VIDEO Lara, Las Vegas-ul Antalyei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La doi paşi de un resort care mi-a gâdilat simţurile timp de o săptămână, oferindu-mi tot ce puteam să-mi doresc într-o vacanţă, am petrecut o zi minunată plimbându-mă într-un labirint de străduţe cu băi, temple, boutique-hoteluri, restaurante şi o marină fermecătoare.

Pentru prima vacanţă petrecută împreună cu Sabin, băieţelul nostru, şi cu Matilda (încă în burtica mamei ei) ne-am dorit un hotel din Antalya care să îndeplinească anumite condiţii: să fie pe plajă cu nisip, să fie aproape de aeroport, să aibă o grădină umbroasă şi un restaurant dotat cu utilul colţ al bebeluşului, unde să putem mixa, combina şi blendui fructele, legumele, iaurturile şi, desigur, peştele… 

N-a fost greu să alegem, pentru că, în martie, când ne-am hotărât asupra datei de plecare, majoritatea hotelurilor ochite se aflau deja în stop-sales, ceea ce, în limbajul agenţiilor de turism, înseamnă că nu mai aveau locuri. Puteam opta pentru unul din două resort-uri de cinci stele all-inclusive recomandate. 

Noroc chior, bafta începătorului (vorbesc de prima vacanţă în calitate de tătic), numiţi-o cum vreţi, la sfârşitul lunii mai am ajuns într-un loc care a reuşit să ne confirme aşteptările. Unii mai cârcotaşi din grup au avut ceva de comentat despre camere – că ar fi prea mici (deşi, jur cu mâna pe inimă, erau în standardul unui hotel de cinci stele de lux), sau despre designul asiatic, cu motive florale şi simboluri zen (şi aici, e chestie de gust!).

Oaza de relaxare

Eram înconjuraţi de grădini tropicale îngrijite până la cel mai mic detaliu, 4.000 de metri pătraţi de piscine, iazuri cu lotuşi peste care săltau sprinten podeţe exotice, lebede plutind cu graţie într-un decor desprins din National Geographic, palmieri, pavilioane de lemn, destinate masajului, intimizate de perdele albe, şi o pădure de pini de toată frumuseţea… Însă vedeta locului era plaja cu nisip fin, scăldată de o apă nu foarte adâncă şi extrem de lină. 

Recunosc că nu am ieşit de foarte multe ori din hotel, plecasem din start cu ideea de vacanţă de relaxare. În primele zile am fost cuceriţi de facilităţile resort-ului şi am savurat la maximum (bine, atât cât te lasă un copil de un an şi câteva zile) senzaţia de răsfăţ. Am bifat de mai multe ori toboganele aqua-park-ului, destul de provocatoare, am vizitat cu regularitate barurile, ne-am făcut rezervare la restaurantul japonez, apoi la cel spaniol, şi ne-am introdus copilul în lumea petrecerilor pentru cei mici, poposind curioşi la mini-club.

Mirosul de iasomie al Antalyei

Când îndeletnicirile noastre au început să ni se pară monotone, am luat un taxi şi am pornit către Antalya, dorindu-ne foarte mult să-i revedem centrul vechi. 

După ce am trecut pe lângă Mardan, un stabiliment înconjurat de garduri poleite cu aur, am străbătut o pădurice de pini, la finalul căreia au început să se înşire, unul după altul, celebrele hoteluri all-inclusive care fac deliciul unui număr destul de mare de români. 

M-au distrat numele mai mult sau mai puţin ciudate (Kremlin, Titanic, Venetia Palace, Concorde, Delphin etc.) şi arhitecturile mai îndrăzneţe ori mai îndoielnice. Kaleici, centrul istoric pe care-l văzusem cu mai bine de 10 ani în urmă, n-a fost distrus de turismul de masă. Casele de lemn cu acoperişuri şi străzile înguste, pietruite, stau deasupra unui fost port roman. Multe clădiri adăpostesc restaurante şi hoteluri mici (ţin minte că în 1998 am plătit 14 dolari/noapte pentru o cameră imensă cu trei paturi), iar câteva alei sunt ocupate de bazarul turcesc. Mirosul de iasomie şi frumoasele tufe ciclam de boungavilea, împreună cu munţii Taurus, care se văd doar din anumite unghiuri, minaretele, vestigiile romane, greceşti, bizantine şi otomane întregesc atmosfera vechiului oraş. 

