„Adevărul“ publică suplimentul Festivalului „George Enescu“ şi în 2015
0Pentru a doua oară, după ediţia din 2013, suplimentul Festivalului „George Enescu“ va fi distribuit gratuit împreună cu ziarul „Adevărul“ şi "Weekend Adevărul", în perioada 28 august-20 septembrie 2015. De luni până joi, va avea câte 16 pagini, iar vinerea va cuprinde 24 de pagini. În cele 16 ediţii, se vor regăsi interviuri, cronici, reportaje şi programe ale Festivalului.
Ziarul „Adevărul“ editează anul acesta suplimentul Festivalului „George Enescu“, care va apărea zilnic, între 28 august şi 20 septembrie, şi va reuni atât programele concertelor, cronici muzicale şi biografii, cât şi interviuri cu marii artişti invitaţi în Festival. Textele sunt realizate de o echipă de muzicologi şi de colaboratorii de la "Adevărul".
Vor fi interviuri cu personalităţi artistice, dar şi cu oficialităţi precum ministrul culturii Ionuţ Vulpescu, preşedintele ICR Radu Boroianu şi directorul Artexim Mihai Constantinescu. Primul număr va apărea pe 28 august, împreună cu "Weekend Adevărul".
De asemenea, grupul de presă va distribui, în perioada Festivalului, o nouă colecţie cu dichis, împreună cu revista „Dilema veche“, intitulată „Tineri celebri in Festivalul George Enescu“. Cele patru CD-uri vor cuprinde melodiile artiştilor Yuja Wang, Janine Jansen, Andris Nelsons şi Hilary Hahn.
Odată cu numărul de pe 15 septembrie al revistei „Historia“ va fi publicată o secţiune specială dedicată Festivalului, care va conţine şi informaţii despre Ateneul Român – cu privire la istoria locului unde a fost construită clădirea şi la diverse momente istorice, precum bombardamentele din 1944, care au afectat construcţia.
Trei săptămâni şi 58 de concerte
Ediţia 2015 va găzdui, timp de 22 de zile, 58 de concerte la Sala Palatului şi la Ateneu, precum şi multe alte evenimente în aer liber, în cadrul „Pieţei Festivalului“. Lucrări realizate de artişti plastici români vor fi expuse la „Bucureştiului Creativ“. Aproximativ 2.500 de artişti străini şi 500 de artişti români vor participa la ediţia din acest an a Festivalului.
Cea de-a XXII-a ediţie a Festivalului aduce în premieră la Bucureşti, după 15 ani de discuţii, Orchestra Filarmonicii din Berlin, care va urca pe scena Sălii Palatului pe 3 septembrie, sub bagheta legendarului dirijor englez Sir Simon Rattle. Orchestra Filarmonicii din Berlin a fost desemnată de prestigioasa revistă britanică „Gramophone“ în top 10 cele mai bune orchestre din Europa (2006) şi votată a doua cea mai bună orchestră din lume (2008), după Royal Concertgebouw Orchestra Amsterdam (care va concerta, de asemenea, în festival pe 20 septembrie).
Celebrul dirijor israelian Zubin Mehta revine în programul festivalului, alături de Filarmonica din Israel, cu două concerte programate pe 31 august şi 1 septembrie. O orchestra americană de prestigiu vine în premieră în România – San Francisco Symphony – şi va interpreta, pe 7 septembrie, şi o lucrare de George Enescu.
Şi alte orchestre cotate la cel mai înalt nivel internaţional vor interpreta compoziţii de George Enescu, pe parcursul celor trei săptămâni de festival: Staatskapelle din Dresda (6 septembrie), London Symphony Orchestra (8 septembrie), Orchestra Filarmonicii din Sankt Petersburg (10 septembrie), Filarmonica din Monte Carlo (16 septembrie), Filarmonica din Viena (16 septembrie), Filarmonica Regală din Liverpool (17 septembrie).
