Naţionala României la Campionatul Mondial: repere istorice din anii '30 şi până în prezent

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Gheorghe Hagi, la Campionatul Mondial din 1994. FOTO Mediafax
Gheorghe Hagi, la Campionatul Mondial din 1994. FOTO Mediafax

Selecţionerul Victor Piţurcă are o misiune grea, după ce naţionala României nu s-a mai calificat de 14 ani la Campionatele Mondiale.

La mai puţin de o lună de la startul preliminariilor, naţionala României este pe punctul de a lua startul stagiului de pregătire pentru preliminariile Campionatului Mondial. În ciuda parcursului recent, când ţara noastră nu a avut rezultate la competiţiile importante, echipa are avantajul istoric de partea ei.

România este una dintre cele patru ţări care au participat la primele trei Campionate Mondiale de Fotbal, alături de Brazilia, Franţa şi Belgia. Apogeul naţionalei a fost în 1994, când Hagi, căpitanul tricolorilor, şi-a dus echipa în sferturile de finală, învingând Argentina cu scorul de 3-2, dar pierzând în faţa Suediei, la penalty-uri.

Anii 2000 au adus o perioadă nefastă echipei naţionale, care a ratat calificările Campionatelor Mondiale din 2002, 2006 şi 2010.

Singurul antrenor străin al României, într-un secol fotbalistic

Primul meci al reprezentativei României a avut loc în 1922, împotriva Iugoslaviei. Atunci, tricolorii s-au impus cu 2-1, sub antrenoriatul lui Teofil Moraru.

În 1930, România s-a înscris la Campionatul Mondial, competiţie proaspăt înfiinţată, desfăşurată în Uruguay. Peste patru ani, ţara noastra a reuşit a doua calificare, după o victorie în barajul cu Iugoslavia. Turneul final a fost organizat în Italia, unde echipa noastră a pierdut disputa cu Cehoslovacia, sub antrenoriatul lui Josef Uridil, singurul tehnician străin al naţionalei României.

Mondialul din 1938 trebuia să aducă faţă în faţă România cu Egipt, dar africanii şi-au anulat participarea, în ultimul moment. Astfel, tricolorii se califică în al treilea turneu final consecutiv

Trei decenii negre pentru România

După 1938, timp de opt Campionate Mondiale, echipa naţionalei nu a trecut de preliminariile competiţiei. Momentul celebru din 1970 a schimbat cursul lucrurilor, când România a fost repartizată în grupă cu Anglia (campioană mondială), Brazilia (favorită la victorie) şi Cehoslovacia. Echipa lui Pele a pus beţe în roate reprezentativei noastre şi a învins-o cu 3-2, iar România a fost eliminată.

În 1990, România revenea la un Mondial după 20 de ani. Sub antrenoriatul lui Emerich Ienei, tricolorii scriau istoria fotbalului românesc. Gheorghe Hagi, Florin Răducioiu, Ilie Dumitrescu, Marius Lăcătuş, sunt doar câteva nume emblematice pentru acel turneu final.

Cu toate că Mondialul din 1994 părea departe de România, reprezentativa noastră, cu Anghel Iordănescu pe post de tehnician, tricolorii au ajuns la turneul final din SUA. Atunci, echipa noastră a înfruntat-o pe Columbia, în faţa căreia a câştigat cu 3-1, după un meci emblematic. După un eşec în faţa Elveţiei (4-1) şi un succes în faţa Statelor Unite, România a ajuns în optimile de finală. Aici, tricolorii au câştigat cu scorul de 3-2, în faţa Argentinei. De la sud-americani a lipsit Maradona, suspendat pentru consum de droguri. Drumul României a fost blocat de Suedia, în faţa căreia echipa lui Iordănescu a pierdut la loviturile de departajare.

Ultima prezenţă la masa „mondialilor”

În 1998, România a fost cap de serie la tragerea la sorţi. În ciuda avantajului aparent, tricolorii au fost în grupă cu Tunisia, Anglia şi Columbia. Echipa condusă de acelaşi Anghel Iordănescu a trecut de grupe, dar s-a blocat în optimile de finală. Aici, Croaţia s-a impus la limită, scor 1-0.

Din 2002, a început seria ratărilor pentru România, la Campionatele Mondiale. La 10 ani de la începutul perioadei de secetă, naţionala antrenată de Piţurcă este provocată să schimbe lucrurile. România face parte din Grupa D, în cadrul preliminariilor Campionatului Mondial, alături de Olanda, Turcia, Ungaria, Estonia şi Andorra.

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite