, la discuţiile cu alegerile. Sunt foarte balcanice, deşi toţi au un aer american. E ca un butoi cu pulbere.
Richard al II-lea la Seul
Eu o să montez un spectacol la Seul, Richard al II-lea de Shakespeare, iar la audiţii au venit 300 de actori pentru 12 roluri. O să am premiera pe 18 decembrie, spectacolul va fi în coreeană.

Felix Alexa, în dialog cu Cezar Paul Bădescu. FOTO: Eduard Enea
Fiul unui cunoscut regizor de film, Felix Alexa a ales teatrul, deşi a avut tenaţia de a încerca şi lumea peliculei:
Am avut propuneri să debutez în film. Recunosc că într-un fel mi-e puţin frică. Aş încerca o dată. E adevărat că un film îţi ia mult mai mult timp, mult mai multă energie decât un spectacol de teatru.
Mi-a plăcut că în aceeaşi seară în care am avut eu premiera, la televizor s-a difuzat un film regizat de tatăl meu (Alexa Visarion n.r.), "Înghiţitorul de săbii". Am fost foarte emoţionat.
Următoarele reprezentaţii "Butoiul cu pulbere" vor fi pe 11, 15 şi 17 octombrie, la Sala Pictură a Teatrului Naţional din Bucureşti.