Experienţe de neratat

Shopping (foto). Cele mai mari bazaruri şi pieţe din zonă se află în centrul Antalyei, adică la 12 kilometri de staţiunea Lara. Aici poţi cumpăra haine confecţionate din piele sau din materiale naturale ca mătasea ori caşmirul, precum şi bijuterii din aur sau covoare lucrate manual, în manieră tradiţională.

image

Băile turceşti sau hamamul. Varianta orientală a băilor cu aburi, un răsfăţ pentru trup şi suflet, excelente mai ales pe timp de iarnă. Hotelurile din Lara sunt dotate cu SPA-uri moderne, unde te poţi bucura de o baie turcească autentică.

Viaţa de noapte. Dacă trebuie să decizi unde vei lua masa ori unde vei savura cel mai bun cocktail, în timp ce te distrezi pe ringul de dans, nu-ţi face griji, pentru că ai de unde alege! Lara este plină de hoteluri care oferă seri de clubbing. De asemenea, există nenumărate cluburi de noapte sau cafenele cu program prelungit unde răsună muzica tradiţională turcească. 

Mădălina Răcorean

Sejur de cinci stele, de la 499 de euro de persoană 

Un sejur în Lara, la Hotel Lara Family Club, de cinci stele, costă de la 499 de euro de persoană. Tariful include transport cu avionul, transferuri, şapte nopţi de cazare cu all inclusive şi asistenţă turistică. Hotelul urmează să se deschidă pentru sezonul de vară 2013 şi este situat într-un cadru natural spectaculos, unde nuanţele de verde se îmbină cu măiestrie cu albastrul pur al mării, oferind turiştilor peisaje încântătoare. Printre facilităţi se numără: şapte baruri, discotecă, restaurante à la carte, centru comercial, salon de coafură, centru de sănătate şi frumuseţe, jacuzzi, saună, baie turcească, terenuri de joacă interioare şi în aer liber, club pentru copii şi parcuri acvatice. Oferta este disponibilă la agenţia Christian Tour, www.christiantour.ro,  tel. 021-211.11.39. O altă opţiune pentru vacanţa de vară este Hotelul RixosLares, de cinci stele, care se mândreşte cu faptul de a fi cea dintâi locaţie din Lara, oferind o minunată privelişte atât asupra plajei unice, cât şi asupra grădinilor hotelului. Tariful este de la 635 de euro de persoană (valabil până la 28 februarie) pentru transport cu avionul, transferuri, şapte nopţi de cazare cu all exclusive - all inclusive, asistenţă turistică. Detalii pe www.besttourism.ro,  tel. 031-226.33.25.  

Locuri care merită să fie văzute

Plajele şi aqua-park-urile. Dacă vrei să te bucuri de soare şi să-ţi satisfaci pretenţiile de vacanţă, plajele din Lara sunt alegerea ideală. Te poţi aventura în Dedeman, unul dintre cele mai mari aqua-park-uri, unde toată familia va fi fericită să petreacă după-amiezi reuşite.

Munţii şi cascadele. Taurus se întinde paralel cu partea sudică a coastei turceşti şi este un minunat punct de atracţie pentru turistul iubitor de aventură. Poţi vizita cascadele Duden, aflate la doar câţiva kilometri de Lara Beach, despre care cei mai mulţi turişti au spus că sunt de-a dreptul spectaculoase. 

Ruinele istorice. Lara Beach se află la 12 kilometri de Antalya. Partea veche a oraşului te va purta înapoi în timp, în Epoca Bronzului. Nu rata excursiile în Antalya, la Canyon National Park sau la ruinele Amfiteatrului Roman, unde se află şi Templul lui Zeus.  

Portul vechi din Lara. Este un adevărat muzeu în aer liber, una dintre cele mai interesante zone ale staţiunii, animată de turişti care se plimbă. Din peisaj nu lipsesc magazinele şi boutique-urile ofertante. 

image

Ciprian Enea, în portul vechi din Lara

Preţuri

un prânz pentru două persoane – de la 20 de euro

o bere – de la 2 euro

o cafea – de la 2 euro

o sticlă cu apă (0,33 l) – de la 0,5 euro

un pachet de ţigări – 3,36 euro

biletul pentru transportul în comun – 0,74 euro

un km la taxi – de la 1,2 euro

închirierea unei maşini – de la 20 de euro/zi

Preţuri pentru excursii opţionale prin agenţii de turism:

Pamukkale – de la 51 de euro

Pamukkale şi Efes – de la 110 euro

oraşul Antalya şi croazieră – de la 40 de euro

Aqualand şi Delfinariu Antalya – de la 40 de euro

intrare la hamam – de la 25 de euro 

Side şi croazieră – de la 40 de euro

cină romantică pe iaht – de la 62 de euro 

discotecă pe iaht – de la 36 de euro 

rafting – de la 42 de euro

jeep safari – 33 de euro

Călătorii



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite