Scurt istoric al omletei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

A devenit aproape sinonimă cu micul dejun, iar combinaţiile în care poate fi preparată sunt nenumărate. Pe vremuri era însă considerată o reţetă specială, nu doar un preparat banal, fiind destinată doar meselor alese.

Mic istoric

Termenul „omlette“ provine din franţuzescul „lemelle“, devenit ulerior „lamelle“, cu sensul de lamă foarte fină. De aici s-a format cuvântul „omlette“, sub influenţa latinescului „ovum“ care se datorează comparării omletei cu o lamă, datorită formei sale.

Prima versiune a omletei pare să îşi aibă originea în Persia Antică, însă există şi alte popoare care aveau propria modalitate de a o prepara. În Marea Britanie există chiar o reţetă care datează din secolul al XIV-lea, realizată dintr-un amestec de ouă şi ierburi aromatice mărunţite, gătite în vase cu unt.

O altă reţeta din Franţa datând din aceeaşi perioadă are detaliat şi modul de preparare, ce presupune amestecarea ouălor bătute cu ghimbir şi diverse condimente, aluatul obţinut gătindu-se într-o tigaie în ulei încins sau unt.

Cum se pregăteşte omleta în diverse zone ale lumii

Omleta japoneză Tamagoyaki

În Japonia omleta este un preparat foarte îndrăgit, motiv de mândrie naţională. Acesta arată mai debrabă ca o ruladă, fiind umplută cu diverse garnituri. Ouăle se bat cu bulion, sos de soia şi alte condimente preferate, fiind prăjită în mod repetat pe ambele părţi şi tăiată în ruloruri.

Citeşte mai mult pe clickpoftabuna.ro

Bucătărie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite