Cele mai scumpe cărţi din lume: de la William Shakespeare la Leonardo da Vinci
0Cele mai scumpe cărţi din lume includ „Codex Leicester” a lui Leonardo da Vinci, care se află în posesia magnatului Bill Gates, dar şi un volum al dramaturgului englez William Shakespeare.
Data de 23 aprilie marchează mai multe momente importante din lumea cărţii. Anul acesta, se împlinesc 451 de ani de la naşterea şi 399 de ani de la moartea dramaturgului englez William Shakespeare. Tot 399 de ani se împlinesc şi de la trecerea în nefiinţă a romancierului spaniol Miguel de Cervantes, dar şi a scriitorului peruan Inca Garcilaso de la Vega. Totodată, 23 aprilie mai marchează şi Ziua Internaţională a Cărţii şi a Drepturilor de Autor, organizată an de an, 1995 încoace, de UNESCO în scopul promovării lecturii, publicării şi a drepturilor de autor.
Pentru a marca Ziua Internaţională a Cărţii, vă prezentăm un top cu cele mai scumpe zece cărţi din lume, realizat de revista Forbes. Sumele din clasament au fost ajustate inflaţiei.
Cele mai scumpe cărţi din lume
10. Cea dintâi ediţie (First Folio) a operei „Comedies, Histories, & Tragedies” (1623) a lui William Shakespeare, pe care reprezentanţii casei de licitaţii Christie’s au descris-o drept „cea mai importantă carte din literatura engleză” şi pe care au vândut-o cu 8,2 milioane de dolari americani în 2001 unui cumpărător anonim.

9. O copie a Constituţiei Statelor Unite ale Americii şi alte acte importante stabilite la primul Congres din 1789, cumpărate de organizaţia non-profit „ Mount Vernon Ladies” din statul federal Virginia cu 10,2 milioane de dolari în 2012.

8. Lucrarea „The Canterbury Tales” a lui Geoffrey Chaucer, tipărită de William Caxton, omul considerat părintele tiparului englezesc, cumpărată cu 11,1 milioane de dolari în 1998, face parte la rândul ei din categoria celor mai scumpe cărţi din lume.

7. O copie a cărţii lui John James Audubon - „Birds of America”, cumpărată în 2010 cu 12,6 milioane de dolari de negustorul de obiecte artistice Michael Tollemache din Londra.

6. O ediţie rară a cărţii „Bay Psalm Book”, un volum de psalmi datând din 1640, prima carte tipărită în America, a fost achiziţionată cu 14,1 milioane de dolari, în 2013, de avocatul american David Rubenstein.

5. „St. Cuthbert Gospel”, cea mai veche carte din Europa, datând din secolul al VII-lea, a fost cumpărată cu 15,1 milioane de dolari de British Library, în 2011.

4. Manuscrisul medieval „The Rothschild Prayerbook”, confiscat de nazişti în 1938 la Viena, a fost cumpărat în 2014 de omul de afaceri australian Kerry Stokes cu 15,5 milioane de dolari în urma unei licitaţii organizate de Christie’s.

3. Una dintre cele 17 copii rare ale „Magna Carta Libertatum” care au supravieţuit din secolul al XIII-lea până astăzi a fost cumpărată cu 24,5 milioane de dolari de avocatul american David Rubenstein (foto jos), în 2007, într-o licitaţie organizată de casa Sotheby's la New York.

2. Evangheliarul „The Gospels of Henry the Lion, Order of Saint Benedict” (secolul al XII-lea) a fost cumpărat de guvernul german în 1983, valoarea lucrării depăşind astăzi 28 de milioane de dolari. Evangheliarul ocupă a doua poziţie în top cele mai scumpe cărţi din lume, potrivit Forbes, care a ajustat la inflaţie toate preţurile de cumpărare ale volumelor.

Cele mai scumpe cărţi din lume: locul 1, „Codex Leicester” a lui Leonardo da Vinci
Cea mai scumpă carte din lume este lucrarea „Codex Leicester” a lui Leonardo da Vinci, care a fost cumpărată în 1994 de magnatul Bill Gates, opera valorând astăzi peste 49,4 milioane de dolari.
