Ghid de înfrângere a Oţelului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

 „Moţul“ explică modul în care o echipă mică a făcut ce nu au putut Steaua, Rapid şi Dinamo: să bată liderul. Campionatul a prins iar viaţă după ce Oţelul a pierdut la Târgu-Mureş. Sabău disecă pe masa „Adevărul“ slăbiciunile şi calităţile liderului.

„Adevărul": Felicitări Neluţu, ai relansat campionatul!

Ioan Ovidiu Sabău: Nu asta mă interesa. Pe mine mă bucură mai mult că am făcut 26 de puncte. Ne mai trebuie încă vreo 14 ca să ne salvăm de la retrogradare.

Cum ai pregătit meciul?

În ultima săptămână am făcut în fiecare zi câte 15-20 de minute analiză cu echipa pe jocul Oţelului. Am văzut toate meciurile lor de până acum.

Şi ce concluzii ai tras?

În primul rând, a reieşit că e o echipă foarte disciplinată tactic şi consecventă în alergare. Construieşte puţin, dar nu te lasă să ai posesie în jumătatea ei, îţi permite să pasezi doar în terenul tău. Iar când a recuperat mingea, trece foarte rapid de la apărare la atac.

Şi cum se poate bate o astfel de echipă?

Mi-am dat seama că, pentru a avea şanse să câştigăm, trebuie să jucăm la fel ca ei. În acest moment, noi nu putem să punem în alt mod probleme unei echipe aşa organizate. Le-am spus jucătorilor că trebuie să gândim defensiv încă de când avem mingea. Aşa vor avea puţine şanse să ne surprindă pe contraatac. Chiar dacă am avut posesia în prima repriză, am fost foarte atenţi.

Ce măsuri ai luat?

Am încercat să nu-i lăsăm să joace mingi între fundaşii centrali şi cei laterali, acolo îşi dezvoltă ei cele mai multe acţiuni. Oţelul joacă de obicei un 4-4-1-1, cu Paraschiv în spatele unui vârf, care în meciul cu noi a fost Pena. Acest atacant rămâne între stoperii adverşi, iar apariţia  lui Paraschiv scoate din apărare unul dintre fundaşii centrali. Mijlocaşii laterali ai Oţelului pleacă atunci imediat pe spaţiile libere, unde fac superioritate. Aşa că le-am zis fundaşilor laterali să strângă în centru şi stoperului să stea în dispozitiv. „Dacă reuşim să facem asta, nu pierdem!", le-am spus băieţilor. Rapidiştii spuneau că Oţelul joacă previzibil, dar tot au pierdut. Într-o oarecare măsură jocul gălăţenilor este previzibil, dar e foarte bine pus la punct. Ajung mereu să aibă superioritate numerică. Se apără foarte bine cu 10 jucători, iar al doilea atacant preia mijlocaşul adversarului. Fac mereu 3 contra 2 în zona centrală, iar echipa vine pe mingea a doua. Se vede că sunt 3 ani de muncă, se găsesc instinctiv. Sunt greu de bătut, recunosc că ne-am autodepăşit.

Ce puncte forte mai are Oţelul?

Fazele fixe. Cornerele şi loviturile libere, bătute foarte bine de Sălăgeanu. E o echipă care te macină, care îţi dă impresia că joci degeaba, e foarte scurtă şi bine organizată. Oricum, e clar că nu mai putem spune că a ajuns întâmplător pe primul loc, pentru că am trecut deja de jumătatea campionatului.

Marius Stan a acuzat lipsa de atitudine a jucătorilor săi.

Cred că am fost mai motivaţi ca ei, da. Am mizat şi pe faptul că după un derby cu Rapid, în care dai totul, te încarci la maximum fizic şi psihic, e greu să te reîncarci într-un timp atât de scurt.

Are forţă Oţelul să ia campionatul?

Dacă vor şti să treacă peste momentele grele, să nu se panicheze după o înfrângere şi să nu inflameze inutil atmos-fera, da.

Se spune că are echipă, dar nu şi jucători.

Nu e adevărat. Au tineri buni, doriţi de echipele mari, precum Râpă, Sălăgeanu, Neagu, Ilie, Antal... Şi nu ştiu câţi aleargă ca Paraschiv la 33 de ani. Practic, e o echipă tânără cu experienţă. Marius Stan a organizat foarte bine centrul de copii şi juniori, iar în plus vin seriozitatea şi munca lui Dorinel.

Dar în momentele grele, nu are cine să facă diferenţa...

Nu au, într-adevăr, jucători ca Alexa, care e poate cel mai bun fotbalist din Liga I ca maturitate şi personalitate, sau Zicu, cum are Timişoara. Ori Wesley, Sânmărtean şi Adailton de la Vaslui. Dar dacă i-ar avea, atunci chiar ar câştiga la pas. Oricum, cred că aceste trei echipe se vor bate la titlu, Oţelul, Timişoara şi Vaslui. Sunt cele mai omogene.

Cu Dorinel ai vorbit?

Da. Şi înainte şi după meci. L-am felicitat pentru tot ce a realizat la Oţelul.

Ce are Dorinel la Galaţi şi tu nu ai avut la Bistriţa sau nu ai la Târgu-Mureş?

Timp şi nu a vândut jucători. Eu în fiecare an vindeam la Bistriţa 3-4 fotbalişti şi trebuia să merg prin diviziile inferioare să caut alţii. În doi ani s-au câştigat 6 milioane de euro astfel. S-a investit în infrastructură, s-a făcut stadionul, terenul... Dar am plecat pentru că acolo nu puteai să faci mai mult.

Ce planuri ai cu Târgu-Mureş?

Cei de aici vor să facă nocturna, terenuri de antrenament. Obiectivul e să salvăm echipa de la retrogradare. De asta am adus jucători cu experienţă, care n-au nevoie de acomodare. Am gândit pe termen scurt. După care, la vară, discutăm şi vedem ce posibilităţi sunt. Eu până atunci am semnat contractul.

4 eşecuri a suferit Oţelul în 21 de etape.

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite