Cascada Cailor din Maramureș, un loc de poveste. Legenda sângeroasă care însoțește acest loc mirific

0
Publicat:

Cascada Cailor din Maramureș aduce zilnic, în sezonul cald, în jur de 200 de turiști. Nici nu e de mirare, având în vedere frumusețea spectaculoasă a locului și a faptul că este cea mai înaltă cascadă din țară. Mai mult, cei care o vizitează pot afla și legenda care însoțește acest loc unic.

Cascada cailor, Maramureș  FOTO Angela Sabău
Cascada cailor, Maramureș FOTO Angela Sabău

Despre Cascada Cailor din Maramureș există mai multe legende, însă una dintre ele s-a perpetuat de-a lungul vremii, fiind și cea mai impresionantă dintre toate. Se spune că Piatra Rea era un loc excelent pentru pășunat, acolo își duceau crescătorii de cai hergheliile.

Însă locul a fost găsit de urși, care au început să atace hergheliile. Aceștia, încolţiţi la marginea prăpastiei, au căzut în hău. Legenda spune că acea cascadă s-a format din lacrimile păstorilor care au plâns după animalele pierdute.

În plus, pe lângă cascada care a primit acest nume, toată zona este denumită după aceste evenimente păstrate în folclorul local: Muntele Cailor, Podul Cailor sau Izvorul Cailor, toate sunt denumiri din zona văii pe care s-a format cascada.

Legendele celei mai înalte cascade din țară

Într-o noapte în care o furtună mostruoasă a pus stăpânire pe întreg cerul, în care tuna și fulgera, ursul a ieșit din nou înfometat, iar caii fiind speriați de atacul animalului, dar și de zgomotele și luminile puternice ale cerului, au încercat să fugă căzând în prăpastia periculoasă. Oamenii spun că în acea noapte au pierdut undeva la 15 cai, iar în urma nenorocirii au decis să numească cascada, Cascada Cailor. Locul este, fără doar și poate, un loc plin de magie, caii fiind de altfel animale ce inspiră curaj, grație și viteză”, scrie Claudiu Iușan, biolog la Parcul Național Munții Rodnei.

Cascada Cailor se află la o altitudine de peste 1.300 de metri și apa cade de la o înălțime de peste 90 de metri, fiind alimentată de un circ glaciar care se scurge peste Podul Cailor. Este un abrupt calcaros ce cade în mai multe trepte, dând naștere la ceea ce este azi cea mai înaltă  cascadă din România.

Trasee de dificultate medie

Cel mai bun moment pentru a vizita cascada este, conform specialiștilor, primăvara, deoarece debitul apei este mai mare și oferă un real spectacol privitorului.

Cascada Cailor, situată în parcul Naţional Munţii Rodnei, este formată practic într-o căldare glaciară extinsă a vârfurilor Pietrosul Rodnei şi Piatra Albă.

Apa ce rezultă din topirea zăpezilor se acumulează în circul glaciar și de pe versantul abrupt al Rezervației Piatra Rea, apa se prăvălește formând căderea de apă spectaculoasă. Apa cade în trei trepte succesive, una de 40 de metri, alta de 20 și apoi încă una tot de aproximativ 40 de metri.

La Cascada Cailor se ajunge de la Borșa, pe două căi. Cea mai simplă și folosită de cei mai mulți turiști este cu telescaunul, care pleacă din stațiune și traseul durează circa 15 minute. Apoi încă aproximativ 15 minute pe jos, într-un ritm lejer. Traseul nu este dificil, putând fi parcurs și de către persoane fără prea multă pregătire fizică.

Cealaltă posibilitate este pe un traseu turistic de aproximativ o oră și jumătate, de dificultate medie.

Călătorii



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite