INTERVIU Otilia Bădescu: „Româncele sunt cele mai bune din Europa la tenis de masă“. De ce nu poate România să naturalizeze jucătoare asiatice?

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Otilia Bădescu, fostî campioană europeană la tenis de masă, a dezvăluit suma pe care o plătesc ţările din Occident pentru a avea în echipele naţionale de tenis de masă jucătoare asiatice.

În ultimii ani, România a fost o prezenţă obişnuită în fazele finale ale Campionatului European de tenis de masă. La fel cum s-a întâmplat şi în 2010 şi 2011, româncele au avut un parcurs excelent şi la ediţia din acest an a întrecerilor continentale din Austria.

Drumul până în finală a fost relative simplu, România depăşind rând pe rând Ucraina (în calificări), Ungaria (în sferturi), respectiv Rusia (în semifinale). Însă, finala a fost mult mai dificilă pentru Dodean, Samara şi Szocs, care au dat piept cu Germania. În fapt, tricolorele s-au confruntat mai degrabă cu China, ţinând cont că punctele victoriei au fost de jucătoare asiatice naturalizate nemţoaice.

„Adevărul” a chestionat cea mai cunoscută jucătoare de tenis de masă din istoria României, Otilia Bădescu (43 de ani, în prezent consilier în Ministerul Tineretului şi Sportului), despre evoluţia româncelor la Campionatul European din Austria.

Adevărul: Ne mulţumeşte medalia de argint câştigată de fetele noastre?

Otilia Bădescu: Mă bucur nespus că fetele sunt consecvente în rezultate. Mi-aş fi dorit să se schimbe culoarea medaliei, dar nu a fost momentul, poate vom reuşi la viitoarea ediţie. Cred că se putea mai mult cu Germania. Meciul decisiv a fost al lui Szocs. Pentru mine e lucru sigur că româncele sunt cele mai bune din Europa la tenis de masă, excepând jucătoarele asiatice.

Cum vă explicaţi acest eşec din finală?

Nu e pentru prima oară când România pierde un titlul mondial în faţa unor naţionale cu multe jucătoare naturalizate (n.r. în 2010 şi 2011 România a ieşit vicecampioană europeană, fiind învinsă de fiecare dată de Olanda). E o conjunctură cu care România se confruntă din anii ’90, atunci când procesul de naturalizare a pătruns în Europa.

Nu vi se pare frustrant să pierdem o finală europeană jucată împotriva unor asiatice?

Este frustrant, dar, pe de altă parte, să privim şi partea bună a lucrurilor. China deţine supremaţia în tenisul de masă mondial, acest sport este o industrie pentru chinezi, iar noi avem multe de învăţat de la ei. Dacă asiaticele n-ar fi venit în Europa, discrepanţa între continentul nostru şi Asia ar fi fost foarte mare. Prezenţa lor poate fi şi un factor bun, datorită lor putem să facem progrese şi să ne îmbunătăţim jocul. Uitaţi-vă la ce nivel a ajuns Germania în tenisul de masă datorită jucătorilor asiatici. Aceşti jucători au ridicat nivelul Europei. Datorită lor putem ridica şi noi ştacheta, altfel ne complacem. Trebuie să acceptăm să învăţăm de la cei mai buni pentru a progresa.

Totuşi, pe noi ne-a bătut mai degrabă China decât Germania...
Înţeleg ce spuneţi, dar nu avem nimic de făcut, deoarece procesul de naturalizare nu poate fi îngrădit, deoarece, altfel, s-ar îngrădi dreptul la liberă circulaţie.

De ce nu naturalizăm şi noi jucătoare din Asia, aşa cum fac nemţii sau olandezii?

Partea financiară nu ne ajută să naturalizăm, noi nu le putem plăti salariile. În trecut a existat o tentativă de aducere a unor chinezoaice la cluburile din România, dar până la urmă nu s-a concretizat nimic. Oricum, este un proces laborios pentru a naturaliza sportivi. Mai întâi, o echipă de club trebuie să facă o ofertă. Dacă jucătorul acceptă oferta şi va avea rezultate, abia atunci poate fi cooptat în lotul naţional, cu condiţia să-şi dorească şi el. Şi asta nu e tot, acel jucător trebuie să obţină în prealabil cetăţenia ţării de adopţie.

Cam ce salarii cer jucători chinezi pentru a juca la o echipă de club din străinătate?

Sumele de transfer sunt prevăzute în nişte grile. Ca să iei un chinez îţi trebuie cam 4000 de euro lunar, dar măcar ai garanţia că va avea rezultate. Pentru România e mare această sumă, dar pentru Germania nu e mult deloc. Fiecare parte are beneficiul său, Germania câştigă faimă, iar jucătorii naturalizaţi câştigă bani. Orice ţară care naturalizează asiatici are garanţia victoriei.

Otilia Bădescu a fost la patru ediţii ale Jocurilor Olimpice

Multiplă campioană naţională şi campioană europeană în 2003, Otilia Bădescu este una dintre cele mai titrate şi longevive jucătoare de tenis de masă din România. A vrut să facă iniţial gimnastică, având-o ca model pe Nadia Comăneci, dar s-a reorientat ulterior spre sportul cu mingea de celuloid. A participat la patru ediţii ale Jocurilor Olimpice (Barcelona 1992, Atlanta 1996, Sydney 2000, Atena 2004) şi s-a retras din activitate la vârsta de 37 de ani. Palmares Otiliei Bădescu: aur la CE din 1992 şi 1998 la dublu mixt, aur la CE din 2003 simplu, aur la CE din 2005, pe echipe, argint la CE din 1988 simplu, argint la CE din 1994 şi 1996 la dublu mixt, argint la CE din 1998 dublu.

Trei titluri continentale a câştigat România la tenis de masă, în anii 1992, 2002 şi 2005

70 este numărul de medalii câştigate de România la Campionatele Europene

Componenţa delegaţiei României:

Elizabeta Samara – locul 22 în lume

Daniela Dodean - locul 43 în lume

Bernadette Szocs – locul 116 în lume

Iulia Necula – locul 225 în lume

Camelia Poştoacă

Antrenor: Viorel Filimon.

CITIŢI ŞI:

EXCLUSIV Beatrice Romanescu, oficial FR de Tenis de Masă: „Mă opun naturalizării jucătoarelor asiatice. Szocs şi Samara sunt chinezoaicele noastre!“

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite