Sudanul de Sud a intrat în fotbalul mare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ţara şi-a câştigat independenţa la 9 iulie 2011, iar prima grijă a conducătorilor a fost să-şi facă o echipă naţională de fotbal pentru a putea disputa un meci amical. Tricourile pentru această partidă au fost cumpărate din magazinele din Dubai şi din Uganda, iar „Sudanul de Sud“ a fost imprimat pe spate cu ajutorul unui fier de călcat.

După decenii sângeroase cauzate de războiul civil, Sudanul de Sud a reuşit să se rupă de Sudan şi să devină o naţiune de sine stătătoare. O ţară nouă trebuie să rezolve o mulţime de probleme, cum ar fi să aibă o Constituţie, să bată monedă, să elibereze paşapoarte sau timbre. Dar pentru Sudanul de Sud nu acestea au fost importante. Primul lucru pe care l-au făcut conducătorii ţării a fost să-şi înfiinţeze o echipă naţională de fotbal pentru a putea juca un meci amical cu FC Tusker (prima divizie din Kenya). Meciul a avut loc la Juba şi s-a încheiat cu victoria oaspeţilor, scor 3-1.

Spectatorii s-au înghesuit pe arena din Juba pentru a vedea primul meci de fotbal al naţionalei

image

Scorul a fost prea puţin important în comparaţie cu faptul că foarte mulţi oameni au venit la stadion să-şi încurajeze favoriţii şi să asculte, în premieră, Imnul naţional. „Ceea ce contează este contribuţia fotbalului la temelia noului stat. Am reuşim să strângem la un loc foarte multe triburi, mai exact 64.", a spus Makuac Teny, ministrul Sportului, care are ca obiectiv imediat afilierea federaţiei la FIFA.

Singurul stranier a venit din India

Selecţionerul Malesh Soro a avut mari probleme în a încropi un prim „11". Atacantul James Joseph, care joacă la Goa (India) a fost primul care a răspuns la apel. Şi-a plătit singur avionul spre Juba şi, alături de alţi jucători locali, a intrat într-un cantonament de 10 zile.

Pentru primul lor meci, fotbaliştii au avut pregătite două seturi de tricouri: unul roşu şi altul alb cu verde. „Au fost cumpărate unul din Dubai şi celălalt din Uganda, iar numele „Sudanul de Sud", pe spate, a fost imprimat cu ajutorul unui fier de călcat", a povestit Malesh Soro, Până la urmă, elevii lui Soro au evoluat în tricourile alb cu verde. Partida cu FC Tusker a avut loc pe o arenă ce avea numai 1.600 de locuri pe scaune, dar „multe alte sute de persoane au văzut meciul din picioare", după cum s-a exprimat un oficial federal.

Primul meci al Sudanului de Sud a fost împotriva kenyenilor de la FC Tusker



Este una dintre cele mai sărace ţări

image



Sudanul de Sud, una dintre cele mai sărace ţări din lume, este localizat în estul Africii. Ţara are o suprafaţă de 619.745 de kilometri pătraţi şi o populaţie de 8,3 milioane de locuitori, iar capitala este la Juba. Şi-a câştigat independenţa la 9 iulie 2011, după două războaie civile ce au durat, împreună, 39 de ani. Sudanul de Sud este ţara cu cel mai înalt grad de mortalitate în rândul mamelor şi cu cel mai înalt grad de analfabetism în rândul femeilor. Deşi este o ţară bogată în resurse naturale, îndeletnicirea principală a localnicilor este agricultura.

Au jucători de baschet în NBA

image



În mod incredibil, poate, Sudanul de Sud a dat câţiva baschetbalişti de valoare, care au evoluat sau încă evoluează în NBA. În momentul de faţă, Luol Deng (foto) joacă pentru Chicago Bulls, în timp ce Ater Majok este în lotul celor de la Los Angeles Lakers. Drumul a fost deschis însă de Manute Bol, unul dintre cei mai înalţi baschetbalişti care au evoluat vreodată în NBA, care a jucat, printre altele, pentru Washington Bullet şi Miami Heat. Echipa naţională de baschet a jucat primul meci oficial la 10 iulie 2011, la Juba, cu Uganda, iar acum îşi face planuri pentru a se califica la Jocurile Olimpice din 2016.

image
Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite