Operațiunea Cupa Mondială. FRF încearcă din răsputeri să schimbe decizia UEFA și meciul cu Bosnia să se joace cu spectatori

0
Publicat:

România jubilează după ce sorții i-au scos în cale adversari abordabili în cursa pentru calificarea la CM 2026. Tricolorii au avut parte de o tragere la sorți extrem de blândă, urmând să joace în gupa preliminară H a Cupei Mondială din 2026, găzduită de SUA, Canada și Mexic, alături de Austria, Bosnia-Herțegovina, Cipru și San Marino.

Răzvan Burleanu și Mircea Lucescu au ca obiectiv Cupa Mondială din 2026. Foto Inquam Photos
Răzvan Burleanu și Mircea Lucescu au ca obiectiv Cupa Mondială din 2026. Foto Inquam Photos

Chiar dacă reacțiile selecționerului Mircea Lucescu și ale jucătorilor au fost temperate, totuși România a avut noroc și numai privind prin prisma faptului că, din lista capilor de serie, țara noastră a evitat una dintre „sperietoarele“ Europei: Germania, Franța, Spania, Anglia, Portugalia, Olanda, Belgia, Italia, Croația, Elveția sau Danemarca și s-a ales cu Austria, o echipă foarte puternică, dar nu de nivelul celorlalte.

Iar din urna a treia valorică a ieșit Bosnia, alte variante fiind nume parcă mai mari, ca Scoția, Slovenia, Irlanda, Albania sau Macedonia de Nord. Dacă din ultima urnă valorică doar Republica Moldova ar fi fost mai periculoasă, în schimb, din a 4-a sorții ne-au scos în cale selecționata Ciprului, echipă pe care am bătut-o lejer în recenta ediție a Ligii Națiunilor (3-0 și 4-1). Alte variante ar fi fost formații mai periculoase, ca Bulgaria, Belarus, Kosovo, Kazahstan, Azerbaidjan sau Lituania, ultima chiuindu-ne teribil în acest an în ambele manșe din Nations League.

Debut contra Bosniei, fără spectatori

Naționala lui Mircea Lucescu va debuta în calificări pe 21 martie, împotriva unei contracandidate la prima poziție, Bosnia-Herțegovina. Cum partida este extrem de importantă, dând practic direcția pe care o vor lua România și Bosnia în calificări, FRF a anunțat că va face toate demersurile pentru a anula decizia UEFA ca meciul să se dispute cu porțile închise. Mai ales că penalizarea dictată de forul continental a venit nedrept, după întâlnirea cu scântei cu Kosovo, din ultima etapă a Ligii Națiunilor. Atunci, adversarii s-au retras de pe teren, invocând scandări rasiste care nu au existat.

Se așteaptă decizia de la TAS

„Stați să vedem (n.r - dacă România – Bosnia se va disputa fără spectatori). Deocamdată se discută la TAS care e situația. Din discuțiile avute acolo cu oamenii din conducerea UEFA, mi-au spus că și-au dat seama că cei din Kosovo au folosit acest meci pentru a-și rezolva o problemă politică, ceea ce nu este corect și nu este fair-play absolut deloc.

Să vedem la TAS. Sunt speranțe, sigur. Nu ar fi plăcut să începem fără suporteri. Avem nevoie de suporteri, de stadion arhiplin, de entuziasm. Trebuie menținut entuziasmul față de echipa națională, iar pe fondul acestui entuziasm trebuie să mergem mai departe“, a spus Mircea Lucescu, la revenirea în țară de la tragerea la sorți de la Zürich.

Optimism în privința calificării la CM 2026

Până atunci, în fotbalul românesc domnește optimismul că naționala va ajunge la Mondiale după o pauză de 28 de ani. Cele mai multe voci, în frunte cu cea a lui Gică Popescu, susțin că tricolorii nu au cum să rateze această șansă, având în vedere adversarii pe care îi vom întâlni.

La rândul său, Gică Hagi a fost mai ponderat, dar privește cu optimism campania de calificare: „Aceasta de acum este Generația de Suflet, care a unit suporterii și ne-a scos în stradă. Au crescut, nu mai sunt copiii ăia de 19-20, sunt maturi, au o personalitate și știu ce fac. Trebuie să le dăm încredere în continuare. La națională, la fiecare meci o iei de la capăt și trebuie să demonstrezi cât de bun ești. Așa că oricine vine trebuie să dea maximum!“, a explicat Hagi.

Sistemul de calificare la CM 2026

Cele douăsprezece câștigătoare ale grupelor se vor califica direct la Cupa Mondială 2026, organizată în premieră cu 48 de echipe. Celelalte 4 locuri europene disponibile vor fi decise printr-un sistem de playoff, la care vor lua parte 16 formații: cele 12 clasate pe locul al doilea în grupe, plus cel mai bine clasate 4 câștigătoare de grupă din Liga Națiunilor care nu s-au calificat deja direct prin preliminarii. În cazul nefericit în care România nu va ocupa locul 1 sau locul 2 în grupa preliminară a CM 2026, ea va ajunge în play-off, după ce și-a câștigat grupa din Liga Națiunilor cu 6 victorii din 6 partide.

Programul Grupei H din preliminariile Campionatului Mondial din 2026

21 martie 2025

Cipru – San Marino (21.45), România – Bosnia și Herțegovina (21.45)

24 martie 2025

Bosnia și Herțegovina – Cipru (21.45), San Marino – România (21.45)

7 iunie 2025

Bosnia și Herțegovina – San Marino (ora 16.00), Austria – România (21.45)

10 iunie 2025

România – Cipru (21.45), San Marino – Austria (21.45)

6 septembrie 2025

Austria – Cipru (21.45), San Marino – Bosnia și Herțegovina (21.45)

9 septembrie 2025

Bosnia și Herțegovina – Austria (21.45), Cipru – România (21.45)

9 octombrie 2025

Austria – San Marino (21.45), Cipru – Bosnia și Herțegovina (21.45)

12 octombrie 2025

San Marino – Cipru (16.00), România – Austria (21.45)

15 noiembrie 2025

Cipru – Austria (19.00), Bosnia și Herțegovina – România (21.45)

18 noiembrie 2025

Austria – Bosnia și Herțegovina (21.45), România – San Marino (21.45)

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite