17 lucruri fascinante despre România, în viziunea unui expert în turism de la „The Telegraph“ FOTO
0Jurnalistul Oliver Smith, specializat în turism, a publicat în „The Telegraph“ o listă cu lucruri fascinante şi mai puţin cunoscute despre România. Vă prezentăm în continuare ce l-a cucerit, dar şi ce l-a intrigat şi l-a contrariat pe editorul publicaţiei britanice.
Într-un articol cu titlul „17 lucruri fascinante pe care nu le ştiai despre România“, jurnalistul „The Telegraph“ enumeră câteva dintre cele mai frumoase zone şi obiective turistice din ţara noastră, dar şi aspecte pe care le consideră bizare.
Jurnalistul începe prin a evidenţia măreţia Palatului Parlamentului, prezentând o serie de detalii legate de construcţie, şi punctează faptul că multe dintre încăperile clădirii nu sunt folosite, iar factura la căldură este uriaşă. Britanicul continuă prin a lăuda Transfăgărăşanul, citându-l pe Jeremy Clarkson, care l-a declarat „cel mai frumos drum din lume“, dar şi librăria Cărtureşti Carusel, pe care o consideră printre cele mai drăguţe din lume.
De asemenea, Oliver Smith se declară impresionat de reţeaua feroviară, bisericile spectaculoase şi, evident, viteza internetului, făcând chiar şi o comparaţie cu cea din Marea Britanie.
Editorul aminteşte de marii inventatori ai României şi de scandalul iscat în jurul filmărilor pentru „Borat“, al lui Sacha Baron Cohen, în satul dâmboviţean Glod. Pe de altă parte, în listă se regăsesc şi detalii considerate uşor ciudate, cum ar fi diverse recorduri.
Vă prezentăm în continuare lista publicată pe site-ul publicaţiei „The Telegraph“
România are cea mai solidă clădire din lume
Palatul Parlamentului, a cărui construcţie a început în ultimii ani ai domniei lui Nicolae Ceauşescu şi care a fost finalizată în 1996, la şapte ani după moartea dictatorului, are o lungime de 240 de metri, o lăţime de 270 de metri, o înălţime de 86 de metri (12 etaje) şi a costat uluitoarea sumă de 3 miliarde de euro.
Şi celelalte cifre sunt remarcabile, mai notează publicaţia britanică. Peste 100.000 de persoane au lucrat la clădirea care are 1.100 de încăperi, majoritatea fiind goale, şi o factură de încălzire anuală de 6 milioane de dolari, echivalentă cu cea a unui oraş mic. Există opt niveluri subterane, precum şi un buncăr nuclear legat de alte clădiri guvernamentale prin tuneluri lungi de 20 de kilometri.
Totul se întinde pe o suprafaţă de 365.000 de metri pătraţi, fiind depăşit doar de Pentagon în ceea ce priveşte clădirile administrative, şi are un volum de 2.55 de milioane de metri cubi, lăsând o umbră mai mare decât cea a Marii Piradime din Giza.
În interior veţi găsti 3.500 de tone de cristal şi 480 de candelabre, în timp ce 700.000 de tone de oţel şi bronz au fost folosite pentru uşile şi ferestrele monumentale. Guinness World Records a desemnat Palatul Parlamentului din Bucureşti drept cea mai solidă clădire de pe planetă.
Şi cel mai frumos drum din lume
FOTO 123RF
În căutarea „celui mai bun drum din lume“, Jeremy Clarkson a declarat că l-a descoperit în inima României, sub forma autostrăzii Transfăgărăşan. Indiferent de modul în care îl priveşti, este o operă de inginerie extraordinară: o întindere de asfalt împachetată cu tuneluri, viaducte şi poduri şi care îţi solicită aptitudinea de a face faţă serpentinelor care îţi taie respiraţia. Acest drum a fost o altă creaţie a lui Ceauşescu. El a vrut să se asigure că în cazul unei invazii sovietice există o cale rapidă de a scăpa prin trecerile montane strategice şi pitoreşti ale Carpaţilor Meridionali, scrie Oliver Smith.
Românilor le place să consume alcool
România este pe locul cinci în topul ţărilor în care cei mai mulţi cetăţeni consumă alcool, fiind depăşită de alte state est-europene precum Belarus, Rusia, Moldova şi Lituania. În medie, românii consumă anual 14,4 litri de alcool pur. Pe de altă parte, România se situează pe poziţia 16 când vine vorba de consumul de vin, ceea ce nu este o surpriză având în vedere că este unul dintre cei mai mari producători de vinuri din lume, şi pe poziţia 10 la consumul de bere.
În România puteţi admira cel mai mare mamifer din Europa
FOTO NatureColors - Fotolia
Cântărind 1.400 de kilograme, bizonul european a fost aproape exterminat, însă în ultimii ani a fost reintrodus în mai multe ţări din Europa de Est, inclusiv în România. „Am întâlnit o cireadă într-o pădure în apropierea satului Armeniş, în zona Ţarcu din Munţii Carpaţi“, scria Mark Stratton în 2014 tot pentru „The Telegraph“. Totodată, România are cea mai mare populaţie de urşi bruni din Europa.
Este casa reală a lui Borat
În filmul lui Sascha Baron Cohen, scenele în care este prezentat oraşul natal al lui Borat au fost filmate în satul Glod din România, localnicii de etnie romă fiind angajaţi ca figuranţi. Aceştia însă au intentat ulterior un proces, fără succes însă, susţinând că nu au ştiut care era subiectul filmului.
Alte filme în care apar scene turnate în România sunt „Cold Mountain“ şi „Anaconda III“, cu David Hasselhoff.
Bucureştiul are una dintre cele mai frumoase librării din lume
FOTO Alamy
Librăria Cărtureşti Carusel a fost inagurată în anul 2015 într-o clădire restaurată din secolul al XIX-lea. Aceasta conţine peste 10.000 de cărţi, 5.000 de albume şi DVD-uri, dar şi un bistro la ultimul etaj.
Reţeaua 4G este invidiată de toată lumea
România este unul dintre cele mai bune locuri din lume când vine vorba de viteza 4G, ocupând un impresionat loc 4 din 78 de naţiuni, potrivit OpenSignal. Utilizatorii din ţară se bucură de o viteză de 35,61 Mbps, în medie, comparativ cu doar 21,16 Mbps în Marea Britanie.
Reţeaua feroviară este impresionantă
Reţeaua de 22,298 de kilometri a României este a 15-a cea mai extinsă de pe Pământ, deşi este a 81-a cea mai mare ţară ca suprafaţă totală.
Arcul de Triumf
Cine are nevoie de Paris? Bucureştiul are propriul său monument.
Şi o replică la Muntele Rushmore
FOTO Oana Laura Precup Instagram
Această sculptură, pe un izvor stâncos de pe râul Porţile de Gier ale Dunării, a fost făcută în perioada 1994-2004 şi îl înfăţişează pe Decebal, ultimul rege al Daciei, care luptă împotriva Imperiului Roman.
De asemenea, bate semnul Hollywood-ului
Braşov şi Râşnov au depăşit Los Angelesul.
În mod surprinzător este locul în care s-a născut cafeaua bună
Francesco Illy, fondatorul companiei de prăjire a cafelei italiene, s-a născut de fapt în Timişoara. Ulterior s-a mutat la Viena, apoi în oraşul italian Trieste. Nu a fost inclus pe lista celor mai mari români din 2006, unde s-au regăsit nume precum Ştefan cel Mare, Nadia Comăneci şi Gheorghe Hagi.
România are cel mai lung steag din lume
Un steag de cinci tone, care are o lungime de 330 de metri, o lăţime de 220 de metri şi pentru care s-au folosit 44 de kilometri de aţă a fost lansat în România în 2013.
Se poate lăuda cu alte câteva recorduri ciudate
Tot România este responsabilă pentru cel mai lung cârnat din lume – 62.745 kilometri şi o greutate de 45 de tone. De asemenea, Guinness World Records a recunoscut că la Festivalul Castanelor din Baia Mare a fost făcut cel mai mare vas de gulaş (7.200 de litri), dar şi că firma românească ING Asigurări de Viaţă a tipărit cel mai mare document legal din lume (9x6).
Românii au inventat o mulţime de lucruri
Nicolae Paulescu a descoperit insulina (deşi doi cercetători canadieni au primit Premiul Nobel în 1923 pentru studiul hormonilor), Henri Coandă a fost creditat cu inventarea motorului cu reacţie modern şi Petrache Poenaru a creat stiloul. Ţara are patru laureaţi ai premiului Nobel: George Emil Palade (Medicină), Elie Weisel (Pace), Herta Muller (Literatură) şi Ştefan Hell (Chimie).
Bisericile sunt spectaculoase
România are şapte situri în Patrimoniul Mondial UNESCO, inclusiv cele opt biserici din nordul Moldovei, împodobite cu fresce minunate (Mănăstirea Voroneţ e cunoscută drept Capela Sixtină a României), şi bisericile din lemn din Maramureş, inclusiv Săpânţa, despre care se crede că este cea mai înaltă biserică de lemn din lume.
Un cimitir foarte ciudat
Cimitirul Vesel din Săpânţa evită memoriile sumbre în favoarea pietrelor de mormânt colorate.