7 metode psihologice prin care poţi influenţa oamenii: tehnica celebră folosită de Benjamin Franklin
0Oamenii de ştiinţă au testat unele dintre cele mai vechi metode de manipulare, confirmând faptul că folosirea acestora creşte şansele de câştigare a încrederii celor din jur.
Pentru a câştiga încrederea celor din jur, multe persoane au învăţat să se folosească de cele mai vechi trucuri psihologice. Testate în studii de specialitate, tehnicile s-au dovedit a avea o influenţă nebănuită, scrie themindsjournal.com
Metoda Benjamin Franklin
Legenda spune că Benjamin Franklin a vrut să câştige încrederea unui om care nu-l plăcea. El i-a cerut împrumut o carte rară, la înapoierea acesteia mulţumindu-i cu mare graţie şi arătându-se extrem de recunoscător. Ca rezultat, bărbatul, care înainte nu îl plăcea, i-a devenit bun prieten. Oamenii de ştiinţă cred că această tehnică funcţionează pentru că persoana care face respectiva favoare se simte măgulită şi începe să creadă că meriţi ajutorul său.
Ţinteşte sus: cere mai mult decât te aştepţi să primeşti
Atunci când doreşti să obţii ceva, începe prin a cere mai mult, variantă ce va fi probabil respinsă. Apoi cere ceva mai puţin, adică lucrul pe care l-ai dorit la început. Persoana respectivă se va simţi rău pentru că te-a refuzat prima dată, chiar dacă nu era rezonabilă cererea ta, şi se va simţi obligată să te ajute. Oamenii de ştiinţă au testat acest principiu şi au constatat că funcţionează în cele mai multe cazuri.
Reţineţi numele oamenilor din jur
Dale Carnegie, autorul cărţii „Cum să îţi faci prieteni şi să devii influent“, este de părere că folosirea numelui celui căruia i te adresezi este extrem de importantă. Acesta spune că numele unei persoane este cel mai dulce sunet pentru aceasta. Numele este partea centrală a identităţii noastre, iar auzirea acestuia ne face mult mai înclinaţi să simţim o conexiune cu persoana care l-a pronunţat.
Oglindeşte comportamentul interlocutorului
Oamenii cu această abilitate sunt consideraţi a fi cameleoni. Ei încearcă să câştige încrederea celor din jur prin copierea comportamentului acestora. Cercetătorii au studiat tehnica şi au constatat că dă rezultate. Aceştia sunt de părere că metoda îi face pe oameni să se simtă validaţi, le creşte stima de sine, devenind mai încrezători în persoana din faţa lor.
Cere favoruri unei persoane în momentul în care aceasta este obosită
Când cineva este obosit devine mult mai sensibil la tot ceea ce i se spune, fie că este vorba de o declaraţie sau o cerere. Motivul este acela că atunci când suntem obosiţi, nivelul de energie mintală scade. Este posibil să nu primeşti un răspuns concret, decizia să fie amânată pentru a doua zi, însă deoarece oamenii tind să-şi ţină cuvântul, psihiologic vor fi tentaţi să accepte ceea ce le-ai cerut.
Repetă ceea ce auzi, oferind o confirmare interlocutorului
Una dintre cele mai uşoare modalităţi în care îi poţi influenţa pe cei din jur este empatia. O metodă eficientă prin care poţi face acest lucru este repetarea a ceea ce aceştia spun. Studiile au aratat că atunci când terapeuţii s-au folosit de ascultarea reflexivă, oamenii şi-au exprimat mult mai uşor emoţiile şi au relaţionat mai bine.
Dă din cap, aprobând ideile exprimate de persoana căreia vrei să îi câştigi încrederea
Oamenii de ştiinţă au descoperit că atunci când oamenii dau din cap în timp ce ascultă ceva sunt mai susceptibili să fie de acord cu ce aud. De asemenea, este firesc ca interlocutorul să facă acelaşi lucru. Este de înţeles, deoarece oamenii practică imitarea gesturilor, în special cele pe care le consideră pozitive. Deci, dacă vrei să fii foarte convingător, dă din cap în mod regulat pe tot parcursul conversaţiei. Interlocutorul va începe să îţi imite gestul şi să fie de acord cu ceea ce spui.