Compozitorul George Enescu (1881-1955). Foto: festivalenescu.ro
Rapsodia nr. 1 de Enescu, în deschiderea Festivalului
Ediţia 2015 a Festivalului se va deschide cu un concert susţinut de Orchestra Română de Tineret, care va interpreta alături de violonista-vedetă Sarah Chang (26 de ani). Artista, cu părinţi născuţi în Coreea de Sud şi cetăţenie americană, a debutat la vâsta de doar opt ani, alături de prestigioasa Filarmonică din New York şi, în anul 2012, a împlinit 20 de ani de înregistrări exclusive pentru EMI Classics.
Recitalurile violoniştilor Anne Sophie Mutter şi David Garrett (Germania), Janine Jansen (Olanda) sau ale pianistelor Maria João Pires (Portugalia) şi Elisabeth Leonskaja (Rusia) se numără, de asemenea, printre atracţiile acestei ediţii.
Nonconformistul David Garett şi rockul simfonic
În seria Recitaluri şi concerte camerale, nu trebuie ratat concertul din 15 septembrie, de la ora 17.00, de la Ateneu, susţinut de Filarmonica din Monte Carlo, dirijată de italianul Gianluigi Gelmetti. În program lucrări semnate de George Enescu („Balada pentru vioară şi orchestră“), de Max Bruch („Concertul pentru vioară şi orchestră“) şi de Maurice Ravel („Alborada del gracioso“, „Pavană pentru o infantă defunct“ şi „Bolero“). Solist va fi nonconformistul violonist german David Garett (34 de ani), care a impus rockul simfonic pe scenele tradiţional clasice.
Prezenţe româneşti: de la Dan Grigore la Ruxandra Donose
Ediţia din 2015 aduce pe scena festivalului şi Corul şi Orchestra Filarmonicii „George Enescu“, care vor prezenta opera în concert „Wozzeck“, de Alban Berg, considerată o lucrare de referinţă a secolului al XX-lea, dar şi Orchestra Naţională Radio şi Corul Academic Radio, care vor interpreta „Simfonia nr. 8“, de Gustav Mahler.
O altă prezenţă extraordinară este cea a lui Ion Marin (55 de ani), unul dintre muzicienii de origine română cel mai bine cotaţi în lume, care va dirija pe scena Sălii Palatului London Symphony Orchestra, pe 8 şi 9 septembrie. Alte prezenţe româneşti importante sunt dirijorii Cristian Mandeal şi Horia Andreescu, pianistul Dan Grigore, mezzosoprana Ruxandra Donose, soprana Valentina Naforniţă, pianista Alexandra Dariescu, cvartetele „Ad libitum“ şi „Arcadia“, Corul Madrigal, Orchestra de Cameră Bucureşti.
Vor fi, de asemenea, prezenţi în Festival şi câştigători ai concursului „George Enescu“: Alexandru Tomescu, Ştefan Tarara, Vlad Stănculeasa, Publicul va putea asculta 20 de lucrări de George Enescu în interpretările moderne ale unora dintre cele mai importante orchestre din lume.
O seară Mozart, sub bagheta lui Mădălin Voicu
Pe 12 septembrie, la Ateneul Român, publicul se poate bucura de o seară integrală Mozart, în intepretarea Orchestrei de Cameră Bucureşti „Ion Voicu“, sub bagheta cunoscutului dirijor Mădălin Voicu. Soliştii vor fi o alăturare pe cât de surprinzătoare, pe-atât de frumoasă: violonistul Ştefan Tarara (29 de ani), născut la Heidelberg din părinţi români şi laureat al ediţiei 2014 a Concursului Enescu, într-o finală cu ovaţii şi strigăte de „bravo“, va concerta alături de unul dintre cei mai reputaţi muzicieni ai lumii - violonistul francez Pierre Amoyal (66 de ani). Cei doi vor aduce publicului „Concertul pentru două viori în Do Major“, de Mozart.
Stabilit in Germania, violonistul Ştefan Tarara a făcut senzaţie la Concursul Enescu, ştirea despre premiul obţinut fiind preluată de publicaţiile britanice.
Unii dintre cei mai aclamaţi muzicieni români în plan internaţional, dirijorul Cristian Mandeal şi mezzosoprana Ruxandra Donose se întâlnesc pe aceeaşi scenă la Festivalul Enescu, în dupa-amiaza zilei de 16 septembrie, la Ateneul Român. Le va fi alături Orchestra Filarmonicii din Monte Carlo, cu 87 de instrumentişti, cea mai veche orchestră din lumea francofonă. În program sunt lucrări de Béla Bartók, George Enescu şi Gustav Mahler.
Director artistic al Festivalului „George Enescu“ din 2003, Ioan Holender a anunţat că ediţia din acest este ultima de care se ocupă. Holender, care trăieşte la Viena, a ocupat din 1992 şi până în 2010, şi funcţia de director al Operei de Stat din Viena, fiind cel mai longeviv director din istoria Operei vieneze..
Bugetul pentru Festivalul Internaţional „George Enescu“ 2015 este de aproximativ 35 de milioane de lei, din care Ministerului Culturii i-a fost solicitată suma de 28 de milioane de lei, restul finanţării putând fi asigurată din sponsorizări şi din vânzări de bilete.
În total aproximativ 2.500 de artişti străini li 500 de artişti români vor participa în ediţia 2015 a Festivalului George Enescu.
Unul dintre cele mai importante evenimente culturale internaţionale organizate de România, Festivalul Internaţional “George Enescu” aduce în medie 20.000 de turişti străini la Bucureşti şi are o acoperire mediatică ce variază de la televiziuni cu renume – CNN, Euronews –, la BBC şi remarcabile cotidiene străine şi publicaţii de specialitate (The Guardian, Gramophone), la mass-media de top în plan naţional. Putând fi considerat un adevărat brand cultural de ţară, Festivalul duce mai departe valorile în care credea George Enescu: creativitate, generozitate şi implicare.
O medie de 20 de lucrări ale compozitiorului român sunt astăzi interpretate în cadrul Festivalului Internaţional George Enescu, în viziunea contemporană a unora dintre cele mai importante ansambluri simfonice ale lumii, având la pupitru dirijori de marcă. Este parte din identitatea Festivalului să promoveze şi să valorizeze creaţiile enesciene, atât în ţară, cât şi în plan internaţional –să le readucă în repertoriului internaţional.
În linia deschiderii către un public culutral cât mai numeros, Festivalul George Enescu este conectat la noile tehnologii – transmisii live internaţionale, site modern şi interactiv, www.festivalenescu.ro –şi are o acoperire social media care include o pagina de Facebook https://www.facebook.com/enescu.festival, precum şi conturi de Instagram şi Pinterest. Jurnaliştii au la dispoziţie o Galerie Media cu fotografii la calitate foarte bună ale artiştilor şi orchestrelor din Festival, disponibile în timp real.
Odată cu ediţia 2013, Festivalul George Enescu s-a extins şi în sfera spaţiului public, printr-un concept unic care presupune expunerea de lucrări de artă outdoor inspirate de valorile lui George Enescu în paralel cu Festivalulul şi asumă responsabilitatea generării unei schimbări în societate prin actul de creaţie: Bucureştiul creativ.
Bilete disponibile pentru mari orchestre
Abonamentele pentru ediţia 2015 s-au epuizat încă de pe 15 ianuarie, în câteva secunde, pentru concertele de la Ateneul Român, şi respectiv în 10 minute, pentru concertele de la Sala Palatului. Biletele, la cele patru categorii, cu preţuri cuprinse între 70 de lei şi 160 de lei, au fost puse în vânzare o lună mai târziu, pe16 februarie.
Preţurile biletelor sunt printre cele mai avantajoase din lume pentru un eveniment de o asemenea anvergură artistică. Prin comparaţie, biletele la Festivalul de la Lucerna (Elveţia) variază între 40 şi 200 de euro pentru un spectacol, în timp ce la BBC Proms (Marea Britanie) preţurile pot ajunge la 100 -150 de lire sterline.
Preţuri bilete
Seria Mari Orchestre ale lumii
Sala Mare a Palatului
Categoria 1 160 lei
Categoria 2 130 lei
Categoria 3 100 lei
Categoria 4 70 lei
Seria Recitaluri şi Concerte Camerale
Ateneul Român
Categoria 1 160 lei
Categoria 2 130 lei