Şase motive să plece Dumitru Dragomir de la şefia Ligii Profesioniste de Fotbal

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dumitru Dragomir, preşedintele Ligii Profesioniste de Fotbal FOTO Mediafax
Dumitru Dragomir, preşedintele Ligii Profesioniste de Fotbal FOTO Mediafax

Săptămâna aceasta sunt programate alegeri la Liga Profesionistă de Fotbal, unde Gino Iorgulescu vrea locul lui Dumitru Dragomir, un preşedinte cu destule „bube” în activitate.

Dumitru Dragomir conduce Liga Profesionistă de Fotbal din 1996, iar din 1997 acest for se ocupă de organizarea primului eşalon fotbalistic din România. Într-un moment în care nu se aştepta, Mitică are parte de un concurent serios, Gino Iorgulescu, care a mai încercat o dată să-i ia scaunul, în 2005. 

Gino Iorgulescu vrea transparenţă la alegerile pentru preşedinţia Ligii Profesioniste de Fotbal, de joi  

Atunci politicul a fost cel care l-a salvat pe Dragomir, Viorel Hrebenciuc şi Adrian Năstase intervenind la cluburi pentru ca şeful LPF să-şi păstreze postul. În acest moment există tot mai multe voci care pretind că situaţa s-a schimbat şi că Dumitru Dragomir va pierde alegerile de pe 14 noiembrie. Sunt destule capete de acuzare împotriva sa şi cel puţin şase motive întemeiate pentru ca fotbalul românesc să intre într-o altă eră.

E un preşedinte cercetat penal

Dragomir a avut probleme cu legea imediat după Revoluţie, când a stat închis în arest timp de câteva luni, dar apoi a fost achitat. În acest moment el este cercetat penal de DNA pentru abuz în serviciu în cazul dezafilierii Universităţii Craiova. Un alt dosar în care este implicat Dragomir este „cazul Lobonţ”, în care şeful LPF, alături de alţi oficiali ai fotbalului nostru, e acuzat că a favorizat Rapidul în defavoarea Corvinului şi că s-ar fi creeat un prejudiciu de 800.000 de euro.

A dat comision unei firme suspecte

Se spune că cea mai mare victorie a lui Dumitru Dragomir este obţinerea unei sume colosale din drepturile tv, vândute pe trei ani către RCS RDS. În această ecuaţie apare însă o firmă, care a negociat contractul şi care a primit un comision de 5% din valoarea acestuia. Şefii cluburilor susţin că ei nu au aprobat implicarea unei alte firme şi că negocierile puteau fi făcute direct. Suspiciunile se îndreaptă către o legătură între Dragomir şi proprietarul acestei firme, şeful LPF fiind bănuit că ar fi „scurs” o parte din bani în conturile sale.

Şi-a luat „dreptul” de la RCS RDS

La doi ani după semnarea contractului cu RCS RDS, a ieşit la iveală un alt contract prin care reţeaua de comunicaţii a plătit o sumă uriaşă, 1,7 milioane de euro, pentru a-şi face reclamă într –un centru de evenimente care aparţine şefului LPF. Contractul s-a făcut la un an după ce, în 2008, RCS RDS a câştigat, surprinzător pentru piaţă, licitaţia drepturilor tv pentru meciurile din Liga I. „A fost un contract între două societăţi, nu ceva în nume personal”, s-a apărat Dragomir.

Decizii întoarse de TAS

Nu a existat sezon competiţional în care fotbalul românesc să nu ajungă, cel puţin cu un caz la Tribunalul de Arbitraj Sportiv de la Lausaunne. Cea mai ruşinoasă situaţie s-a petrecut anul acesta, când Liga I a început cu Rapid şi după două etape în locul giuleştenilor a fost cooptată Concordia Chiajna. Momentul de apogeu al acestui caz a fost încercarea lui Dragomir de a forma un campionat cu 20 de echipe pentru ca toată lumea să fie mulţumită, variantă respinsă ferm de cluburi.

Lipsa relaţiilor internaţionale

De-a lungul mandatelor lui Dragomir, Liga n-a reuşit să-şi creeze un sistem de relaţii internaţionale solid şi n-are nicio colaborare cu niciun for similar din ţările puternice ale lumii. Nici Mitică, dar nici colaboratorii săi nu participă la vreo întrunire internaţională, prezenţa Ligii în afara graniţelor ţării fiind practic inexistentă.

Interes zero pentru copii şi juniori

Liga n-a sprijinit şi n-a încurajat cluburile pentru susţinerea activităţii la copii şi juniori. Campionatul de tineret-rezerve a dispărut complet, Cupa Ligii nu există, iar o selecţionată a Ligii nici atât. Practic, exceptând echipele din Liga I, LPF n-a încercat să se implice în vreun proiect de dezvoltare al fotbalului românesc, limitându-se să păstorească doar o competiţie cu o valoare adesea îndoielnică.

Are şi două bile albe

Cea mai mare realizare a lui Dragomir este vânzarea drepturilor tv pe o sumă uriaşă, 100 de milioane de euro, ceea ce a adus bani frumoşi cluburilor, mai mult de jumătate din Liga I supravieţuind în primul rând din aceste fonduri. Al doilea punct pozitiv este construirea unui sediu modern pentru forul pe care îl conduce, sediu care pare totuşi mult prea mare în raport cu activitatea care se desfăşoară în el. 

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite